Rýchla vaľkaná štrúdľa

juliana - fotkajuliana, 8. apríla 2013

Tak ako moja babička a mamička sa asi nikdy nenaučím vyťahovať cesto na štrúdľu, ale robím ju tak po mojom - narýchlo - vaľkanú Zobraziť celý popisTak ako moja babička a mamička sa asi nikdy nenaučím vyťahovať cesto na štrúdľu, ale robím ju tak po mojom - narýchlo - vaľkanú a našim doma chutí. Tak sa podelím s Vami o recept. Je to hlavne pre gazdinky, ktoré nemajú veľa času na prípravu.

25
porcií
15 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

210 g
140 g
1 dcl
štipka




Postup

  1. 1

    Múku, Heru, mlieko so štipkou soli vymiesim. Cesto rozdelím na tri časti, na pomúčenej utierke rozvaľkám a plním plnkami. Jedno cestáčko sa dá vyvaľkať presne ako je veľká utierka. Potom sa iba zroľuje a položí sa na plech vyložený papierom na pečenie a pečie sa pri 200 stupňoch C asi 20 minút.

  2. 2

    Plnky môžu byť ľubovoľné, napríklad: Maková – 150 g zomletého maku, 150 g kryštálového cukru, nastrúhané jablká, 2 PL oleja Orechová – 150 g zomletých orechov, 150 g kryštálového cukru, nastrúhané jablká, 2 až 2 PL oleja Tvarohová – 250 g tvarohu, 150 g cukru, 100 g hrozienka, 2 PL oleja

Diskusia k receptu

nika72
hlavne,že je robená z lásky a chutí vám....ja mám tiež rýchly recept na štrudľu po mojej nebohej babičke,1 šľahačková smotana ,štipka soli a 300g hladkej múky a sú z toho 3 štrudle ....;)
paeva
ja robím podobne ako Juliana, len miesto hery dávam olej
no a tento týždeň by som chcela vyskúšať podľa Niky, s tou šlahačkou, uvidím,
ola111
Páči sa mi takto urobené cesto,asi sa to tiež tak ako naše babičky robili,už nenaučím,ale jeden nikdy nevie...
violeta
Ak dovolíš @rgabula , vložím tento recept ku tejto štrúdli, aby sa dal uložiť do KK : Výborný recept na tažený štrůdl z jednej starej kucharky je velmi dobry da sa vytiehnut bez trhania a zdola ho kazdy i na prvykrat...30dkg hladkej muky,1vajicko,125mlvlaznej vody v ktorej rozpustime 3dkg sadla asi jedna mala lyzicka a spetka soli vsetko spolu zmiesat a spravit testo ktore sa necha odlezat pod nahriatou misou alebo hrncom 15minut.Potom sa na pomucenom obruse vytahuje ja ho rozvalam a potom roztahujem rukami do stran vobec sa netrha a zvladla ho aj moja 19rocna dcera,da sa plnit jablkami,visnami,tvarohom s ovocim ...napln podla vlastnej chute ja plnim posypem mletymi orechami a nastruham jablka posypem cukrom a skoricou a stocim.pocas pecenia parkrat potriet roztopenym maslom.
používateľ nemá avatar
hag
hag
Mňa tiež učila svokra ťahanú. Pred tridsiatimi rokmi. Polohrubá múka, troška soli, trocha octu, voda. Nič viac. Vymiesiť a nechať 20 minút pod teplým hrncom stáť. To cesto musí byť také tuhšie, takže množstvo vody prispôsobiť množstvu múky. Odjakživa som ju robila od oka a zatiaľ vždy vyšla. Vyskúšajte, ťahaná štrúdľa nie je nič ťažké.
angast
@violeta
a ako ďaleko sa dá natiahnúť? Zmestí sa ti na plech v kuse a zatáčaš ho na plechu ? Alebo čo stým ? Juliana má 210g múky na 3ks.
Keď ty roztiahneš 300g cesto zmestí sa na jeden plech?
violeta
@angast , ten recept je @rgabula , ja som ho sem skopirovala, lebo ona ho pridala do zážitkov. Ja som ťahanú štrúdlu nikdy nerobila, aj keď ju mám velmi rada. Osobne preferujem jednoduché a rýchle jedlá:-D Ale už sa raz naštvem a tú štrúdlu vyskúšam...Ak som vás zmiatla, tak prepáčte :-D
rgabula
@angast mozes to rozdelit na tri casti alebo na dve zalezi na aky velky plech to budes davat ja spravim tri mensie strudle
@violeta nemusis mat z tohto testa vobec stracj je to raz dva vyvalkane a vytiahnute ked mas strach vytahovat staci riadne vyvalkat valcekom...som rada ze si ten recept dala tuna ja som sa este nenaucila davat recepty dakujem
violeta
Ty si robil štrúdlu @angast ? No do kelu, to už s tým musím niečo robiť, keď ma aj takýto vetroplach predbehol :-D
juliana
Ja robím tri kusy, lebo do každej dám inú náplň. Jedno cestáčko sa mi dá vygúľať presne do veľkosti utierky.
aroooo
prepáč, že ti píšem sem, bola si prihlásená na stretko do Nitry a zaplatila si a vrátili ti peniaze?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia