Šalát
Šalát s ryžovými rezancami v sviežom náleve
Autor receptu: happybunny
V podstate Bún Bò Nam Bộ, ale nenašla som koriander ani čerstvé klíčky mungo, tak
som nechcela haniť pôvodný pokrm. :D Každopádne
každý miluje, keď tento šalát pripravím, tá sviežosť a čerstvosť v kombinácii s výraznou
chuťou nálevu a ľahkosťou ryžových rezancov vytvára
jedno perfektné letné jedlo. :)
4 porcie |
25 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Mrkvu očistíme, nakrájame na tri časti a narežeme po stranách aby nám vznikli kvetinky. Potom krájame na tenké plátky.
- Uhorku aj šalát nakrájame na tenké pásiky.
- Huby shiitake si umyjeme a nakrájame taktiež na tenké pásiky.
- Opražíme ich na troške oleja, jemne posolíme, okoreníme, prípadne polejeme troškou sójovky.
- Na nízkom plameni si opražíme cesnak nakrájaný na plátky tak 2-3 minúty, potom pridáme cukor, sójovku, granulát, ocot a chilli fliačky.
- Zalejeme vývarom a vodou a dochucujeme podľa chuti, sójovku prípadne môžeme pridávať postupne a ochutnávať aby nálev nebol príliš slaný, pretože hlavné chute v ňom majú byť sladko-kyslé.
- Ešte si na suchej panvici opečieme na tretinky pokrájané kešu oriešky (kto nemá alergiu na arašidy, nech použije tie :)).
- Uvaríme si rezance, poriadne prepláchneme v studenej vode, scedíme a prichystáme si všetky prísady na zostavenie šalátu.
- Najprv do misky vložíme asi 1/4 rezancov, tie polejeme nálevom a napokon si pekne naukladáme všetky toppingy. Ja som použila všetko čo sa mi sem hodilo z toho, čo som mala doma, ešte by som teda pridala spomínaný koriander a klíčky mungo, ale aj marinované tofu, čerstvá mäta, nakladaná reďkovka, chilli papričky, kaleráb sú v tomto šaláte výborné toppingy.
- Dobrú chuť! :)