Rýchle likérové rezy fotorecept

eviana - fotkaeviana, 19. januára 2014
Rýchle likérové rezy (fotorecept)
Foto: eviana

Keď je chuť na maškrtenie a času málo - tak bodne možno aj tento rýchly zákusok - moja dnešná improvizácia :) Upozorňujem, že je to Zobraziť celý popisKeď je chuť na maškrtenie a času málo - tak bodne možno aj tento rýchly zákusok - moja dnešná improvizácia :) Upozorňujem, že je to prudko dospelácky zákusok, pre deti treba prispôsobiť a alkohol nahradiť napr. ovocnou šťavou :)

15-20
porcií
15 minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

Biskvit:
4-5 ks
3 PL
1 PL
6 PL
1 bal
Likérová punčovina:
1/3 časť upečeného
1/2 bal.
3 PL
15-20 ks
2 PL
2/3 z množstva
2 dl
1/2 dl
Šlahačkový krém:
200 ml
1/3 z množstva
1 dl
Karamelový puding:
2 ks
5 dl
2 PL




Postup

  1. 1

    Celé vajcia dáme do mixéra, pridáme práškový aj vanilkový cukor a necháme mixovať cca 5-8 minút do hustej peny.

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si múku a prášok do pečiva. Zmiešame ich dohromady - tak predídeme nerovnomernému zmiešaniu v ceste, hrudkám z prášku a následne veľkým nepravidelným bublinám v ceste. Pri pečení som zistila, že múk mám síce niekoľko druhov, ale klasickú bielu pšeničnú polohrubú, z ktorej zvyknem piecť biskvity doma nemám, tak som skombinovala hladkú so semolinou. Ale v rozpise surovín píšem klasickú polohrubú múku pšeničnú, ktorú by som pôvodne použila keby som ju doma mala. Kto používa špeciálne múky, si prispôsobí ľahko podľa svojich skúseností a vedomostí.

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vymiešanej peny zo žĺtok a cukru po lyžiciach pridávame múku s práškom.

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...rozmiešané cesto vylejeme na papierom na pečenie vystlaný plech - plech je klasický veľký - rozmerov cca 40x28. Ja pre istotu zvyknem aj papier trošku potrieť tukom a posypať múkou. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180°C na cca 8-10 minút (podľa typu rúry) - klasický horný aj dolný ohrev.

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...po upečení prevrátime a ešte z horúceho stiahneme papier - osvedčilo sa mi, že vtedy sa stiahne najlepšie.

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z biskvitu cca 1/3 odrežeme. Zvyšné 2/3 preložíme na menší plech. Túto časť (1/3) rozfranforcujeme na kúsky.

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridáme namrvené - len medzi prstami som polámala - bebe keksy (alebo iné keksíky, či piškóty)

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...pridáme orechy, kakao...pridala som neskôr do hmoty aj nasekané višne v rume - samozrejme domáce :) Namiesto višní možno použiť hrozienka alebo brusnice namočené v rume (aj ten potom pokojne použiť do plnky :))

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uvaríme si karamelový puding z dvoch balíkov a pol litra mlieka. Namiesto cukru som pridala karamelové salko, rozmiešala som ho v horúcom mlieku. Z tohto pudingu odoberieme 1/3, do ktorej pridáme karamelový (alebo iný) likér a necháme vychladiť. Zvyšné 2/3 pudingu pridáme k namrvenej zmesi - pokojne aj teplého.

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...prilejeme karamelový likér

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...prilejeme griotku (ak nemáme môžeme použiť zvarený cukrový sirup s trochou rumu) Pre detskú verziu tohto zákuska doporučujem vynechať likér aj griotku a použiť zvarený sirup z vody a cukru, prípadne nejakú ovocnú šťavu :)

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Túto mokrú voňavú zmes rozotrieme na 2/3 biskvitu, ktorý sme si predtým pokvapkali likérom (alt. ovocnou šťavou pre deti) - tento plech cca 30x24 cm.

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...do tuha si vyšľaháme šľahačkovú smotanu so stužovačom šľahačky a opatrne vmiešame odloženú 1/3 vychladeného pudingu s pridaným likérom.

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ... rozotrieme na zákusok - pre istotu som spravila "mantinely" z alobalu, pretože tento plech je zaoblený. Dáme vychladiť na min. 2 hodiny do chladničky.

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Nakrájala som na cca štvorce, ozdobila kopčekom šľahačky a "rumbaguľou" (tak hovoríme doma kokosovým rumom plneným guľôčkam v čokoláde :) Raz-dva hotový a naozaj skvelý "dospelácky" zákusok ku káve :)

    Rýchle likérové rezy (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

zdenkas
Vypadajú veľmi chutne.Preto ukladám a pridávam5*
medovnicek
tieto tvoje dospelácke rezy sa mi veľmi páčia, určite ich aj ja upečiem
eviana
@izabella929 , ďakujem za milý komentár aj hviezdičku :))) Od cukrárky Tvojho rangu veľká pocta :)
eviana
@medovnicek , som veľmi rada, že Ťa recept zaujal. Budem rada ak ich upečieš a ešte radšej ak zachutia. Ďakujem :)
an3da
Páči sa mi ale nemame salkoooooo...dalo by sa bez neho???
dusan95843
krasny recept, ukladám a pridávam *****, tie "rumbagule" majú aký obal? Ďakujem.
eviana
@an3da , pravdaže sa dá aj bez salka, ja som mala otvorené, robila som likér a pol konzervy zvýšilo, tak som ho použila namiesto cukru do mlieka na puding, nie je nevyhnutné :)
eviana
@dusa95843 , ďakujem za slová uznania, mám radosť, že Ťa tento "dospelácky" zákusok zaujal :)
Rumba gule aha takto vyzerá obal:

havino
dočítala som, ohviezdovala som a vzdychla, že len jeden kúsok, ozaj jeden mať pred sebou, ale raz, ked nás bude viac, ako dosť, bo na dia karamel neupravím, tak ho upečiem, ja mám veľmi rada punčovinu, nie punčáky tie farebné, ale takúto zarobenú, salko so šľahačkou pre mňa novinka, chválim za to delenie múk, ani poznať nebolo však ? krásne máš fotky, pekný postup nafotený, aj tu je 5 * málo, ukladám
eviana
@havino , salko netreba dat, takze v pohode spravis aj dia verziu. Karamelovy bol v podstate len puding a potom este liker... ale vlastne do toho davam tiez salko karamelove... :(
Tak rada by som Ti kúsok poslala, keby to slo takto cez web... technika balsaja, kultury net :)
Ďakujem Ti za uznanie, podporu, pomoc, poradenstvo a sak Ty vies :)
luss44
musí byť skvelý Tvoj koláčik, dala by som si veru :) oné "rumba gule" sú prudko návykové, mávam ich z Rakúska 1kg dózu a dlho sa u nás neohrejú... :)))
eviana
@luss44 , ďakujem za milé slová, samú má prekvapilo čo nakoniec z toho vzniklo, tvorila som - ako väčšinou - za pochodu, aj s kamoškou na telefóne, poradenstvo typu "a co myslis, takto by to mohlo byt? a co toto?"
Veru prudko návykové sú "rumba gule", súhlasím... tiež vždy aj u nás miznú rýchlosťou svetla... a to sa ešte o pár vždy pobiť musím :)
stacy77777
no teda Evička, ty si sa vyšantila, vyzerajú neskutošne dobre, mňa teda dostal šľahačkový krém s karamelovým pudingom a likérom, to musí byť super
eviana
@stacy77777 , to si teda vystihla... doslova som sa na nich vyblbla :) Veľmi ma teší, že sa Ti tak páčia a tá šľahačka je fakt skvelá, len opatrne, aby si neprešľahala, s tým mam tiež svoje skúsenosti, pre istotu zafixuj stužovačom, do husta vymiešať a potom už len opatrne puding s likérom zmiešaný pridaj. Budem sa tešiť na Tvoje dojmy :)
anic
krásný zákusek,5 *****
sracz
... pri týchto Tvojich "prudkojedlých" rezoch, @eviana milá, veľmi rád zabudnem, že som "dieťa", aj keď trošku odrastené! Pozn.: "práve nahadzujem tretie zuby"! Chutia mi, a veľmi, aj na d*i*a*ľ*k*u!!!
pusta
@eviana milá, prešla som pozrne tvoj recept, prípravné práce by boli pre mňa poriadna piplačka :-) obdivujem tvoju šikovnosť a trpezlivosť!!!
ja si poprosím, ak môžem, tú rumovú verziu, tú ja najradšej.
a tá dekorácia - žasnem, si ty jedna veľká šikovnica, :-))) tvoja nápaditosť nepozná hraníc (y)
5*****
pusta
a ešte chválim úžasné foto, všetko spolu skvelý zákusok si urobila :-)
lyali
milá @evianka , krásny recept (smejem sa na @margaretkinom komplimente, že pripité, xi). Vyhrala si sa a viem si predstaviť, kto by sa za takými zalizoval poriadne :-) Rum-kokos gule mali pre mňa teda silu - veru si ich pripomeniem na Tvojom koláčiku :-) Tvoje rezy budú hodné februárovej oslavy :-) Rcp na domáci likér a griotku máš tu na vareške? Vďaka :-)
amelie
@eviana , nádhera!!! Piplavé, hriešne kalorické, ale neodolateľné... KK:-))) 5*****
eviana
@sracz Ty dieťa milé, trošku odrastené :) som sa zasa narehnila pri čítaní Tvojho komentáru, ďakujem, za smiech i slová uznania :)
eviana
@pusta , ďakujem za milý komentár, mám radosť, že sa Ti rezy páčia. Možno vyzerajú náročne, ale opak je pravdou. Boli raz dva hotové, najdlhšie trvalo vyšľahať šľahačku :) Vďaka aj za pochvalu fotiek a hviezdičky :)
eviana
@lyu ška, aj ja som sa rehotala pri margaretkinych slovach, naozaj to presne vystihla, ale chcela som aby ten koláčik presne taký pripitý dospelácky bol :) Ďakujem Ti za usmievavý komentár. Recept na griotku nemám na vareche, ale isto tu nejaký už je. Ale nie je to nič komplikované - robím to tak ako moja maminka - striedavo ukladám do 5l pohára vrstvu višní - u nás aj s kôstkami (cca 3 cm) a zasypem vrstvou kryštálového cukru, kým nemám plný pohár. Potom zalejeme alkoholom, no u nás sa zvyklo dávať rum. Niekto dáva aj vodku. A potom si višne nevšímame - bo ešte máme z tých minuloročných, tak to ide :) - cukor sa celkom rozpustí a vzniknú skvelé višne v rume a zároveň aj ten nálev - griotka :) Možno nie úplne správny technologický postup, ale toto je ten náš domáci :)
Karamelový likér možno vložím keď ho budem najbližšie robiť... neboj, nebude to dlho trvať, sme na ňom doma závislí :) Ja ďakujem Tebe :)
eviana
@amelie , ďakujem za slová uznania, potešila si ma, aj rozosmiala svojim komentárom. Raz za čas treba aj zhrešiť... a keď už, tak poriadne, ta ne? :)))
salinka
No, tvoje rezy sa tvária prudko návykovo :-) Ešte keby si k receptu podávala niekoho, kto mi ch pripraví. Narobila si chúťky:-)))
elysa
chutne si sa vybláznila @eviana , aj by som sa pozvala, ja mám rada opité zákusky a moji chlapi nie...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia