Ryžová miska s mäsom, cuketou a hubami

martinis - fotkamartinis, 22. augusta 2013
Ryžová miska s mäsom, cuketou a hubami
Foto: martinis

Ryža je veľmi dobrým základom pre akékoľvek jedlo, je pripravená pomerne rýchlo a bez námahy a môžme ju kombinovať s takmer čímkoľvek. V tomto Zobraziť celý popisRyža je veľmi dobrým základom pre akékoľvek jedlo, je pripravená pomerne rýchlo a bez námahy a môžme ju kombinovať s takmer čímkoľvek. V tomto recepte namiešaná s bravčovým mäsom, cuketou a šampiňónmi :)

1
porcia
50 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 malý pohár
2 poháre + na podlievanie mäsa
1 plátok
1 ks malá
150 g (2/3 pohára nakladaných)
1 ks menšia
2 PL
1 PL
 na pospyanie




Postup

  1. 1

    Na prípravu takéhoto jedla sa podľa môjho názoru najlepšie hodí guľatozrnná hnedá ryža, ktorá sa lepí ako biela, ale je trochu tvrdšia a mne chutí viac. Ja ju nepremývam, zbytočne sa z nej vyplavuje škrob, rovno ju môžme dať do misky, kde pridáme aj na malé kúsky nakrájanú menšiu cuketu.

  2. 2

    Na panvici zohrejeme lyžicu oleja, ryžu s cuketou opečieme, osolíme, okoreníme a zalejeme zeleninovým vývarom v dvojnásobnom množstve oproti ryži. Zľahka zamiešame a pod pokrývkou varíme podľa pokynov na obale, moja obľúbená BIO ryža z Tesca sa varí 35 minút.

  3. 3

    Huby - čerstvé, či z konzervy opláchneme a nakrájame na menšie kúsky. Malú cibuľu ošúpeme a nesekáme na malé kocky, rovnako ako plátok bravčového mäsa (pri ňom samozrejme ponecháme väčšie kúsky :)). DO mäsa vmiešame lyžicu dobrej sójovej omáčky, trochu čierneho korenia a štipku soli. Na sójovej omáčke je fantastické to, že postačí len malé množstvo na výrazné a veľmi chutné ochutenie akéhokoľvek jedla, preto je dôležité siahnuť po kvalite.

  4. 4

    Mäso, cibuľu a huby zmiešame a opečieme na lyžici oleja. Počas dusenia ryže postupne podlievame vývarom, až sa ryža dokončí, mäso bude výborne mäkké. Až je ryža uvarená, pod pokrývkou necháme 5 minút dôjsť, potom zľahka premiešame vidličkou a vmiešame zmes z druhej panvice. Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou a servírujeme horúce :))

    Ryžová miska s mäsom, cuketou a hubami - obrázok 4
  5. 5

    Môj tip : Tento základný recept je chuťovo neutrálny, podľa vlastnej chuti ho môžete obohatiť akýmkoľvek prídavkom, napríklad v podobe čili papričky, obľúbenej omáčky, čatní, byliniek, výraznejšieho korenia ... fantázii sa medze určite nekladú :)

  6. 6

    Takáto ryžová miska je vďačným jedlom pre rôznych jedákov : potešíte milovníkov mäsa, zeleniny, deti aj staršie generácie, pretože neobsahuje veľa surovín, pritom je veľmi chutná a všetky ingrediencie sa dopĺňajú. Aj napriek porušeniu pravidla o postupnom prilievaní vývaru sa mi podarilo ryžu uvariť "krémovú", cuketa ju zafarbila trošku do zelena a tak na mňa pôsobí trošku chalupárskym dojmom - predsalen : cuketa, huby, mäso ... :) Chutné jedlo na zahriatie v zime aj zasýtenie v lete, či na jeseň ;)

Diskusia k receptu

evusik
takéto môžem, aj také varievam keď si robím obed len sama pre seba :-) obmieňať a experimentovať sa tu dá do nekonečna.... krásny recept, si šikovný :-)
jerica
@martinis k tomu hlávkový šalát, niekto kvasák, obed či večera, nemá chybu, na jedničku :-)
afataga
ja misky nejem :-) ale ten obsah vyzera jedlo :-), take slovenske rizoto, ma asi tisic variacii
martinis
@evusik : ja varím najčastejšie len pre seba, lebo mám doma dosť vyberavú spoločnosť (len niektoré druhy zeleniny, mäsa, ap. :)), takže takéto jedlá si varím často. dá sa upraviť akokoľvek - bez húb, s tofu, so zeleninou, so syrom ... Ďakujem za pochvalu :))
@ywett , @mariandra , @brambora : ďakujem vám veľmi pekne :O)
@jerica : kyslé uhorky, to je nápad, ako som len mohol zabudnúť ?! :-)) ďakujem ti ;)
@afataga : nezvyknem ani ja, ale keď už sú rôzne panvice, prečo nie aj misky ? :) tak tak, nič revolučné, ale faj raz za čas pripomenúť a možno inšpirovať, ďakujem :))
flipp
akurat som to dovaril.......trochu inym sposobom, pridal som aj chilli....je to vyborne
mirkajan
Tiež som už opakovane vyskúšala, postup som si trochu zjednodušila, ale výsledok veľmi chutil obom mojim dcéram i mne.
martinis
Samozrejme, ak sa dá zjednodušiť, treba :-)) Som rád, že vám chutilo ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia