Rýchle lístkové cesto fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 2. júla 2014

Cez víkend som potrebovala domáce lístkové cesto, piekla som kombinovanú tortu, tak som vyrobila rýchle lístkové cesto, ktorého recept som našla na maďarskom webe. Zobraziť celý popisCez víkend som potrebovala domáce lístkové cesto, piekla som kombinovanú tortu, tak som vyrobila rýchle lístkové cesto, ktorého recept som našla na maďarskom webe. Teraz vidím, že je aj tu, pridala ho @amazuina 11.4.2012, ale koment sa nedá pridať, tak dávam celý recept, možno niekomu pomôže aj fotopostup.

6
porcií
40 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
250 g
1 PL
6 PL




Postup

  1. 1

    S cestom treba pracovať rýchlo, aby bolo čo najkvalitnejšie. Do preosiatej múky som postrúhala chladné maslo

    Rýchle lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridala ocot a vodu a spracovala na cesto.

    Rýchle lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vyvaľkala som ho natenko

    Rýchle lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a zrolovala

    Rýchle lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    rozdelila som ho na 4 rovnaké časti

    Rýchle lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a tie vyvaľkala na menšie štvorce

    Rýchle lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    uložila som ich na seba a odložila do chladničky aspoň na 20 minút, ale ak sa dá, tak ešte na dlhšie

    Rýchle lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po vychladnutí som cesto vyvaľkala a použila na spodný korpus torty

    Rýchle lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a zvyšok som použila na slané tyčinky. Toto cesto sa môže aj zamraziť a použiť, keď potrebujete. Nie je síce také, ako originálne skladané maslové lístkové cesto, ale je to jeho dobrá napodobenina, je hotové rýchlejšie a neobsahuje podradné tuky ako to z obchodu.

    Rýchle lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pri použití na slano nezabudnite do múky zamiešať soľ, tu som solila vrch tyčiniek po natretí žĺtkom rozmiešaným s mliekom a posypala som sezamovými semienkami. Niektoré som skrútila, niektoré nie, aby som videla, či sa budú lístkovať.

    Rýchle lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    piekla som vo vopred vyhriatej rúre na 200°C do červena.

    Rýchle lístkové cesto (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

safran
šikovná si :-) s tými tukmi v kupovanom lístkovom ceste máš pravdu... podľa fotopostupu to nie je veľmi veľká veda... pekne si napiekla - zo zvyšku Ti vyšli lákavé tyčinky, chválim aj fotku...
sovka62
ž mám odložený recept na najrýchlejšie lístkové cesto na svete (@egreska ), toto tvoje priložím k nemu, obohatí repertoár, ďakujem.
kukulienka71
@safran , vôbec to nie je veda;-) a je to domáce, vyjde vyše pol kila lístkového cesta. Manželovi tie tyčinky veľmi chutili. Ďakujem pekne:-) @sonulienka , vďaka, dúfam, že budeš spokojná:-) @sovka62 , ten recept od @egresky som pozerala, zaujalo ma tam kakao:-) tiež som si ho uložila. Ak vyskúšaš toto, budem rada ak napíšeš, či sa ti páči. Ďakujem :-)
elixir
Veľmi šikovné cesto, uložím a príležitostne vyskúšam. :)
anina6
recept som si uložila, páči sa mi. domáce je domáce a určite aj chutnejšie a zdravšie.
tatranka
Páči sa mi toto rýchle lístkové cesto.Niekedy naozaj zachráni situáciu.Už je v KK.Ďakujem. Príma,hodí sa.
luss44
@kukulienka71 , Tvoje tyčinky vyzerajú krásne! Takéto chrumkanie zbožňujem, takže to lístkové musím vyskúšať.
mariamka
tak toto je tutovka @kuku , tipujem do TopTen za jul :) slane chrumkaciky sa nikdy nezunuju a kazdy recept je vitany, zvlast takyto "neokukany" , naozaj su velmi pekne, ukladam, vyskusam,,, a kde je ta torta?? :))
kukulienka71
@elixir , @anina6 , @tatranka , @luss44 , @mariamka , som veľmi rada, že vás receptík zaujal, ale nečakajte od neho zázraky, aby ste neboli sklamané, to vám poviem na rovinu, tak ako som písala v postupe, že je to napodobenina. Ja som bola spokojná, lebo svoj účel splnilo a keď má niekto málo času, viac varenia, pečenia, chystania na oslavu, a nemá po ruke pravé lístkové, tak toto cesto akoby našiel:-) chrumkáčiky sú dobré, už aj kvôli nim sa oplatilo piecť to cesto, lebo ja nekupujem chipsy a tie slané somarinky z obchodu. Torta sa už, @mariamka pojedla, nestíhala som všetko fotiť, ale určite ju sem dám, lebo bola vynikajúca, aj keď je pracnejšia, stála za to! Ďakujem vám pekne:-)
pusta
krásny recept, zrozumiteľne napísaný, úžasné fotky.
niet nad domáce.
ukladám, kk, 5* ti jednoznačne patrí.
gitka61
Dlhe roky som vyrabala listkove cesto podla slovenskej normy tisice samroliek a kremesov veru mate pravdu domace je len domace a nie je tam stolovy margarin ale maslo. Mozno ze nie je take listkove ale je chutovo lepsie a hlavne rychlo hotove a vyborne nafotene. 5 h
kukulienka71
@tassiedevil , cením si, že si mi udelil výnimku, nakoľko sa mi zdá, že vždy hodnotíš recepty objektívne. Ďakujem aj za hviezdičky:-) @marianne , som rada, že sa zaoberáš zbieraním takých receptov, musíš mať už veľa odskúšaných. Tvoj recept som pri vkladaní môjho našla a aj som ho hneď uložila, lebo si ho tam chválila a Tvoj názor je pre mňa smerodatný. Ďakujem:-) Pekný deň vám želám:-)
remcula
Tak to se mi rozhodně hodí. Taky mám recept na listové těsto, ale tenhle je fakt rychlý :-) Děkuji :-)
mesiar50
Tvoje cesto vyzera velmi chutne.Sikovna si,recept si ulozim.Dakujem ti pekne.
medovnicek
na maďarských stránkach sú úžasné recepty, bohužiaľ neviem po maďarsky:), vďaka, že si sa podelila s receptom, už aj si ho ukladám, rada si lístkové cesto pripravujem sama:)
havino
joj dievča moje, len prekladaj veru prekladaj a prezentuj recepty, ako tento, madari majú super recepty, ukladám tento tvoj, mne sa zíde na beton, šikovná
safran
gratulujem k 1. miestu v kategórii Najlepšie koláče, torty a iné sladkosti za mesiac júl 2014, napriek tomu, že tam nemáš ani štipku cukru :-))) a že si nevyhrala aj druhú kategóriu, môže iba strašne vysoký dátum, v ktorom si zverejnila svoje skvelé lángoše...
kukulienka71
@safran , @jozka2 , ďakujem pekne:-) mňa prekvapili obe umiestnenia, nečakala som to:-) práve pred hodinou som si prebrala od kuriéra výhru a je aj vyskúšaná, funguje:-) to sa nám bude citrusovať!;-) ďakujem pekne aj za doručenie.
katka78
Kukulienka, kde si bola, keď tá tuhá zima bola? :-) Nejako ťa tu pomenej vidím, možno slabo pozerám, sama menej času mám.. aj preto by som rada skúsila toto tvoje rýchle lístkové cesto (na sladko). Dodatočne gratulujem k výhre, nepostrehla som skôr.
Aká je prosím funkcia octu v ceste? Kamarátka ho nesmie, tak jeho chuť nahrádzam citrónom, ale tu asi nebude adekvátnou náhradou, však? Ďakujem za odpoveď.
kukulienka71
@katka78 , ja už som na dobrom mieste:-) mám tu teraz iné povinnosti. Ale pekne si zaveršovala, potešila:-) ďakujem aj za gratuláciu.
Ocot má vraj kypriacu funkciu, cesto s ním je aj krehkejšie. Citrónovú šťavu v tomto prípade neodporúčam, nejedná sa totiž o zastúpenie chuti. Nič sa nestane, ak ho kamarátka vynechá, ak ho nesmie. pekný večer!
chorvatka
Poznamka k tomu octu. V Rusku sa pecie kolacik "Napoleon", ktory je s akéhosi "listkovaného" cesta. Priatelka Ruska mi prezradila, ze tam dava sodu miesto obycajnej vody a ta to naozaj kypri. Nuz mozno ze by ste ten ocot mohli nahradit bublinkovou vodou. Z vlastnej skusenosti viem , ze ocot sa pridava do cesta na strudlu, apson moja mama ho tak pripravovala a cesto sa nahrievalo pod teplou rajnicou a potom sa krasne vytiahlo do tenucka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia