Šalát z kyslej kapusty - výborný

mirian4 - fotkamirian4, 28. decembra 2012
Šalát z kyslej kapusty - výborný
Foto: mirian4

Po sviatočných tučných jedlách sa nám žiada niečo svieže, zdravé ale tiež šalatové :-)

6-8
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

0,5 kg
4 ks (varené v šupke)
4 ks uvarené na tvrdo
20 dkg
1 ks veľká
2 PL
1 ks
1 ks
0,3 dcl




Postup

  1. 1

    Kyslú kapustu si pokrájame, aby sme nemali rezance kapusty okolo celej hlavy :-), dáme do väčšej misy, pridáme postrúhané na veľkých slzách zemiaky v šupke, vajíčka natvrdo, nakrájame na drobno cibuľu, kápiu čerstvú (alebo sterilizovanú = kvôli farbe), na kocky údené mäsko alebo šunku.

  2. 2

    Pripravíme si zálievku: Bešamel: 2 PL masla speníme, pridáme 1 PL hladkej múky a opražíme do ružova, prilejeme 0,2dcl mlieka a uvaríme jemnú kašu (trošku hustejšiu); do takejto neutrálnej kaše, pridáme 2 PL chrenu, 1 tatársku omáčku a osolíme, okoreníme podľa chuti, ale pozor na soľ, lebo aj kyslá kapusta je slaná...

  3. 3

    Všetko spolu premiešame a dáme aspoň na 2 hod. do chladu. Ako všetky šaláty aj tento je lepší na 2 až 3 deň, ak vydrží :-). Je to vitamínová bomba a na Silvestra alebo po ňom celkom dobrý tip... Dobrú chuť a na zdravie !!!

Diskusia k receptu

klaura
zaujímavá zálievka ... vyskúšam ... ešte som takto šalátik nerobila ... :)
mirian4
ten maslový bešamel šalát zjemní a chren mu dá tú správnu pikantnosť :-)
martamm
mirian, vyzerá naozaj lákavo tento šalátik, vyskúšame na Silvestra, ozvem sa potom, ako chutil :)
martamm
mirian, práve som šalát dokončila s drobnými úpravami, zemiaky som nakrájala podobne, ko do zemiakového šalátu, len na menšie paličky, nepoužial som bešamel, ale biely jogurt a smotanu na šľahanie a zatiaľ je bez chrenu, ten kúpim až zajtra. Musím ale uznať, že je vynikajúci, ďakujem za recept, určite ho budem robiť častejšie :)
1x belima
mirian4
Marta, som veľmi rada, že som vás inšpirovala :-)
gababu1
...noooooooooooooo,vcera so ho urobila.....a je fantasticky,
marlenka
Ja som robila tento šalat dnes a je naozaj vyborný,fantastická kombinacia chuti,bešamel som nerobila,len som tam dala tatarku,bol sice trochu hustý,ale naozaj výnimočný,medzitým mi napadlo,že mohla by sa tam pridat kukurica na spestrenie...
ilusa
no veru vyskusam,potom napisem,ale zda sa to dobre
snahulak
No neviem, som tak trocha v rozpakoch, pretože lákate na niečo "že zdravé a svieže" a v skutočnosti je tam bešamel, varené vajíčka, údené, vegeta a tatárska omáčka. Prepošlem to Dr. Bukovskému, ak mi to odporučí, tak s tým budem vítať šibačov (nech ma dlho spomínajú:-)
Úplne stačí kyslú kapustu vyžmýkať, pokrájať na drobnejšie, pridať cibuľu, premiešať, pofŕkať s dobrým oliváčom a dať si k tomu pečené zemiaky v šupke, prípadne aj kus chleba s masťou.
Ale ako hovoria toť u súsedov - "Je nach Wunsch".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia