Cestovinový šalát

Rýchle mantı (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Je to maličká cestovina v riedkom jogurte, ktorý je ochutený cesnakom, poprípade aj mätou alebo kôprom. Turci ju volajú aj RÝCHLE MANTI. Podáva sa studené ako príloha najmä k mäsitým jedlám.

20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si drobnú cestovinu (3 dl), najlepšie sa hodia maličké mušličky alebo kratučké rúrky ako mám tu ja. Potom hustý jogurt, vodu, veľké strúčiky cesnaku a čerstvý kôpor. Cestovinu si uvaríme, do jogurtu nastrúhame cesnak a kôpor pokrájame. Následne uvarenú cestovinu už len pridáme do vodou zriedeného jogurtu, do ktorého sme už pridali aj kôpor a soľ. Ak je jogurt prisladlý, treba dochutiť citrónom. Čo sa týka množstva vody na zriedenie, tú si môžete prispôsobiť. Ja to robím redšie, lebo manžel to má tak rád.
  2. Nakoniec ešte polejeme dobre olivovým olejom a môžeme podávať :-) Takto pripravené môže po pár hodinách zhustnúť, ale stačí ak prilejete vodu a zriedite to na vašu požadovanú hustotu :-)
  3. Táto príloha sa u nás podáva najmä k mäsitým hlavným jedlám, ale aj k lahmacunu, böreku a mäsovej pide. Výborne sa hodí aj ku grilovačke :-) Vlastne všade tam, kde vám to pasuje :-) Robieva sa čisto s cesnakovým jogurtom, alebo s pridaním kôpru či mäty. Jednoducho komu ako chutí, tak môže obmieňať :-)