Rýchly koláč z dvoch vajec

sovka62 - fotkasovka62, 27. marca 2010
Rýchly koláč z dvoch vajec
Foto: sovka62

Recept som dostala od kolegyne. Zapáčil sa mi, keď si dcéry zmysleli, že by chceli niečo sladké, o chvíľu bol koláč hotový.Je veľmi variabilný, Zobraziť celý popisRecept som dostala od kolegyne. Zapáčil sa mi, keď si dcéry zmysleli, že by chceli niečo sladké, o chvíľu bol koláč hotový.Je veľmi variabilný, na obrázku je slivkový s posýpkou, ale môžete ho pripraviť na viac spôsobov.

10 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

600 ml
300 ml
1 ks
1 ks
300 ml
150 ml
2 ks
Posýpka:




Postup

  1. 1

    Najprv si zapnite rúru, aby sa predhriala. Kým bude pripravená, všetko budete mať na plechu. Ak chcete piecť ovocný koláč, pripravte si čerstvé, alebo zavárané ovocie. Všetky suché suroviny premiešame v mise. Mlieko, vajce a olej prešľaháme a spojíme s múčnou zmesou. Vylejeme na vymastený, múkou vysypaný plech. Vrstva cesta sa Vám asi bude zdať nízka, ale to je v poriadku, pri pečení narastie.

  2. 2

    Ovocie poklaďte rovnomerne na cesto a posypte posýpkou. Upečte. Ak do cesta pridáte namiesto prášku do pečiva kypriaci prášok do perníka a dve lyžice kakaa, upečiete chutný perník. Ak do cesta pridáte 3 lyžice kakaa a povrch pred pečením posypete čokládou nakrájanou na drobno a obalenou v múke, upečiete čokoládový koláč. Ak do cesta pridáte sekané orechy, alebo oriešky a kandizované ovocie, upečiete obdobu biskupského chlebíka. Ak do cesta pridáte 100 g kokosu, upečiete kokosový koláč. Časť cesta zafarbite kakaom, máte mramorový koláč. Fantázii sa medze nekladú, tak skúšajte.

Diskusia k receptu

milan2
Sovka tento koláč sa v našej rodine pečie od nepamäti (vždy len slivkový), podľa mňa je to jeden z najlepších koláčov.
honestka
tiez najcastejsie peciem slivkovy, rebarboro-jahodovy, alebo cucoriedkovy s bohatou posypkou.
Ale skusim aj nieco z tych dalsich kombinacii. Vdaka.
mamulienka
Sovka,mam rada taketo sikovne recepty,odlozim ,vyskusam a dakujem.
Vcera som si odpisala od susedky tiez velmi jednoduchy a vyborny recept.Samozrejme najprv som kolacik ochutnala.Co ochutnala,skoro pol plecha som jej zjedla.Az ho upeciem,odfotim a pridam recept.
sovka62
Ešte že som ho stihla odfotiť, mizol ako sneh na slnku. Je naozaj veľmi chutný a s tými slivkami zavarenými bez vody a bez cukru je asi najlepší.
oskarka8
ja mam tiez rada taketo jednoduche recepty,este donho pridavam rozne prisady podla toho co mam v komore
svetluskkaa
pridala som si ho do kuch.knihy,ale chcela by som sa opýtať či sa pečie na veľkom alebo malom plechu.dík
sovka62
Bola som ho odmerať. Je dlhý 38cm, široký 28 cm a hlboký 5 cm. Taká tá čierna klasika, čo sa dodávala spoločne so sporákmi, plynovými a elektrickými. Všimla som si, že sa dá dokonca kúpiť aj teraz, ale keď som uvidela tú cenu, utrpela som šok a veeeeľmo som sa potešila, že som si dva také plechy zašanovala.
orchidea
Tak ten vyzerá dobre a ozaj je aj jednoduchý, ja mám síce rozmery plechov iné, väčšie, ale vyskúšam.
sovka62
Aj ja mám v novej rúre plechy väčšie a skoro štvorcové, už som piekla aj na takom. Nie je to veľký rozdiel, koláčik je len nepatrne nižší, ale zase sa zmestí viac ovocia.
stefanus191
Tento kolac patri k mojim najoblubenejsim a mam ho od starej priatelky pod nazvom " hrncekovy ". Robim ho casto a striedam iba ovocie na vrchu..., a este pridavam do cesta jogurt a cesto je " nadychanejsie ".
slnieckosom
Milá sovka, koláčik poznám i ja, ale rady v bode č.2 sú k nezaplateniu :-) Ďakujem veľmi pekne :-))
sovka62
Stefanus, ten jogurt dávaš namiesto mlieka? Skúsila by som to.
andulicek
moje kucharske a cukrarske schopnosti su obmedzene, preto taketo jednoduche recepty viem ocenit... idem hned aj odskusat :)
klaura
po toľkých chválach a odporúčaniach skúsim, pridávam do KK a ďakujem za dobrý receptík :)
pivonka
Samozrejme, že som na sviatky napiekla, koláč bol veľký aj dobrý, ale mal jednu chybu - bolo ho málo. A tak ma vnučka prehovárala, aby som napiekla makovníky. Skoro sa jej to podarilo, ale potom som ja presvedčila ju, že upečieme tento tvoj koláčik. A dobre som spravila. Kým by som bola vymiesila makovníky, rýchly koláč bol upečený. Celá rodina je spokojná a najspokojnejšia ja. Vďaka za dobrý a rýchly recept.
sovka62
Veľmi sa teším, že Vám chutilo. Je to naozaj vďačný koláč, za chvíľu hotový, dá sa spraviť na veľa spôsobov a je ho dosť.
floe13
tak tuna bola laska na prvy pohlad...MILUJEM HOOOOOOOOOOOO
sovka62
Piekla som ho minulý týždeň z dvoch dávok, lebo som ho potrebovala pre veľa ľudí. Ja som len merala a nasýpala do mís (každé cesto som chystala zvlášť, aby som ho nemusela rozdeľovať na dva plechy). Sypké prísady do misy, tekuté do veľkej odmerky. Cesto miešala 13 ročná vnučka a zvládla to bez problémov a to má ľavú rúčku zlomenú a v sadre. Takže recept zvládne aj dieťa a to dokonca jednou rukou.
1x ljubus
sovka62
@ildiko , aj ja som pred chvíľou dopiekla, z trochu menšej dávky, do všetkého cesta som dala kakao. Rozdelila som do dvoch silikónových foriem, vrch som posypala kúskami čokolády (ale aj tak sa utopili v ceste) a šupla som to na pár minút do mikrovlnky. Celkom sa vydaril, len som tam nemala dávať obe formy naraz. Musela som vypnúť otáčanie taniera, tie formy sú priveľké. Myslela som si, že mikrovlnka pečie rovnomerne, ale horkýže slíže, oba koláče sú na jednom konci vyššie ako na druhom. No nevadí, nakrájam najprv tie nižšie a keď sa zjedia, potom tie vyššie a bude to v poriadku. Takže aj tak sa dá.
Tiež som rozmýšľala nad kokosovým, ale v piatok som všetok kokos minula na nepečené kmene a včera som síce bola v obchode, ale na kokos som zabudla. Teší ma, že vám chutil.
boise
@sovka62 No tento kolac dnes hotovy zazrak...co budem pisat, bola poziadavka na kolac a ja mam doma len dve vajcia, presne 3dcl mlieka, 590g polohrubej muky, posledny vanilkovy cukor a jediny prdopec, a jeden pohar zavaranych sliviek..k tomu len cca 200g krystaloveho cukru a kus praskoveho, maslo, skoricu..ale oleja mam pozehnane :D ..Takze som vymietla vsetky rohy a uz sa pecie. Vonia krasne, dufam ze rodinka oceni :) Dakujem za zachranne koleso!
sovka62
@bois , šikovná gazdiná upečie aj z ničoho, ty si príkladom. Koláčik bude určite chutiť. Keď som ho piekla prvý raz, zostala som v šoku. Nenáročné suroviny, práce minimum a výsledok výborný.
boise
@sovka62 takze som sa vratila z cvicenia, zatial kolacik vychladol...a teda....zbohom rodina, uzasny je, este ze som sa nahlasila na dalsie cvicenie, lebo toto nedopadne dobre :D laska na prvy hlt!
sovka62
Teším sa, že vám chutil. A to si skúšala ešte len prvú verziu. Ja som s ním experimentovala všetkými možnými spôsobmi (viď bod 3 v recepte) a je taký vďačný, že sa vždy vydaril.
katka78
Často keď som u našich v Trnave, maminka mi prepašuje do tašky pohár nejakej zaváraniny. Ja ich pritom veľmi nejem, hlavne tie sladké a keď už pečiem nejaký koláč, dám radšej čerstvé. Tak sa stalo, že už ich mám pomerne slušnú zbierku, reku idem ich postupne míňať. Ako prvé padli slivky, s týmto chutným a veru rýchlym koláčikom. Ďakujem @sovka62 za recept!


sovka62
Katka, máš ho ukážkový, krásne ti narástol.
Keď potrebuješ minúť kompóty, existuje aj verzia, že napr. marhuľový kompót primiešaš rovno do cesta, celý pohár aj so šťavou. Hádam ten recept niekde nájdeš, ak nie, môžem ho pridať.
katka78
Dobrý nápad, ten poznám, robievala ho teta. Jedla som ho naposledy na strednej, viem, že bol práve pre tie pridané marhule v ceste šťavnatý. Určite mám v starom zošite recept napísaný. Ďakujem @sovka62 za tip :-)
zdenka1009
Práve som prišla z Trnavy , boli sme tam niečo vybavovať a teraz tlačím do hlavy tento včera upečení koláčik, ja som použila jahody a rebarboru, je to mňamka :-)
sovka62
Tak dobrú chuť, Zdenka, nech ti padne na úžitok.
evas13
Prišiel znovu čas na tvoj vynikajúci koláčik, robievam ho od vtedy ako si pridala "Sovulienka" tento super koláčik.
sovka62
No vidíš, Evička, a ja som ho už nepiekla ani nepamätám, lebo na Vareche vyskočí vždy niečo nové a tak skúšam a skúšam z toho čo mám v KK. A nestíham, hádam ich ani všetky nevyskúšam, kým živá budem.
askadaniela
@Sovka , dnes mi recept prišiel vhod, robila som ho v menšej dávke, mlieko som vymenila za hrnček kefíru, ktorý som potrebovala minúť, na papier na pečenie som dala karamel urobený z cukru a masla, na to vrstvu na plátky nakrájaných letných jabĺk a zaliala cestom. Pečie sa trocha dlhšie, lebo je vyšší s tými jablkami, čakáme kým vychladne. Som zvedavá na konečný výsledok a jeho chuť :-)
sovka62
Podľa toho ako ho popisuješ, bude určite výborný. Predpokladám, že ho budeš podávať prevrátený, jablkami hore, ako torte Tatin. Niekedy o aj ja skúsim tvojím spôsobom.
askadaniela
@Sovka , keďže sme boli doma len dvaja, robila som ho v klasickom pekáči na mäso, že nám bude stačiť bohate. No tá karamelovo maslová chuť, doplnená kyslou smotanou jemne osladenou škoricovým cukrom, s ktorou som ho podávala, nám tak učarovala,že už v nedeľu večer nič z tej maškrty neostalo. Vyskúšaj aj túto verziu :-)
tallivera
Paráda , dakujem ti zachránila si ma . mám doma len presne dve vajcia a malému musím nazajtra upiecť do školy koláč , majú v škole akciu. Tento vyzerá super hneď sa idem do toho pustiť




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia