Ryža varená v tlakovom hrnci fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 24. novembra 2015
Ryža varená v tlakovom hrnci (fotorecept)
Foto: gordonko

... tak ako ma prekvapily zemiaky varené v tlakovom hrnci , tak isto som Zobraziť celý popis... tak ako ma prekvapily zemiaky varené v tlakovom hrnci , tak isto som bol zvedavý na ryžu uvarenú v ,, tlakáči ,, .... svete div sa , ale ta ryža je OK .... odteraz ju už varím iba pod tlakom

15 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    toto je iba základný recept ,,fajnovky,, si ho môžu ľubovolne vylepšiť...ryžu prepláchneme a necháme odkvapkať

    Ryža varená v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    odkvapkanú ryžu nasypeme na rozpálený olej a osmahneme

    Ryža varená v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zalejeme vodou 1 cm nad ryžu...opakom varešky premeráme

    Ryža varená v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    osolíme, ovegetíme, premiešame

    Ryža varená v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zatvoríme a dáme variť na plný výkon

    Ryža varená v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    keď začne tlakáč fučať znížíme plyn na miniumum a necháme ho pofukovať 4 minúty

    Ryža varená v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    po 4 minutách vypneme plyn a necháme ,,tlakáč,, na pokoji...počkáme kým sa sám časom odtlakuje ...potom otvoríme a premiešame vareškou

    Ryža varená v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    no a máme hotovo ...ryža akorát nepripálená.

    Ryža varená v tlakovom hrnci (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

ela77
Vďaka za to že si sa obetoval a nemusíme riskovať my.(možno sa tu ale najdu komentátori, ktorí to robia práve tak ako ty) Zemiaky robím bežne v tlakáči,(hlavne ak chcem robiť granadír(jooj už sme ho dávno nemali), ale ryžu som sa akosi bála, že začne namiesto vodnej pary fučať z neho ryžová pena (viem, že treba asi dostatočne hlbší hrniec.) Moje prvé začiatky (už veľmi dávno) boli že som ryžu varila v kastrolku v rúre, potom už skúšky všelijak. Skúšal si už ryžu aj tú podlhovastú, alebo ryžu natural? Lebo na fotke je zatiaľ guľatozrnná.
1x ada13
torticka
Gordonko, vdaka. Skusim ryzu takto spravit. Co sa tyka ryze, som nejake nemehlo.
sracz
Nuž @gordonko starý bratu, zakýval so rozumom, ako ...; ale vážne, veľmi sa mi páči Tvoj „vysokogramotný“ 5* postup, určite hodný nasledovania! Maj aj Ty dobré dni, pri plnom zdraví a silných nervoch!
gordonko
@ela77 toto je moja prvotina z ryžou v tlakovom hrnci ..... veľkosť hrnca vidno na fotke - 5 l hrniec a ryže bolo pol kg .... odskúšam aj dlhozrnú , zjem hociktorú
1x pemaro
nadia56
@gordonko , super recept, ak mas rad ryzu natural, jej priprava v tlakovom hrnci trva 12-14 minut, mam to odskusane, ryzu varim len tymto sposobom, zelam ti pekny den :-)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Super. Ja s ryžou mám stále problém a už som dosť stará a skúsená kuchárka. Už som začala variť preto aj ryžu vo varných sáčkoch, ale toto určite vyskúšam. Robila som aj v trúbe, ale toto sa mi veľmi pozdáva.
gordonko
@goe ryža vo varných sáčkoch je drahá .... ešte by som chcel prísť na kloub ryži ktorú varia v reštauráciách ... je akurátná a sypká - viem že ju robia vo velkých pekáčoch v trúbe ,len ešte neviem ako.....
sheilinka01
Presne takto robim ryzu aj ja, len s tym rozdielom, ze davam aj cibulku. Paradoxne ma ju naucil robit moj priatel, ktory inak varit nevie, ale ryzu robi najlepsiu :)
babkamt
už som skúšala variť v tlakovom hrnci ryžu aj zemiaky. Zatiaľ sa mi vždy podarila.
milina
Mám to odskúšané, bez tlakáča nevarím. U mňa v kuchyni je neodmysliteľným pomocníkom roky rokúce.
kristinamia
Ja som uz sem davala tento recept, je fantasticka, ale bohate staci natlakovat, nechat minutu varit a vypnut, nechavam ju samu sa odtlakovat a ryza je hotova, raz som ju zabudla a vypla som az asi po 3-4 minutach a bola mierne rozvarena...
venusa
V tlakovom sa vydarí aj tarhoňa. Odskúšané.
evia
Už bol na vareche recept na varenie ryže v tlakovom hrnci a ja som si ho už viackrát vyskúšala a ryža je výborná. Ako pomôcka mi slúži recept, ktorý udáva množstvo ryže v šálkach. Na 1 šálku ryže 1,5 šálky studenej vody. Vyskúšané výborné. Ale aj meranie vareškou je v pohode. Ostatné sa robí ako píšeš

garanco
... takto som ryžu začala variť pred viac 38 rokmi a odvtedy ju takmer vždy pripravujem v tlakovom hrnci ...
gordonko
kurnik všetci to poznali iba ja nie ...... aspoň to pomôže tým čo prídú po nás
evanaaa
Mám síce tlakový hrniec, ale využívam ho len na varenie tvrdých potravín, ktoré si vyžadujú čas, mne postačí ryžu aj zemiaky variť klasicky, ale ak to pomáha, uznávam, každý spôsob je dobrý. Možno by som aj ja vyskúšala, ale variť ryžu pre dvoch mi stačí aj v kastróle.
kukulienka71
poznám, robím, keď potrebujem veľké množstvo ryže, inak v normálnom hrnci, lebo tlakáč - hebedo nerada umývam a zaberie polovičku umývačky:-) ale pekne si to zvládol;-)
používateľ nemá avatar
zsk
zsk
Rýže takhle vařená nemá určitě chybu, ale zdá se mi - nevím proč (možná se mi nechce umývat tlakáč) - pohotovější vařit rýži v mikrovlnce. Pro 2-3 osoby spařím 250 ml rýže, dám ji do mikrovlnné nádoby, zakryju, zaliju 500 ml vody, přidám sůl, půlku cibulky, do které zapíchnu 2 hřebíčky, 2 černé pepře, 2 nová koření, 1 lžíci oleje a strčím do mikrovlnky. Vlním 5 minut na 700W - vytáhnu, promíchám vidličkou, znovu vlním 5 minut na 700W - vytáhnu, promíchám, znovu vlním, ale jen na 540W - vytáhnu, promíchám, ještě jednou na 540 W, 2 minuty nechám v mikrovlnce, vytáhnu, promíchám. Hotovo. Pokud by se vám zdálo, že rýže přece jen chce ještě trochu, klidně ze 3 minutky přidám. Můžete dělat i větší množství rýže, ale vody víc nepřidávejte.
Možná to vypadá složitě, ale jen to tak vypadá. Při posledním vlnění můžete přidávat třeba hrášek nebo kukuřici.
Upozorňuji, že recept není můj, je odněkud z internetu, stojí však za připomenutí.
smejkad
hm
ja ked robim, v MV, ryzu preplachnem, dam do nadoby, dam sol, cibulu, olej,zakryjem, zapnem na 10 minut na plny vykon, potom skontrolujem a varim kym sa nevsiakne vsetka voda, ked robim 4 porcie byva to okolo 15 minut, mame radi uplne makku dlhozrnnu, nemiesam ani raz :-)
používateľ nemá avatar
zsk
zsk
Míchám, protože si myslím, že je pak nadýchanější, ne slehlá.
používateľ nemá avatar
zsk
zsk
S tou elektrikou nevím, nedokážu posoudit. Zatím jsme na mizinu nepřišli.
Zkuste, uvidíte, co je lepší.
medulienka122
@gordonko , ja som raz asi pred rokom robila tiež prvýkrát v tlakáči 1:1,5 asi 4 minúty a keď sa vyfučala, bola taká "trojvrstvová" 1/3 horná vrstva bola "all dente", druhá 1/3 v strede tak akurát a spodná bola totálne rozvarená, vhodná tak na ryžovú kašu :). Som z tohocelá het, že ty si šikuliak a tebe sa taká varešková podarila. (Y)
smejkad
Asi tak ako vravíš, @gordonko ,keď dám na dva prsty ryže, vody dám zhruba na prst nad úroveň ryže




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia