SAČ - bravčová krkovička po bulharsky na Slovensku

jankaviz - bez fotkyjankaviz, 20. júla 2015
SAČ - bravčová krkovička po bulharsky na Slovensku
Foto: jankaviz

Niekoľko rokov po sebe sme boli v Bulharsku a vždy sme sa tešili na toto jedlo. V Bulharsku sme to jedli s bravčovým, ale Zobraziť celý popisNiekoľko rokov po sebe sme boli v Bulharsku a vždy sme sa tešili na toto jedlo. V Bulharsku sme to jedli s bravčovým, ale i s kuracím mäsom. Nakoniec sme si vymastili výpek chlebom (podobný sendviču) a zapíjali takmer nealkoholickým pivkom :) Vlani sme si misu Sač kúpili a využívame aj na Slovensku. Pečieme v tom pizzu, palacinky, aj rebierka,... Je to nádoba z nepálenej hliny. Dá sa v nej piecť v elektrickej i plynovej rúre, ale aj na ohnisku v pahrebe.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 230 °C

Suroviny

4 ks bravčová
 zelená
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Plátky bravčovej krkovičky som nechala 4 hodny odležať v marináde (horčica, cesnak, soľ, olej). Medzitým som si nové zemiaky v šupke, mrkvu, petržlen, papriku, cuketu, hlivu baklažán pokrájala na menšie kúsky. Cibuľu som nakrájala na mesiačiky.

  2. 2

    Rozohriala som v rúre misu, opiekla z jednej strany mäsko. Po pretočení mäska som pridala všetko ostatné a piekla v rúre cca 30 minút pri 230 stupňov. Potom som rúru vypla a nechala asi 30 minút dôjsť.

  3. 3

    Pred podávaním som navrch postrúhala syr. Ešte sa to malo trošku dozdobiť surovou zeleninou, ale to sme nestihli, tak sme si chutili (smile) Určite sa to dá urobiť aj na klasickom pekáči, ale toto sme doviezli vlani z Bulharska, tak máme takmer originál servírovanie (smile)

    SAČ - bravčová krkovička po bulharsky na Slovensku  - obrázok 3
  4. 4

    ... a takto nám to servírovali v Bulharsku. Ešte sa musím zdokonaľovať :)

