Cestovinový šalát
Rýchle mantı (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Je to maličká cestovina v riedkom
jogurte, ktorý je ochutený
cesnakom, poprípade aj mätou
alebo kôprom. Turci ju volajú aj
RÝCHLE MANTI. Podáva sa
studené ako príloha najmä k
mäsitým jedlám.
Postup
- Pripravíme si drobnú cestovinu (3 dl), najlepšie sa hodia maličké mušličky alebo kratučké rúrky ako mám tu ja. Potom hustý jogurt, vodu, veľké strúčiky cesnaku a čerstvý kôpor.
Cestovinu si uvaríme, do jogurtu nastrúhame cesnak a kôpor pokrájame. Následne uvarenú cestovinu už len pridáme do vodou zriedeného jogurtu, do ktorého sme už pridali aj kôpor a soľ. Ak je jogurt prisladlý, treba dochutiť citrónom. Čo sa týka množstva vody na zriedenie, tú si môžete prispôsobiť. Ja to robím redšie, lebo manžel to má tak rád.
- Nakoniec ešte polejeme dobre olivovým olejom a môžeme podávať :-)
Takto pripravené môže po pár hodinách zhustnúť, ale stačí ak prilejete vodu a zriedite to na vašu požadovanú hustotu :-)
- Táto príloha sa u nás podáva najmä k mäsitým hlavným jedlám, ale aj k lahmacunu, böreku a mäsovej pide. Výborne sa hodí aj ku grilovačke :-) Vlastne všade tam, kde vám to pasuje :-) Robieva sa čisto s cesnakovým jogurtom, alebo s pridaním kôpru či mäty. Jednoducho komu ako chutí, tak môže obmieňať :-)