Ryžový nákyp

matus113 - fotkamatus113, 24. novembra 2009
Ryžový nákyp
Foto: Matus113

Klasická pochúťka pre deti i dospelých, nielen ako dezert ale i hlavné jedlo.

4-5
porcie
90 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

2 šálky
3 ks
1 ks
 štipka




Postup

  1. 1

    Dva poháre ryže umyjeme pod vlažnou vodou. Dáme do hrnca. Osolíme a pridáme lyžicu práškového cukru. Zalejeme mliekom a vodou v pomere - raz toľko tekutiny ako ryže. Dáme variť na platňu a necháme ryžu rozvariť.

  2. 2

    Varíme na miernom ohni a občas premiešame, aby nám neprihorela. Zapekaciu misu potrieme maslom a vysypeme strúhankou. Zmiešame dokopy 3 žĺtka, polovicu masla a 3 lyžice práškového cukru na zmes. Všetko vymiešame.

  3. 3

    Z bielka si vymixujeme sneh. Uvarenú ryžu zmiešame so zmesou a snehom. Polovicu ryže dáme do zapekacej misy. Pridáme zavárané broskyne alebo marhule a pridáme zvyšnú ryžu.

  4. 4

    Dáme piecť na 180 stupňov na 45 minút. Nakoniec zasypeme škoricovým cukrom.

Diskusia k receptu

Vymazať
sjuz
Pokiaľ ja viem, ryža by sa nemala rozvariť, ale len uvariť... :)
Ale inak si recept uložím - manžela poteším :))
Vymazať
retig
sjuz, náš dedo hovorí - niekomu je po chuti farár, niekomu farárova kuchárka.
Vymazať
torticka
Aj ja mám radšej nerozvarenú ryžu, ale doma to nerobím, lebo mi to muž a mama nechcú. Keď ju varí sestra, tak myslí na mňa.
Vymazať
boxik
Ryžový nákyp je jedlo , ktoré mama varila ked som bol zlý , pretože som ho nedal do úst. Zato moji súrodenci mali vtedy hody.
Vymazať
evanaaa
Ryžový nákyp často nerobievam, ale mám ho rada. Tiež nerozváram ryžu, urobím ju normálne, veď aj tak ide ešte zapiecť. Možno pri ryžovej kaši sa má viac povariť, ale tá sa už nezapeká. Zĺtka rozšľahám s cukrom, zamiešam do ryže potom sneh..... tak ako to píše matus113. Dá sa jesť aj za studena ako múčnik.
Vymazať
samanka
tiež ho už nerobievam, lebo pre jednu osobu sa to neoplatí a ostatní majú ústa nakrivo. Od kolegyne som sa naučila pred dopečením pridať vyšľahaný sneh z bielkov navrch. Ale ryžový nákyp je pre mňa viac ako dobrý zákusok
Vymazať
evanaaa
Aj ja som ten sneh dávala navrch zapiecť, nie do ryže, potom nebol vrch pripečený.
Vymazať
veronika353
Dnes máme na oběd rýžový nákyp.Dělám ho jako ty, ale suroviny dávám v trochu jiném poměru a posypávám mletými ořechy.Přiznám se, že já ho nemám moc ráda, ale moji čtyři chlapi ho milují.
Vymazať
butterflyvirgo
ryzu trebe varit len s trochou soli, bez cukru a potom neprihara. Miesto mlieka pouzit kokosove mlieko a pridat ho ked ryza je uvarena tak ako ju mate radi, nechat zovriet a odstavit prikryte - je to na Thailandsky sposob....
Vymazať
tothka
Ryžový nákyp nerobievam často, skôr musím povedať že málokedy, môj muž po takomto obede povie : a teraz by som si dal nejaké mäso, nuž asi preto. Ale vďaka za pripomenutie tohoto skoromúčnika, pretože ja sladké môžem aj o pol noci.
Vymazať
arasidka
No, práve sme dojedli obed - rizoto. A toť - zase nákyp z ryže. Ja osobne mám radšej mäkšiu ryžu v nákype, ono aj keď nedovaríš tak, ako by si mal, ono sa to ešte dopečie v trúbe. Ale v nákype mám radšej ryžu mazľavejšiu. No a úplne super je, ako som už tam kdesi za rohom písala, zamiešať do uvarenej ryže celú kocku tvarohu, najlepšie hrubý tvaroh hrudkový.Robí to nákyp zvláštny na chuť ale v dobrom.
Vymazať
julica
zbožňujem ryžový nákyp a sto rokov som ho nemala, asi s tým niečo spravím: pridám však aj citrónovú kôru a nezababrem tak tanier, ako je na úvodnej fotke :)
Vymazať
malinka711
tak toto je moje obľúbené .... u nás to tiež nikto okrem mňa neje ale mne to nevadí .... aspoň sa mi viac zvýši :D:D ...... robím ho z 1 kg ryže s jahodami, marhuľami a kúskami čokolády .... ten mám najradšej ! ale tou čokoládou sa nesmie šetriť :D:D a nemám problém ho zjesť sama ...... a tiež tanier nešpiním :D:D ,,čapem" ho rovno z pekáča a najlepší je, keď je ešte teplý !!!!!! mňam .....
Vymazať
moli
Ako dieťa som nenávidela ryžový nákyp kôli nepríjemnej chuti strúhanky pod ňou.Od kedy ju pečiem ja, tak vymastený pekáč vysýpavam kokosovou múčkou.Vonia aj chutí 100x lepšie! :o)))
Vymazať
vanilka1985
ryzovy nakyp sa u nas velmi nerobieval, ale na zelanie mojho priatela som ho dnes spravila, presne podla tohto receptu, tak dufam, ze mu bude chutit, mne chuti velmi, mnamiii :))
moli, kokosova mucka mi nenapadla, ale urcite vykusam nabuduce, moze to byt zaujimave .)
Vymazať
hubata
Keď sa mi nechcelo v horúcom lete na chalupe zakurovať do pece, tak som len uvarila hustú ryžu v mlieku, dochutila citr. kôrou, škoricou, zamiešala zmes ovocia a vyliala na vymastený plech. Navrch hustý vanilkový puding a nechala v chladničke stuhnúť. Decká to vynášali von ako zákusky.
Vymazať
kata50
@hubata , však toto môže byť veľmi dobré. Prosím urob a nafoť ako nový recept. Však taký tu nie je:-)))
Vymazať
smulpaapje
Ten nápad s kokosovou múčkou je super, takto ho môžeme jesť aj my bezlepkáci. Ja tam dám aj rumové hrozienka a koru z limetky. To bude pochúťka!!
Vymazať
jankad
Nooo, tak konečne viem , čo bude dnes k obedu...:) už aj bežím variť ryžu
Vymazať
jankad
Nooo, tak konečne viem , čo bude dnes k obedu...:) už aj bežím variť ryžu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia