Ryžový nákyp fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 26. novembra 2010
Ryžový nákyp (fotorecept)
Foto: dorisa

Ryžový nákyp " ako robím ja" je vždy rovnakej chuti. Som takto zvyknutá ho robiť a rodina vie, že bude taký istý. Veľmi Zobraziť celý popisRyžový nákyp " ako robím ja" je vždy rovnakej chuti. Som takto zvyknutá ho robiť a rodina vie, že bude taký istý. Veľmi nám chutí teplý, čerstvý, alebo aj na druhý deň studený.

4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 hrnček, guľatozrnná
125 g
750 g, nastrúhané
1 PL
1 ks
4 PL
1 PL, /nemusia byť/
250 ml
2 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na nákyp.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvaríme si ryžu najprv vo vode so štipkouu soli a potom ,keď je už napolovocu uvarená, doplníme mliekom a dovaríme. Osladíme 2PL cukru. Necháme vychladnúť.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oddelíme si bielka od žĺkov z vajíčok. Z bielkov vyšlaháme sneh. Zo žĺtkov, 2PL cukru a masla( margarínu) vymiešame zmes. Pridáme vychladnutú ryžu v mlieku a nakoniec sneh. Zľahka premiešame.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vymastenej zapekacej misy navrstvíme polovicu tejto zmesi. Na túto dáme nastrúhané jablká zmiešané so škoricovým cukrom a hrozienkami.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec prikryjeme zvýšnou ryžovou zmesou. Na vrch dáme kúsky masla a šup s ním do rúry.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečieme asi 45 minút, poda výšky nákypu pri 200 stupňoch(možeme aj zakryť). Po upečení vyberieme a možeme servírovať. Dobrú chuť.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja mám najradšej poliaty sirupom.

    Ryžový nákyp (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evanaaa
Dorisa, je to podobné, ako aj ja robím, ovocie mením podľa toho aké mám, ale dávam aj navrch sneh, mám to rada, no už som robila aj bez, a na tanieri som si to potom poliala buď sirupom, alebo nejakým topingom, teraz mám aj javorový, chystám sa robiť niečo sladké, takže tento nákyp. Dá sa jesť ako koláčik, na studeno.
dorisa
@evanaaa Ja tiež si polievam sirupom, aj mám nafotené, možno priložím foto. Ja nemením ovocie, ja pečiem,ked su jablká a mám aj v pohároch natlačené, takže mám z čoho piecť.
mariaklara
Ja mám veľmi rada nákyp so zaváranými marhuľami a po upečení si ho polejem šťavou z kompótu.Lenže už asi tri roky sa snažím zdravo stravovať,preto ho robim menej,keď ho však urobím manželovi,tak si dám o 1/2menej ako voľakedy,aby som nezabudla ako chutí.
marikasu
Tiež ho robím s marhuľami a višňami, do ryže pridávam hrozienka a navrch sneh. Keď ho raz za čas upečiem tak to musí byť jedného kilogramu ryže, lebo moji chlapi ho jedia už očami, kým je ešte v rúre. Po upečení si ho tiež polievajú sirupom z použitého ovocia. Ja ho mám radšej bez sirupu :-))
elisticka
@dorisa ani urobila si super nakyp:-))ja mam na neho spomienky.....ked som ho davala naspet do rury po odobrati 2 porcii tak sa mi otvorila formy y bum...vsetko sa vysypalo no a pred zatom!!!ta hanba....ale inak vidim ze uz vies robit obrazky ako @tatranka super 4 v jednom:-)))
dorisa
@elisticka , učím sa, vieš, treba postupovať dopredu. Aj som raz niekde hodila poznámku, že to neviem,vkladat také obrazky.... a nič! ale som sa naučila. To sa stalo aj mne, a nie raz, že som jedlo vysypala skor,ako sa zjedlo. A raz, sme išli na dovolenku a ešte sme boli hladní,tak som robila praženicu a s klobaskou, a ked som ju k stolu niesla, tak mi calá capla na podlahu. Vieš si predstavit, akú tichú sme mali cestu na dovolenku:))))))))
bazulienka
robievam ho z jablkami ,zavaranymi broskyňami aj čerešňami ,ale ja ho mám najradšej so zavaranými slivkami a poliaty so šťavou zo sliviek
bazulienka
robievam ho z jablkami ,zavaranymi broskyňami aj čerešňami ,ale ja ho mám najradšej so zavaranými slivkami a poliaty so šťavou zo sliviek
marijanka712
dorisa aj ja ho robím tak ako ty presne , len ešte prisypem hrozienka do ryžovej masy a delím na polovicu a nie jablká dávam, ale zmrazené vykôskované slivky na husto prikryjem druhou polovicou ryže a zapečiem tiež je výborný ja vyskúšam aj tvoj nápad a potom si to porovnám dík ta tip
dorisa
@marijanka712 , @3sandra3 , ja len takýto ľúbim, jablká dávajú šťavnatosť a mám ich zavarené na sucho natlačené do pohára..tak ich míňam. Vyskúšajte, ďakujem za komentáre. Musím si ho už aj ja spraviť, mňam.
elekra
@dorisa , nerobila som ryžový nákyp hádam odvtedy, čo odišla z domu mladšia dcéra. A to je už pekných pár rokov. Manžel je diabetik a nechce jedávať žiadne sladké jedlá. Aj minule som makové rezance jedla sama. Ale taký ryžový náksp by som si veru dala, tiež ho robím s jablkami a lebo so zaváranými slivkami a poliaty sirupom.
alena45
robím ho skoro rovnako, naposledy pred tromi týždňami, keď prišla dcéra na návštevu po pol roku. Je to lahôdka, veľmi sme si pochutili. Rada ho mám aj studený.
alena45
teraz som to podrobnejšie prečítala, sneh dávam až navrch, ku koncu pečenia.
dorisa
@alena45 , ďakujem za komentár. Ja sneh dávam do ryže, nemám rada ho na vrchu, teda, zjem, ale nepotrpím si na tom. Radšej mám nadýchaný nákyp. Moj bývalý zas musel mať tento sneh navrchu, tak,ako jeho maminka robievala. Čudujem sa, čo sa zas objavili komentáre...a to redakcia dala na facebook tento môj výtvor. Som rada. Vážim si to.
3sandra3
presne tak, tie jablká dajú šťavu... musí to byť znamenité
angiek
my sme robievali doma ryzovy nakyp z kila ryze :D bolo nas viac, tak sa to zjedlo :D zvykla som robit aj takto vrstvy, ale castejsie som vsetko zmiesala dokopy a na konci pridala vyslahany sneh..dobrota
marcy
toto jedlo milujem,no môj partner niéééé....dala by som sa pozvať :))
ursula4
dnes som prvý krát v živote robila ryžový nákyp a musím skonštatovať,že som o veľa prišla.Tento Tvoj je veľmi dobrý,dokonca chutil aj mojím chlapom,ktorí okrem mäsa nemajú moc radi nič.Ďakujem za výborný recept
lumis
Zdravim, este som ryzovy nakyp nerobila, tak sa chcem opytat, ze v akom mnozstve vody by sa mala ta ryza na zaciatku varit? Tak ako normalne v pomere 1 diel ryze a 1,5 dielu vody? Vdaka :)
dorisa
@lumis..tak do polomakka varím vo vode, ja to len odhadom robím..tak centimeter vody nad ryžu.....niekedy mam viac mliekovu tu ryžu,niekedy menej,ale to neubera na kvalite a chuti nákypu..božeeeeee..ako by som si aj ja dala:))))))
rulik
@dorisa nezávisle od Tvojho receptu som robil dnes ryžový nákyp, len nemôžem používať mlieko tak som použil náhrady a miesto hrozienok som dal lidlácke brusnice a šmrncol som tam ešte zopár kompotovaných jahôd, zatiaľ chladne tak neviem ako som dopadol
dorisa
@rulik , určite si pochutnáš, pošli na ochutnávku:) ďakujem za komentár, aj pripomenutie...strašne mám toto jedlo rada.
vegas1207
Dakujem za recept,papančo je fajné detičky sa budú zalizovat...)))
marauder
@Dorisa : konečne recept blízky originálu: 1. ryžu uvariť vo vode, až potom pridať mlieko. 2. Do vychladenej hmoty pomaly vmiešať vyšľahané bielka! Preto nákyp. Ešte trafiť dobu pečenia + odkryté.... Že ďakujem! :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia