Rýchla mozaiková roláda s ovocím fotorecept

eviana - fotkaeviana, 13. októbra 2013
Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept)
Foto: eviana

Asi ako 20-ročná som piekla svoju prvú roládu, a nepodarila sa mi, lámala sa - tak som celé roky rolády nerobila, až kým mi Zobraziť celý popisAsi ako 20-ročná som piekla svoju prvú roládu, a nepodarila sa mi, lámala sa - tak som celé roky rolády nerobila, až kým mi neprezradila kolegyňa recept jej mamičky - za čo som jej nesmierne vďačná, pretože odvtedy je zo mňa "roládová kráľovna" :) Cez víkend sme neboli doma, takže som nemala čas na žiadne veľké pečenie. Nakoľko poznám svojich chlapov, že budú "zňuchávať" čo máme doma sladké, tak som opäť zaimprovizovala a vymyslela takúto rýchlu roládu skvelej sviežej chuti :)

15 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Biskvit na roládu:
6 ks
6 PL
3 PL
3 PL
1/2 balíčka
3 PL
štipka
Náplň:
20 ks
3 ks
1/2 citrónu
3 PL
6 PL
10 lístkov
250 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Žĺtky s cukrom vyšľaháme do penista.

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...zmiešame si múku s kakaom a práškom do pečiva a postupne spolu s vlažnou vodou vmiešame do žĺtkovej peny

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...dotuha vymiešame sneh z bielkov so štipkou soli, ktorý zľahka vmiešame do kakaovej hmoty.

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 12 minút.

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...kým sa biskvit pečie, namokríme si čistú utierku, poriadne ju vyžmýkame a rozprestrieme ju na stole

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...upečený ešte horúci biskvit hneď po vybratí z rúry preklopíme na vlhkú utierku papierom hore.

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...hneď stiahneme papier, z horúceho to ide najlepšie.

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...hneď zrolujeme do utierky. Roláda je vláčna, poddajná, krásne sa roluje a neláme sa :)

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...takto zrolovanú a zabalenú necháme úplne vychladnúť

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...kým chladne roláda pripravíme si nápln - piškóty nalámeme na rôzne menšie časti, broskyne nakrájame na kocky

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...z citrónovej šťavy, tuzemáku a broskyňovej šťavy si spravíme nálev a polovicu neho vylejeme na piškóty a broskyne - zmiešame dohromady.

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...pripravíme si ostatné suroviny na náplň - domáci džem z čiernych ríbezlí (kvôli farebnému kontrastu a príjemne "pikantnej" chuti), zvyšok nálevu, mätové lístky, šľahačkovú smotanu a stužovač šľahačky.

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...vychladnutý biskvit opatrne rozrolujeme, natrieme naň zmes piškót a broskýň, polejeme zvyškom nálevu

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...natrháme lístky mäty a rozložíme ich

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Šľahačku vyšľaháme do tuha, rozotrieme ju na vrstvu piškót, broskýň a mäty. Na šľahačku spôsobom "hala-bala" rozotrieme ríbezľový džem. Džemom potrieme aj polovicu piškótovou zmesou nepotretého biskvitu. Cca 2 cm po celej šírke biskvitu necháme bez džemu - pri rolovaní sa aj tomuto kúsku niečo ujde.

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...zrolujeme, preložíme na podnos, povrch rolády potrieme ríbezľovým džemom a roládu dáme vychladiť na cca hodinu do chladničky.

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...po hodine, resp. po neprestajnom naliehaní môjho maškrtného syna roládu polejeme čokoládovou polevou (návod ako ju robím viď v mojich ďalších receptoch) a po jej stuhnutí môžeme maškrtiť. Takto to vyzeralo po prvom nájazde môjho syna :) Je naozaj famózna :)

    Rýchla mozaiková roláda s ovocím (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

sracz
... nuž vidíš, milá @eviana staré známe „trpezlivosť ruže prináša“ sa potvrdilo aj v prípade tohoto Tvojeho krásneho a chutného rcp! S ochotou sa pripájam k „nájazdom“ spolu s Tvojim korunným princom! Má moje „***** symfónie“!!!
eviana
@izabella929 , ďakujem za Tvoje slová uznania Izabelka, spravilo mi veľkú radosť, že sa Ti roládka pozdáva :)
eviana
@sracz , ja si veru s trpezlivosťou príliš netykám, ale v tomto prípade sa naozaj oplatilo vyčkať času, ako hus klasu, resp. ja rolády :) už to je nejaký ten pátek, čo rolády pečiem bez obáv. Ďakujem Ti za Tvoj milý komentár, ako by bolo super, keby sa dalo jedným tlačítkom na klávesnici poslať Ti kúsok na ochutnanie, kým ešte je, bo trvanlivosť dlhú nebude mať z jediného dôvodu - a to maškrtnosti mojich chlapov :) Ďakujem aj za symfonie hviezdnaté, veľmi si ich vážim :)
diabambulka
Vyzerá viac ako výborne,sviežo a šťavnaté.no mňam naozaj kráľovná rolad,verím,že už po rolade zostala iba táto fotka a už je celá zjedena.;-)tlieskam
havino
s roládami sme si asi všetky prešli peklom, ja určite. Raz ako lusk parádna a ked bolo treba niekam vziať, tak si pukla, kofa, postup ten istý. Aj som ich na čas prestala robiť veru, nemala som nervy na to. Tu na vareche som sa od @ywett naučila, ako s ňou a čo s ňou. ako ťa zas napadla tá náplň? Keby som tri dni a noci tuho premýšľala nevymyslím. Džemom si mohla potrieť roládu? či zámerne na šľahačku ? ale ved vyzerá to efektne, mramorovo, čo by nie, to nechcem múdrovať, viem, že ty sa neurazíš. V tomto je v tebe sila, obdivujem, že máš nápady a ideš do toho. tým nás motivuješ, mňa osobne určite.
pusta
@eviana , presne takto rolujem cesto na roládu ako ty, avšak myslím si úprimne, že tvoj návod s fotkami sa mnohým veľmi zíde a aj to patrične ocenia. takto spracovaných receptov by tu malo byť viac.
samotný recept je perfektný, máš tam všetko, čo tam má byť.
po zásluhe ti patrí plný počet 5*****
irenaw
neuveriteľný pre mňa prechod od fotografie č.15 k 16-tke. ja tak č.15, rozbabrané č.15, zjedené č.15... ;-) obdivujem a pozdáva sa mi, isto to pôjde aj "na placku". 5*
eviana
@diabambulka , veľká vďaka za slová uznania, usmiala si ma... veru už nič nezostalo, ale dnes som výnimočne aj do práce kusom mohla zobrať, synáčik totiž nespal doma, takže ju nemal kto v noci dotlačiť :)
eviana
@alex37 , ďakujem za Tvoje milé slová, naozaj chutila výborne, až ma samú prekvapilo, čo sa mi zasa podarilo improvizačne stvoriť :)
eviana
@havino , mne sa tá moja pred skoro 20 rokmi jednoducho celá dolámala a viac som už neskúšala - inak aj moje prvé štrúdľové cesto skončilo na strome pod kuchynským oknom, som ho od jedu vyhodila :) No niekedy sa jednoducho zadarí a niekedy viac :)
Táni, tá náplň mi viac menej za chodu napadala, preto som aj korpus nenatrela džemom, lebo ten pridať mi napadlo až keď som capla šľahačku - reku nech je tam nejaký ten "akcent" farebný :)
Ďakujem Ti za "viem, že ty sa neurazíš" - urážlivá nie som, si ma rýchlo odhadla a chyby si viem uznať. A keby si ma niekedy v kuchyni pri tých mojich šialených nápadoch videla, ako si ja viem vynadať, keď sa mi nedarí tak ako som si predstavovala :)
A dnes ma moj chlap skoro zabil - hovorí mi, že "upeč bábovku" ... a potom dodal "ale prosím Ta len základný recept, nič nové nevymýšľaj" :) No nemiluj to, keď mi vlastne chce robotu uľahčiť :)))
Ďakujem Ti za ten kus človečiny, ktorý mi vždy pošleš vo svojich písmenkach Táni, veľmi si to vážim a mám radosť, že Ťa tu mám ♥
eviana
@pusta moja milá, ďakujem Ti za Tvoje slová uznania, som rada, že sa Ti moja mozaiko-roláda páči. Presne preto som sem vložila aj fotodokumentáciu ako roládu upiecť aj zrolovať, pretože čo by som ja zato dala pred tými 20 rokmi, keby som niekde takýto návod našla :)
Ešte raz ďakujem za podporu aj za hviezdičky, veľmi si to vážim od kuchárky Tvojho rangu :)
eviana
@irenaw , na placku to isto pôjde, pôvodne som totiž rozmýšľala o rezoch v tomto štýle, ale dieťa avizovalo, že nebude doma, tak načo by som robila plný plech, povedala som si roládka nám s mužom bude stačiť aj na tri dni... no ale dieťa sa doma mihlo, polovicu rolády - ako si stihla zaznamenať vo fotodokumentácii - zožralo, tak nám na dnes už len kúsok ku káve do práce zostal :)
Ďakujem Ti za hviezdičky aj Tvoje milé slová uznania, spravila si mi radosť, aj úsmev si mi nimi priniesla :)
salinka
Túto tvoju parádnicu si ukladám a venujem ti šesť hviezdičiek:-)
nena73
@eviana takže roládovou kráľovnou som už aj ja a bol to fakt zážitok,len na budúce upravím suroviny,lebo sa dosť plnky zostalo....
eviana
@nena73 , vítam Ťa medzi "roládovými kráľovnami", mám radosť, že sa Ti podarila. Mne plnka nezostala žiadna, možno som robila na väčší plech. Ďakujem Ti za milý komentár :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia