Rýchle špaldové dalamánky fotorecept

rebeka14 - fotkarebeka14, 26. januára 2015
Rýchle špaldové dalamánky (fotorecept)
Foto: rebeka14

Tento recept je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Môžete si tak pripraviť čerstvé pečivo na raňajky, alebo posedenie s priateľmi.

6 -7
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

300-400 g
500 g veľký
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    suroviny potrebné na pečenie

    Rýchle špaldové dalamánky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky si vylejeme jogurt, pridáme múku, soľ, semiačka podľa vlastnej chuti, lyžičku sódy bicarbony. Všetko spolu pomaličky premiešame, aby cesto bolo tak mierne polohusté, ale nie hrudkavé. Takže múku radšej pridávajte postupne. Preto som písala múku od 300 do 400g, lebo sa môže stať, tak ako mne, že kúpite jogurt len 400 gramový. Ešte som zabudla dodať, že môžete pridať aj jedno vajíčko. No nie každý ho v zdravej strave používa.Tak to ide aj bez neho.

    Rýchle špaldové dalamánky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto, alebo túto zmes necháme chvíľu postáť asi tak 10minút, aby v ňom začala pôsobiť sóda bicarbóna. Potom si plech vyložíme mastným papierom, ktorý ešte pred ukladaním cesta posypeme soľou. Ja to robím pri každom pečení slaného pečiva. Môže sa stať, že dáte menej soli, tak to odspodu ešte chytí soľ. Na papier ukladáme veľkou polievkou lyžicou kôpky cesta len tak ako sa nám podarí nabrať. Nič netvarujeme.

    Rýchle špaldové dalamánky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Záleží len od vás či chcete väčšie, alebo menšie dalamánky. Ale podľa mňa sa lepšie upečú takéto väčšie. Neočakávajte, že budú vyzerať ako kaiserky z obchodu, oni trochu aj zmenia tvar, ale chuťovo sú dobré. Pred pečením ich ešte môžeme posypať napr. ľanovými semiačkami. Dáme ich do rúry a pečieme pomaly asi tak polhodinu pri teplote 200 stupňov. Pečieme do zlatova. Všetko závisí od tej vašej rúry.

    Rýchle špaldové dalamánky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A takto vyzerajú po upečení.

    Rýchle špaldové dalamánky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

staja
Dobrý nápad, občas treba aj rýchlo upiecť. Je to niečo podobné ako tieto žemličky: http//varecha.pravda.sk/recepty/celozrnne-pecivo-nekysnute/33140-recept.html
Škoda, že si jednu nedala prerezanú.
radost
@staja..vdaka.. áno..je to totožné..
ešte dodám:
vymastím formičky-cesto tam dávam naolejovanou lyžicou..ako @rebeka..bez vaľkania..formovania rukami..jednoduchá,rýchla záležitosť..
teším sa-že dnes muž povedal-napeč zasa-sú to také kúsky do ruky..a chutné..:-)bo on je veľmi konzervatívny..nechce novoty..
rebeka14
to som rada,že sa našli popri tom mojom aj iné podobné recepty.....
citronik
Vyzerá to super, k takému syru a šunke by som si dala hneď na raňajky, určite vyskúšam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia