Šalát vajíčkový, variant Iowa fotorecept

sracz - fotkasracz, 13. novembra 2015
Šalát vajíčkový, variant Iowa (fotorecept)
Foto: sracz

Aj tu, ďaleko od rodných Košíc, žijem so spomienkami na bezstarostné detstvo, mladosť, i „junácke roky“! Väčšina z Vás, mojich rovesníkov, ale aj ± Zobraziť celý popisAj tu, ďaleko od rodných Košíc, žijem so spomienkami na bezstarostné detstvo, mladosť, i „junácke roky“! Väčšina z Vás, mojich rovesníkov, ale aj ± 12÷15 rokov rozdielu veku pamätníkov, dobre vie ako chutili majonézové šaláty „sólo, double, triple“ v „mliečnych baroch“. S obľubou som ich jedával v kombinácii 150/50 s „feferoniakom“ a rohlíkom. ¼ storočie „ubehlo či uletelo“ nevieme ako a chuť diela z tzv. centrálnych výrobní, ostala už len v našich pamätiach. Takto som namiešal sám!

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Zálievka:
500 - 600 ml
200 - 250 ml
200 - 250 ml
2 - 3 PL
2 - 3 PL
podľa chuti
2 - 3 strúčiky
Do šalátu:
50 - 60 g
6 - 8 ks
2 - 3 ks
8 - 10 ks
5 - 6 PL




Postup

  1. 1

    takto to vyzeralo na „Štarte“

    Šalát vajíčkový, variant Iowa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vajíčka som uvaril na tvrdo, zlial horúcu vodu, 2÷3 razy opláchol studenou vodou, potom ich zasypal kockami ľadu a zalial studenou vodou; než pripravím ostatné, vychladnú a budú sa mi dobre zbavovať škrupín

    Šalát vajíčkový, variant Iowa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v pomocnej mise som vymiešal zálievku: majonéza, „tatarka“, kyslá smotana, liptovská plnotučná horčica, soľ a čerstvo mleté korenie 4 farieb (ja asi 0,5 KL/0,25 KL, pretlačen strúčiky cesnaku a na potrebnú konzistenciu aj šťavu z uhoriek; než pokrájam ostatné zložky šalátu, zálievka si „odpočinie“ a naberie „šmaky“

    Šalát vajíčkový, variant Iowa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do väčšej pomocnej misy som uložil na drobno (~ 3x3x3 mm, podobne ako na „tatarák“) pokrájané kocky červenej cibule, zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“

    Šalát vajíčkový, variant Iowa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a pokrájané domáce sladkokyslé uhorky à la Znojmo

    Šalát vajíčkový, variant Iowa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    teraz som už vajíčka bez problémov olúpal, dve „nakockoval“ pomocou mriežky na varené zemiaky (zeleninu) a ostatné na ⅛_ky „mesiačiky“

    Šalát vajíčkový, variant Iowa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    postupne ukladal do misy s cibuľou a uhorkami,

    Šalát vajíčkový, variant Iowa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    „korunoval“ oddýchnutou zálievkou,

    Šalát vajíčkový, variant Iowa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    jemne zmiešal, dochucovať nebolo treba, „napasoval som sa prvou trefou“ na prvý raz; šalát som preložil do misy z jenského skla, prikryl celofánovou fóliou a uložil min. na 240´ do chladničky; v „centrálnej výrobni“ na Ráškyho ulici v Košiciach, bola zamestnaná, B. P., aj moja babička, práve na „linke“ šaláty, ruské a Henry vajíčka

    Šalát vajíčkový, variant Iowa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    posledný záber predstavuje možné servírovanie vajíčkového šalátu, doplnené lístočkami našej obľúbenej petržlenovej vňate. Porcia na pravo je pre moje krajšie JA a na ľavo, s kukuricou, pre mňa. Kukuricu, vo všetkých variantoch jej prípravy, mám veľmi rád; ad a) je zdravá, ad b) ľahko stráviteľná a konečne ad c) mne úžasne pomáha udržiavať priaznivú črevnú klímu a, s prepáčením, ľahké „odčisťovanie“ sa! Ale rešpektujem zvyky a chute každej osobnosti, preto som kukuricu neuviedol ani vo výčte surovín a tu na Varecha.sk je zopár priateľov „šteklivých“ až „alergických“ na kukuricu, ako jedna z mojich fiktívnych dcéreniek. Ja som si totiž dovolil všetky „čučoriedky, prepeličky a sýkorky“ vo veku mojej dcérky Angeliky prisvojiť ako adoptívne ratolesti. Ale keď úprimnosť a pravdu, tak potom kompletnú! Medzi „neprajníkov“ sterilizovanej kukurice patrí aj moja pôvabnejšia a vznešenejšia ½! Ale na druhej strane, čerstvú petržlenovú vňať obľubujeme obaja, chuťou spoločnou!

    Šalát vajíčkový, variant Iowa (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

babkamt
na tvojich receptoch je vidieť, že varíš rád pre svojich blízkych a že ťa to v kuchyni baví. Nech ti to dlho vydrží.
huck
Tvoje recepty chutia uz pri citani! Vzdy potesia... Podavas nam ich svojsky, nenutene, s dozou chlapcenskej roztopasnosti a hlavne v nich citit veeela lasky k tym, ktorym jedla pripravujes... Pri kazdom z tvojich receptov vsak, viac-menej(aj ked nie v rozpise), citim davku nostalgie... No co uz, to je osud cloveka! Krasne spomienky -nase bohatstvo:).
mesiar50
Pasoval by mi veľmi k zajtrajšiemu mäsku.
Gratulujem kamarát, si šikovný kuchár.
luss44
chute mi robíš, vajíčkový môžem hocikedy :) ja dávam pažítku na záver. Ked sa sliepky spamätajú a začnú zasa niesť, veru si urobím.
hannah22
slinky prehltam a veru si čoskoro dám, ako vždy super aj s milým rozprávaním... vdaka