Šalát

Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve

Autor receptu: happybunny

V podstate Bún Bò Nam Bộ, ale nenašla som koriander ani čerstvé klíčky mungo, tak som nechcela haniť pôvodný pokrm. :D Každopádne každý miluje, keď tento šalát pripravím, tá sviežosť a čerstvosť v kombinácii s výraznou chuťou nálevu a ľahkosťou ryžových rezancov vytvára jedno perfektné letné jedlo. :)

4
porcie
25 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mrkvu očistíme, nakrájame na tri časti a narežeme po stranách aby nám vznikli kvetinky. Potom krájame na tenké plátky.
  2. Uhorku aj šalát nakrájame na tenké pásiky.
  3. Huby shiitake si umyjeme a nakrájame taktiež na tenké pásiky.
  4. Opražíme ich na troške oleja, jemne posolíme, okoreníme, prípadne polejeme troškou sójovky.
  5. Na nízkom plameni si opražíme cesnak nakrájaný na plátky tak 2-3 minúty, potom pridáme cukor, sójovku, granulát, ocot a chilli fliačky.
  6. Zalejeme vývarom a vodou a dochucujeme podľa chuti, sójovku prípadne môžeme pridávať postupne a ochutnávať aby nálev nebol príliš slaný, pretože hlavné chute v ňom majú byť sladko-kyslé.
  7. Ešte si na suchej panvici opečieme na tretinky pokrájané kešu oriešky (kto nemá alergiu na arašidy, nech použije tie :)).
  8. Uvaríme si rezance, poriadne prepláchneme v studenej vode, scedíme a prichystáme si všetky prísady na zostavenie šalátu.
  9. Najprv do misky vložíme asi 1/4 rezancov, tie polejeme nálevom a napokon si pekne naukladáme všetky toppingy. Ja som použila všetko čo sa mi sem hodilo z toho, čo som mala doma, ešte by som teda pridala spomínaný koriander a klíčky mungo, ale aj marinované tofu, čerstvá mäta, nakladaná reďkovka, chilli papričky, kaleráb sú v tomto šaláte výborné toppingy.
  10. Dobrú chuť! :)