    SAČ - bravčová krkovička po bulharsky na Slovensku  - obrázok 4

Diskusia k receptu

frezia68
@jankaviz : veľmi vydarený Tvoj prvý recept,jednoducho urobený,ale tú chuť si viem predstaviť napriek tomu,že z takej krásnej misy som ešte nechutnala,páči sa mi a máš ***** :-)
jankaviz
@frezia68 : Veľmi pekne ďakujem za potešujúce slová, aj ***** :)
Toto je môj prvý pridaný recept, ale recepty z Varechy skúšam doma neustále. Preto som sa aj ja rozhodla prispieť ako poďakovanie všetkým z ich fantastické recepty.
Dnes sa mi konečne podarilo jedlo vyfotiť pred zjedením, snáď toho bude časom viac :)
denyany
Na sač sa vždy teším, najradšej mám ten s jahňacinou. Aj my sme plánovali kúpiť nádobu naň, ale sme zabudli, tak možno tento rok:-). Je to ozaj vynikajúce jedlo, ty si ešte pridala syr na vrch-mne tam nechýba, ale prečo nie, keď ti tak chutí.
marianne
Krkovickova moc nie som, ale recept sa mi paci velmi, nema chybu. Ta misa SAC sa da kupit asi len v Bulharsku vsak? Mam taky nizky liatinac, urobim to v nom, alebo aj v rimskom hrnci by to nemuselo byt zle. Pekny recept aj s baklazanom a ostatnou zeleninkou.
bembo
chcem to vyskúšať,lebo sa mi to jedlo páči,len nemám taký hrniec,jedine jenské sklo.hádam nebude v chuti taký rozdiel.
katka78
Mám rada bulharskú kavarmu, teda všetky varianty, ktoré som u nich doteraz jedla, lebo nikdy som nemala dve rovnaké. Toto je niečo podobné, alebo je to len iný názov? Som z toho jeleň..
Tá nádoba.. jasné, že sa mi páči. Mne sa páčia aj tie ich keramické, krásne pomaľované, len to nesmiem kupovať, lebo to už nemám kam dávať:-) 5*
jankaviz
Džuvečatá na kavarmu som videla tuším len ako pálené nádoby a veľmi po nich túžim. Kavarma je pre mňa skôr "mäso so šťavou", toto je skôr podobné grilovaniu, my sme to objednavali ako "Sač so svinskym alebo kuracim mjasom" :D (tak to mali v jedalničku). Ale je to asi veľmi podobné. Ja som tiež ešte asi nemala 2x rovnakú chuť. Raz tam je viac cesnaku, inokedy horčice, či zeleninky. Dá sa to robiť určite aj v akejkoľvek inej nádobe, aj v jenskom skle. Možno v chuti ani rozdiel nebude. My keď sme Sač kúpili, tak sme ho najprv museli so slnečnicovým olejom v rúre vypiecť. Tak nám to poradili domáci kvôli tomu, že je nádoba nepálená. Celá tá nepálená nádoba pohtila počas poobedia snáď pol litra oleja, všetko sa to akoy "vcuclo" do nej. Teraz pri pečení to zabezpečuje, že už nemastíme. Sač samozrejme nesmieme klasicky umývať, len vytierame vlhkou hubkou a vysušíme papierovým obrúskom. Trošku ľutujeme, že sme nekúpili s vyšším okrajom, lebo keď robíme aj pre návštevu, padá nám zeleninka bokom :) .... a s jahňacinkou som ešte nejedla, to musím zase skúsiť ja. Ďakujem za tip @denyany :)
marijanna
no parada, len sač original je trochu iny. My ho tiez robime, my mame liatinovu nadobu. Sač je niečo podobne ako u nas stara dobra živanska. Možno si ešte pamatate ten hruhy alobal, do ktoreho sa to davalo. My mame tu liatinovu formu. Najprv musime urobit pahrebu, takže dost polien musi zhoriet, lebo sa to robi v pahrebe. Na dno tej misy-pekača je to take okruhle a vysoke asi 15cm dame zeleninu v celku aj zemiaky nerežeme na to davame taku kovovu mrezu a nu nu dame masko,ono pusta stavu na ostatne , ked sa pečie. ZAKRYJEME. dame do stredu pohreby a pohrebu dame ešte na vrch pekace...hore je to ako kopula. A vedla horia dalsie polienka, ktore podla potreby pridavame, teda pahreba. Pečie sa to podla hrubky maska. Na cm meska potrebujes 15 min - normalka, že aj podla druhu maska. Na vidieku alebo nekaych zahradach, kde nemaju kozub robia tak, že vykopu jamu, zapalia ohen, ten ked zhorieva vytvara sa pohreba. Ked je jej dost da sa ten pekac a z vedlajsie ohna sa posypuje pohrebou. Sač original je 99% robeny v prirode, nemože sa robit v plynovke alebo elektrickej peci, jedine v tej murovanej na drevo. Podobny efekt sača dostane použitim sačkov na pečenie, kde date maso a ine suroviny dovnutra, zviažete...robi sa to vo vlastnej štave. Olej sa velmi nepridava,len ak na vymastenie spodneho peača. Je pekne ak ludia pridavaju recepty inych kuchyn, ale jedno musi byt, ak ide o sač tak nech to bude sač. Ja to nepišem ako kritiku, ale aby ste vedeli o čo ide. Nakolko zijem v Slovinsku a to je balkanska špecialita, ktora je poznata v Bosne, Srbii aj Chorvatsku a inych štatoch ..Vynikajuca je aj cela hcobonica. A original nazvu receptu by bol: Krkovička spod sača...
marijanna
nechce to tu hodit ako treba , napiste do google sać alebo sač a klik obrazky
jankaviz
@marijanna : ja poznám len takýto sač, ale iste je to závisí aj od regiónu, aj od kuchára. My sme to dostali takto, tak som to obkukávala. Ďakujem za zaujímavé info, aj recept. ...a ten názov som si vymyslela sama, nič lepšie mi v tej chvíli nenapadlo :)
jozka2
Ta nadoba v ktorej to pecies vyzera super.Bola som v NY v jednom ruskom supermarket a tam som vydela male kotliky aj zo spodu na ohen.Ako davno u nas boli kotle ale tento je maly.Na buduce sa spytam co v tom robia,vyzera super.Zda sa mi asi plov, nie som si ista.Tak sa mi pacil skoro som si ho kupila.
marijanna velmi hodnotny vyklad si k tomu dodala.Clocek sa stale uci.
marijanna
nazov je ok ja so len tak napisala, lepo kazdy nazov je meno masa a pouzije sa pod sačom...ale ked sa to v tomto recepte nezakryva , je to ok. Inak sa pecie maso v celku
kukulienka71
priviala si mi spomienky:-) tie posledné fotky vyzerajú skvele, ale cením si tvoju snahu a dobre ste urobili, že ste si poriadili tú nádobu. Super recept!
denyany
V Bulharsku v reštauráciách sa ozaj v jedálnom lístku píše Sač a potom už s akým mäsom, svinsko, pileško, agneško, mešen sač- to sme mali v hoteli Tokaliev v Pomori, tam bolo hovädzie, bravčové a kuracie mäso -aj ja to tak poznám, @marijanna.Nep átrala som, čo to znamená, aký to má pôvod, veľmi nám to chutilo, tak si to dávame na každej dovolenke. Všade ho trochu ináč dochutili, základ bol mäso a zelenina, vždy podávané v tej špeciálnej nádobe.Tú si tento rok iste kúpim a pripravím si doma sač. V rúre, bez pahreby. Džuvečeta už mám a verte, je to iná chuť ako keď som džuveč robila v jensķom skle. Oveľa lepšia.
katka78
Dievčatá, ďakujem vám pekne za vysvetlenie, zase som sa niečo nové naučila :-)
zdenka1009
Dnes recept odskúšaný v liatinovej nádobe. Z rcp ma zlákala tá rôzna zmes zeleniny a tešila sa na deň,kedy si ho urobím. Robila som kuracinu, nabudúce dám viac zeleniny. Výborný, ľahký obed i večera. Ď. :-)
ziegelfeld1968
@marianne
Ten liatinový pekáč sa dá kúpiť aj na Slovensku. Chorvátska firma Plamen ma nakontaktovala na slovenskú firmu, ktorá ju tu zastupuje. Volajú sa Home systems a tu je ich mailová adresa:homesystems.sro@gmail.com
Volá sa to Plamen Peka 40 alebo Plamen Peka 50 podľa priemeru. Peka 40 stojí vyše 70 € aj s dopravou a Peka 50 93,60 €. Peka 40 ti úplne bude stačiť-je to pre 4-6 osôb.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia