Čokoládový zákusok

Sacherove rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Teraz som tento skvelý rez inovovala. Piekla som ho pred mnohými rokmi, keď som bola v pečení začiatočník a na vlastných chybách som sa učila. Dnes viem čo si v pečení môžem dovoliť a kde treba dodržiavať isté zásady. Možno ak ho upečiete po mne presne tak ako je v recepte, uznáte, že nič lepšieho ste ešte neochutnali.

25
porcií
50 minút
príprava
2x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som dala cukor a celé vajcia a zapla som robot, keď boli vajcia s cukrom takmer vymiešané, prilievala som roztopené už chladné maslo a ihneď roztopenú čokoládu. Vajcia ozaj nie je nutné rozdeliť, krásne sa cesto vymieša a je nadýchané.
  2. Cesto som vyliala do misy. Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a na 3x som preosiala do cesta a opatrne vmiešala. Netreba sa báť používať sódu bikarbónu, robí cesto jemným a krehkým.
  3. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala, teraz treba obzvlášť pozerať na to, aby korpusy boli rovné, lebo cesto je tmavé a nerovnosti sú viditeľné. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 10 min. Neprepečte zbytočne cesto, nebude krehké a bude suché. Ihneď po upečení ešte za horúca odstránim z neho kožu a nechám chladiť na mriežke. Kým sa piekol prvý korpus, robot mi miešal aj ďalšie cesto presne tak isto ako prvé.
  4. Pripravila som si lekvár. Začala som robiť tento spôsob lekváru, lebo som zistila, že lekvár mi nekreslí po korpusoch čiary. Do rajnice som dala 4 PL marhuľového lekváru. Položila som na sporák a nechala som ho prihrievať.
  5. Vo vode som vymiešala Zlatý klas a zmes som pridala k lekváru a po celý čas som miešala...
  6. ...až do zhustnutia, to zistíte tak, že je už hotový, že sa začína oddeľovať od dna rajnice.
  7. Ešte úplne horúci lekvár natieram lyžicou na korpus tak, že najprv potriem horúcim celú plochu od kraja po druhý kraj, tam kde som začínala natierať, je už stuhnuté. Začínam vždy zľava smerom doprava.
  8. Teraz pokračujem druhou vrstvou opäť tak ako prvýkrát a natriem druhú tretinu lekváru a napokon navrstvím aj tretiu časť a chvíľu nechám chladiť. Vidieť na obrázku, že sa ešte z lekváru parí, je proste horúci.
  9. Na čiastočne vychladený lekvár položím druhý korpus. Teraz uložím koláč do chladničky. Na vrch položím papier na pečenie, na to krájaciu dosku a na to položím 2 kg soli. Tentoraz potrebujem pritlačiť iba 2 korpusy. Inokedy ak je ich viac dávam aj 3 -4 kg. záleží od skladby zákusku. Potrebujem ich pritlačiť preto, aby vrchná plocha pod polevu bola rovná.
  10. Druhý deň zohrejem zbytok lekváru a natriem ho na vrch a uložím do chladničky, lebo pred poliatím čokoládovou polevou, musí byť koláč studený.
  11. Keď je partične vychladený, polejem ho polevou a upravím povrch hrebeňovou stierkou a opäť putuje do chladničky.
  12. Krájať začínam tak, že najprv narežem polevu na všetkých zákuskoch, až potom zákusok prekrojím až do konca.
  13. Ozdobila som šľahačkou, ale nie je nutné, je výborný aj bez nej Prajem vám dobrú chuť.