Šalát z červenej čakanky-Salat Cicorino Rosso

zolik - fotkazolik, 11. decembra 2014
Šalát z červenej čakanky-Salat Cicorino Rosso
Foto: zolik

Tento jesenny salat je jednoduchy na pripravu, vhodny ako hlavne jedlo, ale aj ako priloha k cestovinam, k mäsu, rybam atd.

2
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1 ks
75 g
1 hrstˇ
Dressing:
2 PL
1 PL
3 PL
 čerstvo mleté




Postup

  1. 1

    Jedno mensie Cicorino Rosso nakrajame na pasky, jedno jablko na platky a syr na male kocky. Dame do misy a zalejeme dressingom zo 100% jablcneho dzusu, citronovej stavy, olivoveho oleja, soli a cerstvo namleteho cierneho korenia. Zmiesame a nechame 20 - 30 minut odlezat aby sa prepojili chute a listy Cicorino Rosso trochu zmäkli. Prelozime na servirovaciu misu a posypeme za hrst nasekanymi Kesu orieskami.

  2. 2

    A mozme servirovat. Moje mnozstvo je pre dve osoby ako priloha k Tagliatelle s citronovo-smotanovou omackou.

    Šalát z červenej čakanky-Salat Cicorino Rosso - obrázok 2

Diskusia k receptu

leomax
@Zolik , najskôr so si musel "vygoogliť", čo to je cicorino roso a keď už viem, odpovedám.... áno, páči sa mi tento recept a dávam mu 5 hviezdičiek. Dôchodok sa pomaličky prikráda / ešte 8 šichiet/ a budem sa mať čím zabávať. Už sa vytešujem :-)))
1x mersed
zolik
@leomax , nenasla som slovensky preklad. Len informacie, ze sa jedna o typicky jesennu zeleninu, ktora ma svoju sezonu od juna do februara a je pribuzna so Chicorée. Svajciari tento druh volaju Radischio a aj ho griluju alebo varia ci pecu.
Tych 8 sicht stihnes este pred Vianocami?
Dakujem pekne za hodnotenie a prajem Ti pekny vecer.
mariamka
pacia sa mi taketo "divociny" , salat, jablko, orechy, syry idu vyborne spolu, ten CICOLINO moze byt asi tento :)

afataga
tak sme googlili dvaja :-), vyzera trochu ako čakanka, aj ma podobnu chut? Nevidela som ho v obchode, ale tato zmes by mi chutila aj pekne vyzera, orechy by sa mohli aj trochu oprazit, mohla si dat aj tie cestoviny
leomax
@zolik nie, 8 smien mám odpracovať do konca roku. Silvestra trávim v práci a potom začínam dôchodkovať. Teraz čerpem ešte nejaku dovolenku a potom........eňoňuňosvetažiť!
zolik
@mariamka , ano presne tak vyzera ten "zazrak" cicorino
@afataga , nesmej sa, ja neviem ako chuti cakanka (z CSSR som odisla v 1985). Nedavala som recept na cestoviny lebo je ich tohto druhu na Vareche az az.
@kukulienka , podavat sa ten salat da ku vsetkemu moznemu, ako som pisala da sa aj grilovat, myslim ta hlavka rozkrojena na 1/4 lebo 1/2.
@frezia68 dakujem Ti velmi pekne
@leomax to je inak dobry napad odsilvestrovat poslednu sichtu v praci. Usetris si rozluckovu party. Verim Ti ze sa uz vytesujes na urcite zasluzeny dochod. Ja mam pred sebou este 16 rokov (V CH je dochodkovy vek 65 rokov)

Ak je to po slovensky Cakanka, a ak si to prajete ja ten nazov "bez vzpierania sa" zmenim, ved som nie som serebrita.
Vas zdravim a dakujem za Vase komentare.
leomax
@zolicek , áno, celý život pracujem na smeny, noc, deň, soboty, nedele, sviatky.....a ukončím to Silvestrom, nočnou smenou. Bude to pekné, ohňostroje do rána... Akurát to šampanské si doprajem až po smene.
@afataga , si pľuha pľuhavá!!! Tak ma volala moja stará mama, keď som ju nas..l. ;-)
zolik
@tatranocka , dakujem, stranku som si hned precitala a zalozila aby som ju mala v pripade potreby po ruke. Zaujimavy clanok a dobry preklad. ANO, je to cervena cakanka. Ja mam pod pojmom cakanka v pamäti zafixovany len polny kvietok. Teda len doteraz. Tu je tento druh salatu velmi oblubeny ako aj (teraz nazriem do Tvojho clanku na slovensky vyraz) cakanka salatova a Endivia - cakanka strbakova.
evanaaa
Na červenú čakanku som sa včera pozerala v Kauflande a rozmýšľala, aký by bol z nej šalát......ale práve tej horkosti som sa obávala. Raz som amla bielu a musela som ju vyhodiť, tak bola horká a viac som ju už nekúpila.
zolik
@evanaaa , ono tieto jesenne salaty z roznych druhov cakanky su vsetky horkaste. Do dressingu mozes pridat lyzicu medu, alebo listy kratko oblanzirovat. Ale ak to nie je Tvoja / Vasa chut tak to asi ani neskusaj. Napriek tomu dakujem, ze si sa pri recepte pristavila.
tiginko
mám rada horké chute, len vždy by mali byť trochu doplnené protichuťou, aby nebola až nepríjemná. Správne si použila na zjemnenie jablko, ale normálne si ma prekvapila použitím džúsu na dressing. Neviem ako je možné, že ma to ešte nikdy nenapadlo a že som na to nenatrafila u nejakého receptu. Asi málo googlim. Najbližšie sa poobzerám po čakanke, dlho som ju nemala. Pekný víkend @zolik
Apropo @safran tá zákulisná špionáž ťa/vás asi dosť vyčerpáva, relax and keep smiling :-)
safran
@tigi ha ha sa lepšie robí anonymne, ako keď už poznáš, kto je kto :-)
ja rada viem, kto mi stojí oproti :-))) na to si čas nájdem...
safran
Zolik, pekný recept aj chutný... jedla som ho už

@hanak , @k599 zabávaš sa idiotsky, súhlasím :-) som mladšia od Teba o hodne, takže dôchodok mi zatiaľ nehrozí...
1x pusta1
svedka
Takyto salatik by mi pasoval ku nejakej fajnej grilovacke :)
zolik
Dakujem Vam vsetkym za mile komentare. Nehnevajte sa, ale nebudem Vam odpisovat jednotlivo. Vazim si velmi, ze ste sa pristavili a napisali. Potesilo ma to velmi. Taky jednoduchy salat a taka odozva! Aj som rozmyslala ci ho vobec pridat. Prajem Vam pekny zbytok Mikulasskeho vecera a na zajtra krasne prezitie 2. Adventu.
k599
@zolik , veľmi pekný komentár a som veľmi rád, že tu takí "ZOLIKOVIA" ešte funguju. Máš môj obdiv!
erikao
ak som správne pochopila komentáre, ide vlastne o čakanku; nebolo by vhodné dať ju do názvu? ... keď vidím v obchode čakanku a potom dumám čo s ňou, zadám sem jej slovenský názov, iste by mi nezišlo na um hľadať a zadávať taliansky
zolik
@erikao mas pravdu. A kedze niekolko Varechacov potvrdilo, ze to je cakanka cervena, tak som nazov pozmenila.
caterina
pekny recept...cervenu cakanku zboznujem, kombinujem ju s feniklom a skusim aj tento salat




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia