Rýchly zapekaný karfiol od babky Bajky fotorecept

baya94 - fotkabaya94, 16. apríla 2014
Rýchly zapekaný karfiol od babky Bajky (fotorecept)
Foto: baya94

Už dávnejšie som si kúpila karfiol do mrazničky, že si niekedy spravím vyprážaný. Lenže nám došla múka tak som spravila zapekaný výmysel a chutil Zobraziť celý popisUž dávnejšie som si kúpila karfiol do mrazničky, že si niekedy spravím vyprážaný. Lenže nám došla múka tak som spravila zapekaný výmysel a chutil presne tak ako ho robila babka Bajka :)

6
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

8-10 ks stredne veľké
1 ks
0,4 kg (zmes)
4-5 ks
150 g strúhaný
2 ks
0,3 l
1 ks
1 ks (menší)
2 PL




Postup

  1. 1

    Dáme si zovrieť vodu do dvoch stredných hrncov.

  2. 2

    Zatiaľ si umyjeme a ošúpeme zemiaky a nakrájame ich na veľké polmesiace (rozrežeme podlhovaste na polku a každú polku na 3 časti). Ak máme čerstvý karfiol tak ho umyjeme a rozoberieme na ružičky (ja som mala mrazený už predpripravený).

  3. 3

    Ak nám už voda vrie, dáme do nej soľ, mleté čierne korenie (alebo celé, to je jedno) a do jedného hrnca dáme obvariť zemiaky a do druhého hrnca karfiol a zeleninovú zmes (ja som v nej mala hrášok, baby mrkvu, fazuľové lusky a malé karfioly)

    Rýchly zapekaný karfiol od babky Bajky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Očistíme a nakrájame si cibuľu na drobno a pór na krúžka (cca 3-5mm hrubé). Dáme na pancivu roztopiť maslo a udusíme cibuľu s pórkom, (úplne by stačila aj normálna cibuľa ale takto je to farebnejšie).

    Rýchly zapekaný karfiol od babky Bajky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zeleninu stačí povariť len krátko cca 7-10 minút, kým sa nám spraví cibuľka. Takže už ked je obvarená, scedíme si zemiaky a rozložíme ich na plech, ktorý sme pokvapkali trochou oleja.

    Rýchly zapekaný karfiol od babky Bajky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na zemiačky si rozprestrieme cibuľku s pórom. Navrch dáme scedenú zeleninu. Ružičky karfiolu poukladáme stonkou dole a rozložíme ich rovnomerne po celom plechu. Na to rovnomerne poukladame nakrajane paradajky.

    Rýchly zapekaný karfiol od babky Bajky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V miske si rozmiešame vajíčka s trochou soli, mliekom (cca 3deci, dávala som od oka) a na koniec pridáme bylinky - petržlenovú vňať alebo pažítku.(ja som dala aj trochu nastrúhaného syra, ale zbytočne lebo mi to aj tak ostalo na vrchu, ale možno bambíno by bolo lepšie, neviem, treba vyskúšať. Keď, tak mi dajte vedieť :) ) Túto zmes vylejeme rovnomerne na celý plech (hlavne cez karfiol, pretože vytŕča, ono to aj tak stečie dole).

    Rýchly zapekaný karfiol od babky Bajky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec posypeme nastrúhaným syrom podľa chuti, ja som nechcela minúť všetok syr tak som dala len 150g, ale určite by mu nezaškodilo aj viac :) Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C cca 30 minút - kým nie je syr zlatistý.

    Rýchly zapekaný karfiol od babky Bajky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobrú chuť :) (Trošku to vyzerá ako pripečené, ale to je len zlé svetlo). Kým je to horúce tak sa to celkom rozpadá, ale po vychladnutí to už drží lepšie pokope :)

    Rýchly zapekaný karfiol od babky Bajky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

daguska
Pekny receptikl,zatial som zapekala len brokolicovo-karfiolovu zmes,nedavala by som bambino ani nahodou.Podla mna je to v pohode tak ako si to pripravila.
ericka
Určite vyskúšam aj tvoj receptík. S inou zeleninou ako je brokolica,či karfiol som neskúšala zapekať.Musí to byť aj veľmi chutný, sýty a zdravý pokrm.
alex37
krásne farebné, a vyzerá to veru aj zdravo :-)*****
baya94
@ericka @alex37 ďakujem pekne :) je to celkom sýte, ale pre chlapa by som tam asi ešte dodala bud klobásu alebo možno nejaké soté a toto ako príloha. Ale môj to teda zbľajzol a to karfiol ani varené zemiaky nemá rád :)
akameny
Pekný receptík. Pre chlapa ja by som aspoň šunečku na rezance, ale do zmesi, medzi karfiol,či brokolicu. To sa ráta. Klobáska sa mi do tak dobrého jedla zdá prisilná arómou. Super