Šalát z červenej kapusty

mariana33 - fotkamariana33, 13. júna 2012
Šalát z červenej kapusty
Foto: mariana33

Super rýchla večera. Odporúčam použiť červenú kapustu z lidla, lebo je chutná a je jej oveľa viac v porovnaní s inými značkami.

4
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

1  pohár
300  g (gothaj, parízer...)
1  ks
250  ml




Postup

  1. 1

    Kapustu scedíme, cibuľu si nakrájame.

    Šalát z červenej kapusty - obrázok 1
  2. 2

    Salámu si nakrájame na jemno. Ja osobne ju strúham ako jablká, je to jednoduchšie.

    Šalát z červenej kapusty - obrázok 2
  3. 3

    Všetky suroviny si dáme do misky a zmiešame. Osolíme a okoreníme podľa chuti.Hotovo.

    Šalát z červenej kapusty - obrázok 3

Diskusia k receptu

grandma
Vyzerá výborné, tiež mám rada takéto zeleninové šaláty - robím rôzne druhy.
remcula
Já miluji takové saláty!!! Díky za tip, určitě nepohrdnu! Možná jen místo majonézy použiji jogurt:-)
monika29875
Robievala som podobnú kapustu ( majoneza,Sol a čierne korenie), ale uz nedovazaju zavaranu kapustu do Lidl :( ( u nás v uk)
liama
Tiez som ho robila a mal "horku" chut. Asi zla kapusta?
mariana33
torticka, ďakujem za tip...skúsim ešte aj vajíčka...tá z lidla cibuľu nemá ale ak máš možnosť, tak ju kúp a inú nebudeš chcieť...
tinca
obdoba môjho prievidzského šalátu s malými obmenami, je výborný
mamatata2
@liama , cibuľu si krájala alebo strúhala? Pri strúhaní mi veru zhorkla. Či náhodou tam nie je chyba. Ja sa zatiaľ chystám na tento šalát, len čakám na lidlovskú kapustu.
mariana33
môže byť, že strúhaná cibuľa zhorkla...mala by tam ísť krájaná...
ja som raz do dačoho potrebovala veľa cibule a nechcelo sa mi ju krájať, tak som ju buchla do mixéra asi na dlhšie ako som mala, bola ako blato a veru tá chuť nebola bohviečo
medulienka122
v tej fľaši z Lidla je tak neskutočne veľa kapusty, že keď máme na obed k mäsu, vždy mi na druhý deň ostane, takže si radšej odoberiem a urobím takýto šalát ako ty., cibuľa tam nie je, ja v mixéri pomixujem na dva-tri dotyky a je tak akurát
gubics
Už aj ja som zistila, že cibuľa strúhaná alebo rozmixovaná má horkú chuť. Príčinu neviem. Minule som potrebovala väčšie množstvo cibule, (piekla som cibuľový chlieb) tak som ju rozmixovala, a potom aj vyhodila, aby som s ním jedlo nepokazila, a urobila novú dávku, pekne ručne nakrájanú. keď niekto pozná príčinu, prečo zhorkne takto pripravená cibuľa, mohol by tu napísať.
tiginko
veru, mňa to už mama učila, že nikdy nestrúhať alebo mixovať cibuľu, ja ju tiež všade pre istotu krájam, keď treba aj nadrobnúčko
mariana33
toto sa mi podarilo nájsť na nete...:o)
"Proč mixovaná cibule zhořkne?
Proč cibule namixovaná na kašičku zhořkne, zatímco nakrájená, byť nadrobno, je chuti lahodné? ptá se Milan Pejčoch z Brna. Odpovídá profesor Miroslav Raab z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR:
Cibule kuchyňská (Allium cepa) je tradiční zelenina, důležité koření a léčivá rostlina zároveň. Kromě vody, které je v ní asi 85 procent, cibule obsahuje celou řadu cenných látek: sacharidy, vitaminy, minerální látky, éterické oleje a také flavonoidy (polyfenolické antioxidanty), například kvercetin. Ty spolu s vitaminem C významně snižují riziko cévních a srdečních chorob. Zdá se, že pravidelná konzumace cibule také chrání před osteoporózou. Když se buněčné stěny cibule naruší nožem při krájení nebo v mixéru, uzavřené látky obsahující síru se uvolní a začnou reagovat se vzdušným kyslíkem i mezi sebou navzájem. Výsledné štiplavé a těkavé produkty se rozptýlí do okolí a nutí kuchaře k pláči.
Příslušným látkám se říká lakrymální faktor cibule. Některé typy cibule mohou obsahovat i látky nahořklé. Při zpracování v mixéru se jich pak najednou uvolní tak velké množství, že rozdrcená cibule opravdu zhořkne.
To ale neplatí obecně. Sami jsme se přesvědčili, že čerstvá mladá cibulka si zachová sladkou chuť i po pětiminutovém drcení v mixéru. Druhá možnost je, že uvolněné sirné látky na vzduchu oxidují na hořké produkty. To by se dalo ověřit drcením cibule v atmosféře inertního dusíku. Bohužel málokterá kuchyně je běžně vybavena tlakovou lahví s dusíkem."
mariamka
citala som ten clanok a zaujimava je aj diskusia pod nim, ja tiez cibulu mixujem, ked jej potrebujem vela do salatu alebo do gulasu, pokrajam na stvrtky a potom naozaj stacia 2 kratke stlacenia, radsej nech je nahrubsie ako na kasu, nesmie pustit vela silice, vtedy aj ovela viac pali .. nikdy mi nezhorkla
tamik
dobrotka...dneska bol šalát na večeru...pripravený za 5 minút v mixéri.... :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia