Rynske Sauerbraten (fotorecept)

Autor receptu: porzellanka

Ponukam Vam recept na slavnostne, tradicne jedlo severneho Porynia. Tento rok ho budeme podavat na 2. sviatok vianocny - na 1. sviatok musi byt tradicna hus plnena gastanmi a jablkami. Rheinische Sauerbraten sa pripravovalo povodne z konskeho masa, preto sa naklada do octoveho nalevu. Dnes sa pripravuje vacsinou z hovadziny. Popis pripravy prisposobim kucharom zaciatocnikom, vy skusenejsi sa prosim nepozastavujte nad vecami, ktore su samozrejmostami.

4
porcie
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskor si uvarime nalev: Nechame zovriet vodu, zrnka cierneho korenia a borievky trosku roztlacime v maziari, alebo ich dame do sacku a trosku rozvalkame. Pridame do vody spolu s bobkovym listom, pridame vinny ocot a nechame 2 minuty povarit. Nalev nechame uplne vychladnut. Potom do neho vlozime cele - nepokrajane- umyte a osusene maso. Maso musi byt cele ponorene - vyberieme vhodnu vyssiu nadobu, alebo pevny sacok. Marinujeme 3 dni. Maso zmeni farbu, ale nelakajte sa, nic sa nestane, nepokazi sa.
  2. No a teraz ideme varit. Slaninu a cibulu pokrajame na kocky, ocistime zeleninu, nakrajame na mensie kusky. Do kastrola dame zohriat trochu oleja, pridame slaninu, poprazime. Maso vyberieme z marinady a osusime. Marinadu si nechame, budeme ju potrebovat na podlievanie. Maso pridame do kastrola a opecieme zo vsetkych stran. Marinadu precedime, dame ju zohriat. Medzitym pridame k masu cibulu, kratko oprazime, pridame ostatnu zeleninu a oprazime. Maso posolime, okorenime, podlejeme asi 1/2 horucej marinady. Teraz pride na rad pernik. Na Slovensku som pouzivala detsky pernik so slivkovym lekvarom. Cokoladovu polevu olupeme (zjeme) a cely olupany pernik pridame do kastrola. Pernik a hrozienka, ktore pridame az na koniec, vyvazia kyslost vinneho octu a omacka ziska vybornu chut a zaroven sa zahusti. Prikryjeme a dusime na slabom ohni 1,5 az 2 hodiny. Miesat netreba, ale treba obcas skontrolovat a podlievat marinadou a cervenym vinom.
  3. Ked je maso makke, vyberieme ho a udrziavame v teple. Obsah kastrola rozmixujeme ponornym mixerom, alebo roztlacime. Prepasirujeme cez redsie sitko. Dame naspat do kastrola, pridame hrozienka, nechame prejst varom. Teraz mozeme pouzit zbytok marinady, alebo vina (co nam este ostalo) ak je omacka prilis husta. Maso nakrajame na platky, prelejme omackou. U nas sa podava ako priloha cervena kapusta a zemiakove knedle. Na Slovensku som samozrejme podavala nase knedle.