Salámové košíčky

Salámové košíčky

Autor receptu: pivonka

Je to starý recept, objavila ho ešte moja mama v kalendári pre gazdinky. Používal sa parízer, bola to mäkká saláma, ale chutná. Nakrájala sa na 0,5 cm plátky spolu so šupou a pri opekaní sa vytvorili také malé misky, akože ´košíčky´. Do nich sa nakládla podusená zelenina a na ňu volské oko. Pri konzumácii bol problém s odstraňovaní šupy a tak sme od nej rýchlo upustili, ale ´košíčky´ostali, kvôli identifikácii.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Po nežnom prevrate som dlhé roky o parízeri nechyrovala, potom sa objavil u nás v Jednote, tak som recept zrecyklovala. Inou alternatívou je opiecť rezne z kuracích pŕs, ale to je už iný level. Pre mňa je tento recept zvláštny, lebo takto upravenú zeleninu mám veľmi rada, hoci ináč ju až tak nemusím - okrem pár výnimiek.
  2. Najprv si pripravíme zeleninu, najlepšia je teraz zo záhradky. Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Ostatnú zeleninu pokrájame na malé kúsky, alebo nahrubo postrúhame, postupne podľa tvrdosti pridáme k cibuli a podusíme. Ochutíme podľa chuti soľou, korením, bylinkami, ja pridám aj trochu cukru a citrónovú šťavu.
  3. Teraz to už má rýchly spád. Salámu nakrájanú na 0,5 cm kolieska opečieme na oleji (alebo kuracie rezne z pŕs), dáme na tanier, na ňu naložíme zeleninu (ja hojne, aj mimo salámy) a na vrch volské oko. Podávame s varenými zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou.