Rýchla zapekaná čakanka fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 30. júla 2016
Rýchla zapekaná čakanka (fotorecept)
Foto: stanci11

Prihadzujem jednu rýchlovečku v štýle "čo dom dal" a "neboj sa tej čakanky furt" :D Nemala som nejako chuť vymýšľať komplikovanú večeru, a nejako Zobraziť celý popisPrihadzujem jednu rýchlovečku v štýle "čo dom dal" a "neboj sa tej čakanky furt" :D Nemala som nejako chuť vymýšľať komplikovanú večeru, a nejako som sa nechala viesť dostupnými surovinami a vznikla riadna fajnotka ;) určite si to ešte zopakujem a vám sa možno tiež zapáči ;)

5 minút
príprava
20 minút
na 220 °C

Suroviny

2 ks
1 ks
4 plátky
70 g 0 %tuku
50 g
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Čakanku som najskôr obrala od vrchných škaredých listov, pozdĺžne rozkrojila a vyrezala hlúbik - je fest horký takže neodporúčam nechať ho tam, alebo vyrezať málo :D Hlúbiky som vyrezala opatrne, aby sa mi vzniknuté polovičky čakanky nerozpadli.

    Rýchla zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci som si nechala zovrieť vodu, osolila som a opatrne som vložila polovičky čakanky na hladinu... nechala som to 4 min prejsť miernym varom - opäť, pri prudšom varení by sa tie listy rozišli od seba a to som nechcela ;)

    Rýchla zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ som si vedľa v mištičke vymiešala kyslú smotanu, jogurt, nadrtený cesnak a mleté čierne korenie...

    Rýchla zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...na lopárik som rozložila plátky schwarzwaldskej šunky, položila polovičku čakanky (opatrne vybratá z hrnca a odkvapkaná), potrela som cesnakovou zmesou...

    Rýchla zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a zabalila :) - hneď to prestalo vyzerať tak strašne nevzhľadne :D

    Rýchla zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poukladala som do zapekacej misky (slabunko vytrenej olejom)...a dala zapiecť na 10 min /220 stupňov.

    Rýchla zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som navrch poukladala mozzarellku a dopiekla ďalších 7 min - proste kým sa neroztiekla a nevykukli prvé vypečené škvrnky ;)

    Rýchla zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    No, a hotovo :D Na to, že je to moje "poprvé" s čakankou, tak som to nedovrzala na celej čiare myslím ;) už sa jej nebudem báť v obchode a nabudúce skúsim vyčarovať niečo ďalšie :) Tak možno navnadím niekoho iného nech tiež skúsi, fakt môžem vrelo odporučiť, teda, okrem hlúbikov tie sú fakt drsne horké :D

    Rýchla zapekaná čakanka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Správně uskladněná a správně prodávaná na pultě, tedy zabalená, aby na ni nepřišlo světlo, hořká není. Jakmile vidíš čekanku bez tmavého obalu, či otevřený obal, nekupuj ji, i kdyby byla za pakatel - je hořká. Recept je fajn, jen já bych nepředvařovala. Je natolik jemná, že to, podle mě, není potřeba. Fajná je do listových salátů samostatně i do mixu. Má osvěžující chuť.
wydra
Je horka i ta nej, alespon ja ji jinou neznam. Ale recept je hezky, vzdyt to nemusi byt cekanka, ale treba pak choi :-)
haji
@Wydra (30.7.2016 22:43)
Jemně hořkosladkou chuť čekanka má mít. Ne hořkou, přebíjející. Nechci slovíčkařit.
sracz
Ja to Tvoje *****_ové dielo teda, milá @stanci11 beriem "ám block"! Nádherná práca s predpokladom úžasnej chuti. Máááličko "vyčančať" na francúzskom bielom porceláne a hotová dobrota sťaby predjedlo aj na svadobný stôl!
stanci11
@Haji : diky, ja som netušila že mám dávať pozor na to, ako je uskladnená/balená, ďakujem za infošku :)

@Wydra : máš pravdu, s choi by to bolo určite tiež super!!

@Sracz : ďakujem za milý komentár, potešil si ma takto zrána ;)

haji
@Stanci11 (31.7.2016 07:08)
Není zač děkovat. Jsem s tím před pár léty bojovala - vždy jsem ji máčela a dělala divy, abych listy té pálivé hořkosti zbavila, konzumovala jsem ji čerstvou v salátu. Až jsem se jednoho dne dočetla info o zatemňování a balení. Oh, a to bylo ono. Od té doby jen zabalenou, ještě se dobře dívám, aby to odpovídalo originálnímu balení /bez "vlezů" zvědavých nakupujujících/. Přikládám odkaz, určo si najdeš další ve slovenštině. Mávám a dobrý lov!
 cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cekanka_listov%C3%A1...

venusa
Čerstvá čakanka nema takúto farbu a čím je staršia viac horkne.

venusa
@Sracz (31.7.2016 00:21)
Ten predavaju uz aj na trhoch kus po 5-6-7-8 €. Opýtaj sa Izky kde ona kúpila co na nich servíruje-:)) ked je jedlo dobre, chuti aj z cibuliaka.
stanci11
@Haji :) diky za odkaz, slovenčinu nebudem hľadať, žijem už 7 rokov v Brne, riadna naplavenina :D a ja za každý tip rada poďakujem ;)

@Venusa : no celá horká určite nebola, takže nebol to žiaden mega starý kúsok :)

siisa
Milá @Stanci11 , tiež sa bojím tej horkosti, lebo som sa veľakrát sklamala a už ma to prestalo baviť. Ale tvoj recept vyzerá úžasne, a veľmi požívateľne... tak ešte hádam raz skúsim, len si počkám ešte na zopár komentárov a zúročím to pri tej čakanke. KK a 5*
stanci11
@Siisa , ja som sa tiež bála, ale bolo to výborné fakt ;) keď sa k tomu odhodláš, budem rada ak dáš vedieť ako sa ti to podarilo ;)

jatea
Recept sa mi veĺmi páči. Lenže, bohužiaľ ja šunky a ani žiadne iné údeniny nejem, tak skúsim s natenko nakrájanou krkovičkou. Snáď bude aj to dobré.
janger
@stanci11 , tato tvoja cakanka vyzera vyborne :-). Krasny recept. Farbu ma dobru, neviem, aku by mala mat (ako tu bolo poznamenane, ze cerstva vyzera inac?). Tu patri k velmi popularnej zelenine. V obchodoch je skladovana normalne, ako aj vsetka zelenina, nie v tmavom papieri, alebo nejako inac specialne....Ale to mozno preto, ze u nas v obchodoch dlho nelezi, lebo to ludia stale kupuju, takze sa stale mina a je stale cerstva. Na Slovensku mozno dlhsie lezi v obchode....Ale ak je taka zlta, ako ju mas ty, tak jej nic nie je. A doma, ak ju nespotrebujete hned, tak treba dat do chladnicky, tam ma tmu. Alebo aspon na nejakom tmavom mieste. Horkost k cakanke jednoducho patri, mne az tak neprekaza. A v dnesnej dobe je uz tak krizena, ze z nej tu najvacsiu horkost dostali, volakedy byvala moc horkejsia (aj ked su dostat aj horkejsie druhy). Ak chces, pozri, mam tu moc podobny recept. Ten je aj zo zemiakmi. Hoci ju casto robime aj bez zemiakov, len rolky zapekane v rure... A okrem toho ju robim na rozne, ine sposoby.
 varecha.pravda.sk/recepty/zapekana-cakanka-fotorecept/968...
stanci11
ďakujem za komentár @Janger :) tak som rada že tá čakanka bola ok a nie stará, lebo inú som vlastne v obchode nestretla :) inak ten tvoj recept je skvelý, vyskúšam to niekedy určite ;) len je škoda že u nás ešte stále nie je tá čakanka takou typickou surovinou a proste buď na ňu narazíš alebo nie...ale verím že sa to zlepší keď sa zvýši dopyt :D