Sadlové drobné pečivo

Sadlové pečivko sladké aj slané (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Dnes som upiekla toto vynikajúce pečivo na sladko s orechovou plnkou a na slano s makom a mandľami, možno sa niekomu zapáči upiecť pre kúpačov.

10
porcií
110 minút
príprava
2x20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Sadlo som si pripravila omnoho skôr. Odblanila som ho, pomlela na mlynčeku a rozvážila na 250 g kusy a zamrazila. Hladkú múku som preosiala a pripravila som si sadlo. Časť z odváženej múky som odobrala, zmiesila som so sadlom a uložila do chladničky.
  2. K múke som pridala soľ, cukor, vajce, smotanu a biele víno. Cesto som zmiesila a dobre vypracovala. Zvyknem si ho rozdeliť na 2 časti, aby som ich mala menšie, lebo dovtedy ho miesim, pokiaľ sa neobjavia na ňom drobné pľuzgieriky, vtedy viem, že cesto je dobré.
  3. Cesto je dobre vypracované, keď je lesklé a vôbec sa nelepí na ruky ani na dosku. Takto vypracované ho nechám odpočívať 1/2 hodinu a zatiaľ si pripravím plnky. Dnes som robila orechovú, takže iba som zmiešala kivi lekvár s drvenými orechmi, ale pripravila som si aj ostatné potrebné suroviny na posyp.
  4. Tak isto ako som si rozdelila cesto, tak som rozdelila aj sadlo na 2 časti. Prvé cesto som rozvaľkala a natrela som ho sadlom.
  5. Cesto som začala od vrchu nadol rolovať ako roládu.
  6. Potom som ho prehla zľava do polovice a sprava do polovice.
  7. Napokon som ohla oba na seba.
  8. Obe cestá preložené a nechala som ich 20 minút odpočívať.
  9. Potom som cestá prekladala v opačnom poradí a rolovala som z ľavého rohu, potom tretí krát od spodu a prekladala v opačnom poradí ešte 2x a vždy som nechala odpočívať 20 minút.
  10. Hotové cesto som rozvaľkala, nakrájala na obdĺžniky, položila plnku, prehla, natrela vajíčkom a uložila na plech. Rúru som nechala vyhriať na 200 °C a piekli sa 20 minút.
  11. Tak isto som urobila aj so slaným pečivkom.
  12. Natrela som vajcom a posypala makom a mandľami.
  13. Upečené.
  14. Prajem vám dobrú chuť.