Salámové košíčky
Salámové košíčky

Salámové košíčky

pivonka - fotkapivonka, 1. augusta 2019
Salámové košíčky
Foto: pivonka

Je to starý recept, objavila ho ešte moja mama v kalendári pre gazdinky. Používal sa parízer, bola to mäkká saláma, ale chutná. Nakrájala sa Zobraziť celý popisJe to starý recept, objavila ho ešte moja mama v kalendári pre gazdinky. Používal sa parízer, bola to mäkká saláma, ale chutná. Nakrájala sa na 0,5 cm plátky spolu so šupou a pri opekaní sa vytvorili také malé misky, akože ´košíčky´. Do nich sa nakládla podusená zelenina a na ňu volské oko. Pri konzumácii bol problém s odstraňovaní šupy a tak sme od nej rýchlo upustili, ale ´košíčky´ostali, kvôli identifikácii.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 hrubšie kolieska (alebo rezne z kuracích pŕs)
1 ks
0,5  kg (aj viac)
4 ks
 na dochutenie
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Po nežnom prevrate som dlhé roky o parízeri nechyrovala, potom sa objavil u nás v Jednote, tak som recept zrecyklovala. Inou alternatívou je opiecť rezne z kuracích pŕs, ale to je už iný level. Pre mňa je tento recept zvláštny, lebo takto upravenú zeleninu mám veľmi rada, hoci ináč ju až tak nemusím - okrem pár výnimiek.

  2. 2

    Najprv si pripravíme zeleninu, najlepšia je teraz zo záhradky. Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Ostatnú zeleninu pokrájame na malé kúsky, alebo nahrubo postrúhame, postupne podľa tvrdosti pridáme k cibuli a podusíme. Ochutíme podľa chuti soľou, korením, bylinkami, ja pridám aj trochu cukru a citrónovú šťavu.

  3. 3

    Teraz to už má rýchly spád. Salámu nakrájanú na 0,5 cm kolieska opečieme na oleji (alebo kuracie rezne z pŕs), dáme na tanier, na ňu naložíme zeleninu (ja hojne, aj mimo salámy) a na vrch volské oko. Podávame s varenými zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťou, alebo pažítkou.

Diskusia k receptu

haji
Potvorka košíček, hraje se na "Krásu se závojem". Ano, dělávalo se to i jako teplé pohoštění pro bufetové stoly. Bylo zábavné sledovat, jak se s nimi odvážní konzumenti potýkají, zpravidla ve stoje.
evanaaa
Keď sa pozerám na obrázok, tak mi nepripadá, že patrí k uvedenému receptu.....ináč, do tých košíčkov sa zvyklo vajce vyklepnúť, a nie ako volské oko. Ale iste je to dobré aj takto...
garanco
Podobným spôsobom som raz robila košíčky z neolúpanej klobásky, potom som do nich dávala chren, boli ako ozdoba na tanieri, no boli iba raz...
izabella929
@pivonka , klasika a recepty našich starých materí sú to, čo ma fascinuje, že z mála dokázali vytvoriť jedlá úžasnej chute..ja mäkké salámy nekupujem, ale nahradiť ju môžem domácou neúdenou klobáskou, napokon každému čo chutí..tvoj recept sa mi páči je jednoduchý a chutný..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia