Sacher torta podľa mňa (celiatická)

Autor receptu: sandra

Som si sama sebe si upiekla. Po dlhých mesiacoch nedobrovoľného pôstu som si na narodeniny dovolila malý prehrešok :-D Inšpirovala som sa na tomto celiatickom webe: http://www.celiakieaja.cz/informace-a-clanky/vyborny-sacher-dort-bez-lepku.html

13
porcií
40 minút
príprava
25-30 minút
na 160 °C

Postup

  1. Tuk som vyšľahala s cukrom do peny. Nad parou som si rozpustila čokoládu, potom som ju nechala mierne vyhladnúť. Treba miešať, aby nezačala tuhnúť. Do tuku s cukrom som prišľahala žĺtky. K tomu som pridala rozpustenú čokoládu a opäť šľahala. Odvážila som si múku, zmiešala s práškom do pečiva, a metličkou vmiešala do čokoládovej zmesi. Bielky som si vyšľahala s polievkovou lyžicou cukru (netreba) a štipkou soli. Opatrne som ho primiešala k zmesi, aby sa sneh nepolámal.
  2. Piekla som v tortovej forme, na spodku som mala papier na pečenie a boky formy som potrela olejom. Cesto som piekla na spodnom ohreve pri teplote 160 stupňov Celzia asi 25 - 30 minút. Korpus som nechala 15 minút vychladnúť v tortovej forme. Potom som odstránila bočný kruh z formy a pomocou papiera tortu prevrátila vrchom na spodok, aby bol povrch rovný.
  3. Po úplnom vychladnutí som tortu prerezala na dve polovice. Medzitým som som si zohriala domáci maminkinnajlepšínasvete marhuľový lekvár. Horúcim lekvárom som potrela hrubou vrstvou obe vnútorné strany korpusov. Podľa rady našej honestky som potom so špáradlom popichala korpusy po celej ploche, aby sa lekvár dostal do pórov, a všade, aby torta nebola suchá. Keď trochu vsiakol, natrela som ešte raz bohato obe časti korpusu. Opatrne som obe polovice korpusu zlepila dokopy marhuľovými stranami k sebe :-D. Celú tortu som opäť bohato potrela maminkinýmnajlepšímnasvete lekvárom.
  4. Medzitým som si nad parou rozpustila čokoládu s kúskom tuku a olejom. Celú tortu som poliala čokoládou. Po stuhnutí som tento môj "sacherácky fejk" ozdobila pravým marcipánom, trochu zafarbeným, pripraveným na budúci týždeň na inú tortu, a obložila mentolovo-čokoládovými dukátikmi.
  5. A ako chutila? Tak, ako po trojmesačnom pôste... Božsky. Na oslave u rodičov sa nás zišlo toľko, že sa každému ušiel len jeden kúsok. Mamina vraví: Na budúce urob dvojposchodovú... P.S. Neviem čo je pravdy na tom, že táto torta v originále je tuhá, suchá a ťažko sa pregĺga... Originál žiaľ už neochutnám, ale táto moja bola šťavnatá, ultra čokoládová a jemnučká ako páperie, pre mňa to bolo ozajstné nebíčko v papuľke :-D