Ryžový nákyp

Ryžový nákyp
Foto: Matus113
matus113Matus113, recept pridal: 24. novembra 2009 10:38Ďalšie jeho recepty

Klasická pochúťka pre deti i dospelých, nielen ako dezert ale i hlavné jedlo.


Suroviny

4-5
porcie
90
minút
príprava
45
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

Dva poháre ryže umyjeme pod vlažnou vodou. Dáme do hrnca. Osolíme a pridáme lyžicu práškového cukru. Zalejeme mliekom a vodou v pomere - raz toľko tekutiny ako ryže. Dáme variť na platňu a necháme ryžu rozvariť.

Varíme na miernom ohni a občas premiešame, aby nám neprihorela. Zapekaciu misu potrieme maslom a vysypeme strúhankou. Zmiešame dokopy 3 žĺtka, polovicu masla a 3 lyžice práškového cukru na zmes. Všetko vymiešame.

Z bielka si vymixujeme sneh. Uvarenú ryžu zmiešame so zmesou a snehom. Polovicu ryže dáme do zapekacej misy. Pridáme zavárané broskyne alebo marhule a pridáme zvyšnú ryžu.

Dáme piecť na 180 stupňov na 45 minút. Nakoniec zasypeme škoricovým cukrom.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

24 komentárov k receptuMožnosť mazania komentárov autorom receptu bola zrušená na základe diskusie s používateľmi. Nech nie je diskusia na Vareche o cenzúre názorov, ktoré sa nám nepáčia, ale o receptoch, varení a jedení. Každému chutí niečo iné, koľko ľudí toľko chutí. Tak sa nehádajme, a radšej vylepšujme recepty.
  • sjuz, 16. marca 2010 o 12:14
    Pokiaľ ja viem, ryža by sa nemala rozvariť, ale len uvariť... :)
    Ale inak si recept uložím - manžela poteším :))


  • retig, 16. marca 2010 o 12:21
    sjuz, náš dedo hovorí - niekomu je po chuti farár, niekomu farárova kuchárka.


  • babidka, 16. marca 2010 o 16:28
    -:)))))))
    ale aj ja mam radsej nerozvarenu ryzu.


  • torticka, 9. júna 2010 o 21:41
    Aj ja mám radšej nerozvarenú ryžu, ale doma to nerobím, lebo mi to muž a mama nechcú. Keď ju varí sestra, tak myslí na mňa.


  • boxik, 10. júna 2010 o 13:52
    Ryžový nákyp je jedlo , ktoré mama varila ked som bol zlý , pretože som ho nedal do úst. Zato moji súrodenci mali vtedy hody.


  • evanaaa, 10. júna 2010 o 17:28
    Ryžový nákyp často nerobievam, ale mám ho rada. Tiež nerozváram ryžu, urobím ju normálne, veď aj tak ide ešte zapiecť. Možno pri ryžovej kaši sa má viac povariť, ale tá sa už nezapeká. Zĺtka rozšľahám s cukrom, zamiešam do ryže potom sneh..... tak ako to píše matus113. Dá sa jesť aj za studena ako múčnik.


  • samanka, 3. augusta 2010 o 12:53
    tiež ho už nerobievam, lebo pre jednu osobu sa to neoplatí a ostatní majú ústa nakrivo. Od kolegyne som sa naučila pred dopečením pridať vyšľahaný sneh z bielkov navrch. Ale ryžový nákyp je pre mňa viac ako dobrý zákusok


  • evanaaa, 3. augusta 2010 o 18:25
    Aj ja som ten sneh dávala navrch zapiecť, nie do ryže, potom nebol vrch pripečený.


  • kukamcovaritidem, 8. augusta 2010 o 13:40
    ..a skuste dat hore pred dokoncenim sneh pomiesany s kokosom...mnami


  • hacurik13, 17. októbra 2010 o 23:40
    no a ja som si dnes urobil a aj som si ho celý zjedol, skoro celý. Som šokovný,podarilo sa


  • veronika353, 28. decembra 2010 o 09:17
    Dnes máme na oběd rýžový nákyp.Dělám ho jako ty, ale suroviny dávám v trochu jiném poměru a posypávám mletými ořechy.Přiznám se, že já ho nemám moc ráda, ale moji čtyři chlapi ho milují.


  • pupek79, 20. januára 2011 o 13:15
    dakujem za recept robil som ho presne podla vasho postupu bol super...


  • butterflyvirgo, 17. februára 2011 o 23:52
    ryzu trebe varit len s trochou soli, bez cukru a potom neprihara. Miesto mlieka pouzit kokosove mlieko a pridat ho ked ryza je uvarena tak ako ju mate radi, nechat zovriet a odstavit prikryte - je to na Thailandsky sposob....


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 11 komentárov)
  • tothka, 18. februára 2011 o 12:07
    Ryžový nákyp nerobievam často, skôr musím povedať že málokedy, môj muž po takomto obede povie : a teraz by som si dal nejaké mäso, nuž asi preto. Ale vďaka za pripomenutie tohoto skoromúčnika, pretože ja sladké môžem aj o pol noci.


  • arasidka, 18. februára 2011 o 12:33
    No, práve sme dojedli obed - rizoto. A toť - zase nákyp z ryže. Ja osobne mám radšej mäkšiu ryžu v nákype, ono aj keď nedovaríš tak, ako by si mal, ono sa to ešte dopečie v trúbe. Ale v nákype mám radšej ryžu mazľavejšiu. No a úplne super je, ako som už tam kdesi za rohom písala, zamiešať do uvarenej ryže celú kocku tvarohu, najlepšie hrubý tvaroh hrudkový.Robí to nákyp zvláštny na chuť ale v dobrom.


  • julica, 18. februára 2011 o 19:02
    zbožňujem ryžový nákyp a sto rokov som ho nemala, asi s tým niečo spravím: pridám však aj citrónovú kôru a nezababrem tak tanier, ako je na úvodnej fotke :)


  • malinka711, 19. februára 2011 o 16:49
    tak toto je moje obľúbené .... u nás to tiež nikto okrem mňa neje ale mne to nevadí .... aspoň sa mi viac zvýši :D:D ...... robím ho z 1 kg ryže s jahodami, marhuľami a kúskami čokolády .... ten mám najradšej ! ale tou čokoládou sa nesmie šetriť :D:D a nemám problém ho zjesť sama ...... a tiež tanier nešpiním :D:D ,,čapem" ho rovno z pekáča a najlepší je, keď je ešte teplý !!!!!! mňam .....


  • moli, 20. februára 2011 o 19:28
    Ako dieťa som nenávidela ryžový nákyp kôli nepríjemnej chuti strúhanky pod ňou.Od kedy ju pečiem ja, tak vymastený pekáč vysýpavam kokosovou múčkou.Vonia aj chutí 100x lepšie! :o)))


  • vanilka1985, 2. marca 2011 o 14:24
    ryzovy nakyp sa u nas velmi nerobieval, ale na zelanie mojho priatela som ho dnes spravila, presne podla tohto receptu, tak dufam, ze mu bude chutit, mne chuti velmi, mnamiii :))
    moli, kokosova mucka mi nenapadla, ale urcite vykusam nabuduce, moze to byt zaujimave .)


  • hubata, 9. septembra 2011 o 12:24
    Keď sa mi nechcelo v horúcom lete na chalupe zakurovať do pece, tak som len uvarila hustú ryžu v mlieku, dochutila citr. kôrou, škoricou, zamiešala zmes ovocia a vyliala na vymastený plech. Navrch hustý vanilkový puding a nechala v chladničke stuhnúť. Decká to vynášali von ako zákusky.


  • kata50, 9. septembra 2011 o 12:41
    @hubata , však toto môže byť veľmi dobré. Prosím urob a nafoť ako nový recept. Však taký tu nie je:-)))


  • smulpaapje, 2. decembra 2013 o 18:29
    Ten nápad s kokosovou múčkou je super, takto ho môžeme jesť aj my bezlepkáci. Ja tam dám aj rumové hrozienka a koru z limetky. To bude pochúťka!!


  • jankad, 23. januára 2014 o 11:16
    Nooo, tak konečne viem , čo bude dnes k obedu...:) už aj bežím variť ryžu


  • jankad, 23. januára 2014 o 11:16
    Nooo, tak konečne viem , čo bude dnes k obedu...:) už aj bežím variť ryžu



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.

Varecha 17/2014: Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.

Veľká noc v Holandsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes píše Janger.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo štvrtok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist