Ryžová polievka (tridóšická)

safran - fotkasafran, 8. marca 2014
Ryžová polievka (tridóšická)
Foto: safran

Ľahká, jednoduchá, rýchla a lahodná, vhodná pre každého, zdravého či chorého. Tridóšické jedlo aj pre vegetariánov aj pre vegánov, nenáročné z každého pohľadu.

1
porcia
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrsť
1 PL (alebo olej)
1 srrúčik
 hrot noža
2,5 dl




Postup

  1. 1

    Na tuku osmažíme do svetlo hneda plátky cesnaku, vyberieme, vsypeme štipku kurkumy, nasypeme varenú ryžu, zalejeme vodou.

  2. 2

    Keď voda zovrie osolíme, okoreníme, necháme prevrieť a tyčovým mixérov vymixujeme do jemnej konzistencie.

  3. 3

    Na vrch pridáme plátky opečeného cesnaku, pár zelených lístkov koriandra. Prekvapivo príjemné. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

caterina
toto moze byt lahodka. Pohladenie pre zaludok ;) Urcite vyskusam.
eviana
Polievočka vyzerá zaujímavo, jemne a chutne... stojí veru za pokus :)
pusta
@safran , jednoduchá, zdravá a vynikajúca polievka, chválim :-)
prepáč, že manifestujem svoju nevedomosť, čo znamená "tridóšická" ?
inak po zásluhe 5* dávam.
safran
@caterina , nie je makrobiotická, ale aj tak si myslím, že pre Vašu diétu sa dá použiť, naozaj je pre žalúdok ako pohladenie, opečený cesnak nemá ostrú čpavú chuť, ktorá by mohla vadiť @eviana , @izabela929 , @kukulienka71 , @fr ézia, @antoska budem rada, ak Vám ostane za hrsť uvarenej ryže z predchádzajúceho dňa a pripravíte si je pre seba, potom určite budete poznať, či by akceptovala aj rodina... s inou ryžou som to neskúšala (mala by byť celkom rozvarená), chuť bude asi iná, presne tak, ak nahradíte koriandrovú vňať petržlenom... budem rada, ak napíšete svoje skúsenosti... a už iba pre vašu informáciu, varím ryžu bez soli a tuku (tú hrsť)
safran
@pusta , to je terminus technicus z ájurvédskej kuchyne, na ktorú ja nedám dopustiť, lebo nič lepšie nepoznám... ájurvéda rozdeľuje ľudí do určitých konstitučných typov (podľa dóš), paralela by mohla byť: sanguinik, cholerik, flagmatik... ale to je len pomôcka na objasnenie, nezhoduje sa to a podľa toho človek má aj chuťové preferencie a určité odporučenia. Tridóšické potom znamená, že je vhodné pre všetky konštitučné typy (s priaznivým vplyvom na zdravie). Dúfam, že som napísala dosť jednoducho, napriek tomu však zrozumiteľne. Ak by ostalo niečo nezrozumiteľné, kuk môj profil a odkaz na fb - tam je viac info, v prípade záujmu.
safran
dočítala som sa, že aj @duschko , @marianne69 , @strunka77 varia ryžovú polievku... bola by som zvedavá na váš názor
som tu nová a naozaj je dosť ťažko nájsť niečo, čo nemá stovky variant a obmien jedného receptu
safran
ospravedlňujem sa za preklepy: napr. flegmatik, ale hádam si každý domyslí...
pusta
@safran , to všetko som nevedela, veľmi pekne ti dakujem za vysvetlenie a rozšírenie mojich vedomostných obzorov, rada sa učím od iných, čo dačo vedia a lepšie, dokonca sa aj o to podelia. :-)
u seba razím tendenciu, že nie je hanba nevedieť, ale hanbou je v nevedomosti zostať...
rada sa do tvojho profilu pozriem :-)))
apropos: Vitaj na vareche, cíť sa tu fajn a prajem ti veľa krásnych receptov, na ktoré sa veľmi teším! nech ti to dobre varí :-)
pusta
ešte odkaz pre teba - klikla som na tvoj link a zobrazilo sa mi, že tvoja stránka je nedostupná. skús si to skontrolovať, že prečo?
dakujem.
safran
@pusta , ďakujem aj za privítanie aj za prianie
iba sa tu snažím zorientovať, no je pre mňa trocha mätúce, ak jeden recept je v tisíckach obmien, to sa nedá ani prelistovať, dosť ťažké je nájsť niečo, čo by tu nebolo, resp. bolo nové
aj rozdiel v kvalite a odbornosti prispievateľov je taký priepastný...
poteším sa, ak dostanem do TS tipy na skutočne exceletných prispievateľov - ušetrilo by mi to čas
Mrzí ma, ak preklik nefunguje, netuším prečo, skúste ešte:  www.facebook.com/AjurvedskaObrazovaKucharka?ref=hl...

alebo jednoducho iba do vyhľadávacieho okienka napísať ajurvedska obrazova kucharka
Ja varím rada a aj dobre, hádam. Pri poslednom skolabovaní hdd som prišla o všetky uložené recepty v pc, tak som sa rozhodla si ich odkladať tu. Také, čo je ich tu habafúra nechám ako skryté a tie, čo sa mi budú zdať, že by mohli byť trocha zaujímavé a neošúchané - aj zverejním.
Vám aj všetkým, čo komentovali želám peknú nedeľu!
kukulienka71
@safran ,vidí sa mi,že si rozumná osobnosť,vieš o čom píšeš...z ajurvédy sa mi tiež páči rozdelenie ľudí na typy,podľa mňa je to veľmi vystihujúce,zatiaľ najviac sa to približuje aj mojim analýzam:-)budem rada aj ja tvojim receptom v tejto spojitosti,určite nám tu poskytneš užitočné informácie.Neviem,či by pre teba bolo objektívne,ak ti niekto pošle v TS recenziu na tunajších prispievateľov,netreba veľa času,aby si sama prišla na to,čo-kto stojí za tvoju pozornosť:-)Veľa úspechov a tiež peknú nedeľu!!
safran
@pusta , veľmi pekne ďakujem za upozornenie, poradila som sa s kamarátom, už by mal byť odkaz na fb funkčný, prosím skontrolovať na profile alebo aj tu
www.facebook.com/AjurvedskaObrazovaKucharka
pusta
milá@safran , tento klik funguje, už som si ho pozrela :-) super
podľa môjho názoru je tu viac perfektných receptov od autorov @2010 ,
@erasserhead , @enerrgizer , @mesiar50 , @martinis , @yogicek , @amelie , @lusinkab.
tie sú určite neokukané, originálne a majú niečo do seba viac, ak budeš mať čas, pozri si ich, možno si z nich vyberieš aj ty sama. :-)
ešte sa mi rátal veľmi @ethanel , už tu vdaka istým prispievateľom nie je, ale má svoj vlastný blog - pozri si ho!
dakujem za tvoju promptnú odpoved.
pusta
milá@safran , práve som skontrolovala - funguje.
niet za čo dakovať, rado sa stalo :-)
už som zaklikla a pridala medzi svoje obľúbené stránky.
ešte raz veľká vdaka ti :-)
safran
@kukulienka71 DÚFAM, že som rozumná :-)
málo kto sa orientuje v ájurvéde, aj keď je teraz vďaka spa na Slovensku moderná, tak som sa rozhodla prispievať na toto fórum iba satvickými a tridóšickými receptami (v recepte to pomenovanie dávam, aby sa objavili pri vyhľadávaní cez google).
Myslím, že svojím logickým uvažovaním viem spriemerovať referencie vcelku rýchlo, ako som to myslela pošlem do TS, jedná sa mi vlastne o jedného prispievateľa, ktorého recepty si tu ľudia obľúbili a nie sú dostupné. Rozumieme si teraz? Vraj je možnosť za určitých okolností jeho stopy na tento stránke predsalen dohľadať. Bola by som vďačná za takúto pomoc.
safran
@pusta , ale je... ja by som žila v planej viere, že to tam mám dobre a funkčné
aj v budúcnosti sa poteším akejkoľvek konštruktívnej kritike
safran
@pusta , ďakujem za referencie... samozrejme, že ma lákajú najviac 13.te komnaty... 2010 a erasserhead - už nie sú, z tých čo som pozrela sa mi najlepšie pozdáva, v zmysle môjho nasmerovania, ten mladý chlapec :-) ale ešte som nepozrela všetko
safran
jéééj, ďakujo bolo em @pusta :-) diskusie ma veru nepotešili, ani som ich nevládala dočítať, ale recepty veru áno
Ja som tu kvôli receptom, a nie tým na "jogurt" čo sa stane za 3 dni sám a objaví sa ako top dňa, nechcem sa nikoho dotknúť, ale to bolo pre mňa príliš na trávenie
pusta
milá@safran , mne vôbec nešlo o tú diskusiu, skôr o to, aby si mala aspoň predstavu o receptoch od @2010.
podľa môjho názoru sú to recepty nesporne najlepšie na vareche, ten pán vie úžasne variť a vie o čom hovorí :-) vyzná sa v svetovej gastronomii ako málokto.
má recepty j na iných weboch, avšak pod inými nickmi a všetky sú vynikajúce :-) veľmi si ho vážim za jeho jedinečné kuchárske umenie.


safran
áno, presne o to mi išlo - o jeho recepty :-)
pusta
@safran , máš ešte odo mňa odkazy pod receptami Paprikáskrumpli a Hubový krém :-)
safran
@kukulienka71 , ďakujem za radu, ale vonkoncom neviem, ako by som ju mohla využiť :( ako sa dá tomu 2010 napísať?
@pusta tiež ďakujem, neviem, čo sa zmenilo, lebo niektoré notifikácie mi prídu (pod mojími receptami) a niektoré nie (pod cudzími) - je mi to záhada, idem sa pozrieť
2010
@safran vidim ze si plna elanu , chcel som ti napisat moj zoznam ludi co spravili tuto stranku ale paranoidna redakcia ma zablokovala, ze robim reklamu tym co sa rozhodli ist inym smerom a su uspesni aj inde... typicka slovenska zavist :-) poslal som TS
safran
@2010 som rada, že sa ozval bordový sveter v zadnom rade Panta Rhei :-) jupííí pozriem na fotkách, pozdravujem a idem si pozrieť časový posun .-)
frezia
Tvoju polievku som robila uz viackrat, je uplne jednoducha a chuti super.
safran
@frezia , ďakujem, nie je moja, iba som ju navarila a sem pridala :-) oceňujem, že ak v marci napíšeš, že spravíš - tak aj skutočne spravíš :-) som rada, že chutí a neostalo pri jednom pokuse...
kukulienka71
Z toho "čoskoro" sa stali dva roky:-D No polievka je veľmi chutná a ďakujem za nápad, koriandrovú vňať mením už všade, škoda, že ju nemám rada.

martapaula
Recept uložený v KK,vyskúšam hneď zajtra.Potešilo ma to,že tam neide múka,ani strúhaný zemiak a ten cesnak budem používať aj do polievok,kde idú a vrch krutóny.Mám ceiakiu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia