Šalát z hlávkového šalátu - Салата от маруля

alex37 - fotkaalex37, 14. apríla 2014
Šalát z hlávkového šalátu - Салата от маруля
Foto: alex37

Tento šalát je stará bulharská klasika. Robí sa od nepamäti, pôvodne z hlávkového šalátu. Je to jarný šalát, odkedy sa však predáva ľadový šalát, Zobraziť celý popisTento šalát je stará bulharská klasika. Robí sa od nepamäti, pôvodne z hlávkového šalátu. Je to jarný šalát, odkedy sa však predáva ľadový šalát, reďkovky a cibuľka celoročne, nie je problém pripraviť ho aj v zime :-)

15 minút
príprava

Suroviny

 alebo hlávkový
 alebo obyčajný




Postup

  1. 1

    všetky suroviny poumývame /asi samozrejmé/ ľadový šalát neumývam, oberiem vrchné listy a pod nimi je čistý /preto ho používam radšej ako hlávkový/ nakrájame, tak isto aj jarnú cibuľku aj s vňaťkou, reďkovky tiež nakrájame na plátky. Viem, že podľa správnosti by sme mali šalát trhať, ale...nevydalo. Toto je klasická verzia. Alternatívne môžeme pridať napríklad čerstvú uhorku, alebo uvarené vajíčko. Ochucujeme ho až tesne pred jedením, a to soľou, olivovým olejom a vínnym octom /ak nemáte použite obyčajný/, podľa chuti, ale odporúčam opatrne s octom. Kto má domácu reďkovku kľudne môže použiť aj vňaťku, tak ako odporúča @eldina. Takže žiadna, voda, ani cukor :-) a šalát je skvelý.

    Šalát z hlávkového šalátu - Салата от маруля - obrázok 1

Diskusia k receptu

afataga
robievam aj presne takyto salat, tie plavajuce v cukrovej vode neznasam, ale ani to maso nevyzera na zahodenie :-)
alex37
@afataga , ďakujem za koment, takže vieš o čom hovorím :-) mäso je klasická pečená kuracina :-)
kukulienka71
mám doma hlávkový šalát aj redkovky,cibuľku nie,ale dám pór.Ten ocot tam sprejuješ,ked nerobíš nálev,alebo jemne polievaš,milá @alex ?
denyany
Robievam tiež takto. Keď som spoznala manžela a prvýkrát u nich jedla takýto šalát, bola som prekvapená, že bez cukru, ale potom som si uvedomila, že mi chutí oveľa viac ako klasický a odvtedy šaláty necukrím ani ja.:-)
alex37
@denyany , veru aj ja robím šaláty len na tento spôsob odkedy sú Bulhary súčasťou mojej rodiny :-)
@medovnicek , dakujem za nahliadnutie :-)
@micanela , dakujem aj tebe :-)
@kukulienka71 , ty si teda "expresná" dobre že som ho dnes uverejnila, k rybám aj k ostatným mäskám je tento šalát ako stvorený, ďakujem ti za nádherné foto :-)
eviana
@alex37 , friško recepis ukladám a na víkend veľkonočný veru vyskúšam, veľmi sa mi popačuje táto kombinácia... si vďaka Tebe na chvíľočku do Bulharska odskočíme :) Vďaka a 5*
alex37
@eviana , je to zelené, presne vhodne ako jarna priloha, skocime si spolu do BG mi ho robime kazdy vikend :-)
pusta
to je super šalát, svieži, chutný, jarný (y)
*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia