Rýchla ľadová káva

zuzis - bez fotkyzuzis, 4. júna 2013
Rýchla ľadová káva
Foto: zuzis

Ten kto si chce spríjemniť horúce letné dni, potešiť návštevu „ľadovou kávou", alebo si vychutnať ľadové potešenie tu je na to recept :).

4
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

1 l
2 - 3  PL
1  PL
podľa chuti
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Množstvo ľadu - ako kto uzná za vhodné, ak náhodou nemáte, nič sa nedeje, ale pre mňa osobne ten ľad v tej káve pôsobí zaujímavo :D)
    Ľad si nasekáme buď drvičom ľadu alebo ja mám zaužívaný spôsob že si tie kocky ľadu zabalím do čistej utierky, potom zabalený ľad položím na drevené dosku, pod ktorú dám ešte utierku aby som stlmila hluk :). A potom ho pekne krásne poklepem kladivkom ktorým sa klepe mäsko :). Ak nemáte k dispozícií ľad tak si dám do mixéra s nádobou (vid. obrázok) potrebné množstvo mlieka, kávy a krystaľového cukru - množstvo podľa chuti (plus ten nasekaný ľad). Ak používate aj ľad, tak potom treba dať pozor na maximálne objemové množstvo, ktoré sa zmestí do mixéru. Ja mám maximálny objem na 1250 ml a to keď používam aj ľad, tak musím dávať buď menej mlieka alebo menej ľadu (niečo sa z neho hneď roztopí a niečo si vychutnám v pohári).

    Rýchla ľadová káva - obrázok 1
  2. 2

    Na najmenších obrátkach to mixujem cca. do 1 minúty môže byť aj menej. Ako náhle budete vidieť v nádobe dve vrstvy, na spodu bude káva a na vrchu pena. Vtedy prestávam mixovať.

  3. 3

    Pripravenú kávu - ako kto má akú rád, či silnejšiu alebo slabšiu (ja som použila nescafe gold ale odporúčam jacobs velvet lahodnejšia chuť) rozdelím do pohárov, ozdobím vanilínovým cukrom a škoricou (prípadne škoricovým cukrom - v tom prípade už ja nepoužívam vanilínový cukor, ale kto má rád sladšie môže pridať aj ten). Ak máte môžete použiť aj slamky. Ja ju vždy podávam aj s veľkými lyžičkami, hodia sa na konzumáciu vzniknutej peny pri mixovaní.

Diskusia k receptu

zuzis
ja som u seba ešte nič nepostrehla :) a ani u ľudí ktorých som s tým ponúkla (zatiaľ neboli reklamácie) a to už tejto kávy u mňa veľa ľudí popilo. Treba skúsiť :)
angast
Vám sa žije , keď môžete mlieko. My musíme pre istotu ľadové pivo.
zuzis
potom sa podeľte o zážitky som zvedavá :)
olgal
určite vyskúšam tento recept na ľadovú kávičku ,kávu milujem a mám doma ja tento rovnaký mixér ,takže už potrebujem len slnečný a teplý deň(po týchto upršaných)...ďakujem
zuzis
rado sa stalo:)teraz v týchto dňoch sa to hodí:)
pecko007
vidim, ze vysvetlit ludom skodlivost instantej kavy je dlhy boj:)

instanta kava sa vyraba z kavoveho odpadu najhorsej moznej kvality a castokrat obsahuje rakovinotvorne mykotoxiny.

vy to tu potom poniektori veselo davate do receptov a ostatni vam tlieskaju. vam nevadi, ze si nicite zdravie?:)))

a nemyslim to zle. ja len pre vase dobro. ved tento mozno inak super recepet sa da spravit aj z kvalitnej kavy, ktoru si spravne pripravis.

stoji ti tvoj zniceny zivot za tu pohodlnost?
sebo
Súhlasím s "Pecko007" - instantná káva je veľmi nekvalitná (ako väčšina instantných potravín) - to vám povie každý barista. Kedysi dávno som ju píjaval aj ja, potom som si kúpil caferiér/frenchpress za cca 13 Eur a odvtedy som sa instantnej kávy ani nedotkol. Ďalším malým "zavádzaním" zákazníkov je, že "bezkofeínová" káva neobsahuje kofeín. Ak chcete vedieť množstvá kofeínu v "bezkofeínovej" káve a iných najbežnejšie predávaných nápojoch a potravinách čítajte na  www.i-potraviny.sk/kofein-tein-posobenie-a-obsah-v-potravi...
astheart
Dělám ze stejných surovin, ale nic nemixuju. Používám plastovou láhev od mléka se šroubovacím uzávěrem. Všechno tam nasypu, zašroubuju uzávěr a chvíli s lahví třesu jako se šejkrem. Pěna se udělá úžasná! :)
falipy
Zuzi, tak toto je super napad....Urcite vyskusam, dakujem.
elysa
už si na nej pochutnávam, nevipijem jej liter denne, takže škodlivosťou sa nezaoberám, a frkla som do nej a troška kávového likéru :)
1x elysa
sklenka
Veľmi dobrý recept na ľadovú kávu, páči sa mi že sa to robí všetko naraz. Doteraz som robila na dve časti : kávu s cukrom zvlášť, mlieko dopenista zvlášť a potom som dolievala s napeneným mliekom, ľad som nedrvila len dala naspodok pohára. Trvalo to dlho. Aj ten nápad s drtením ľadu je super.Ten som dala najskôr do troch mikr.sáčkov a potom do utierky. Vôbec nevadilo, že sa pritom sáčok potrhal, zdalo sa mi to hygienickejšie. Pekné horúce dni s ľadovou kavou praje.
sklenka
K tej škodlivosti inst.kávy sa už nevyjadrujem, nech si pije každý čo chce! Keď som v minulosti nakupovala zdravé veci (všetko som v obchodoch čítala a počítala "Ečka"), tak ma z domu skoro vyhnali, že som fanatik. Teraz to už neriešim, lebo ma presvedčili že aj tak všetko neustriehnem...( nemohla by som chodiť ani po slniečku ani dýchať tzv " škodlivý" vzduch ktorý je okolo nás)...
1x elysa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia