Rybacia polievka

Autor receptu: cokomilka

Toto je overený recept, ktorému za obeť padli generácie kaprov. Polievku okrem kapustnice tiež pripravujeme na Štedrý deň. Viem, že sú tu už nejaké recepty na toto isté, tento môj sa líši nielen čo do postupu ale i detailností...

10
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z čerstvých kaprov oddelíme hlavy a chvostovú kostnatú časť. Z hláv vyjmeme bezo zvyšku oči a tmavočervené tkanivo spolu s chrupavkou zo žiabrov. Trojuholníkovú kosť, ktorá spája chrbticu s hlavou tiež vyjmeme a odhodíme. Tieto časti kapra totiž spôsobujú zhorknutie jedla. To isté platí pre chvostovú časť - odsekneme plutvu a odhodíme. Pri pečeni dávame pozor aby nepraskol žlčník keď ho oddeľujeme. Žlčníkový vačok tiež môže úplne znehodnotiť jedlo. Mlieč, ikry a pečeň odložíme bokom.l
  2. Očistené časti rýb dáme variť, kým mäso neodpadáva, spolu s čiernym korením, soľou a bobkovým listom. Vývar precedíme tak, aby v ňom nezostala ani kostička. Hlavy a chvost oberieme dôkladne z mäsa tak, aby sa kostičky doň nedostali. Mäso odložíme bokom.
  3. Postrúhame koreňovú zeleninu na jemno a opražíme na masle a cibuli. Dáme pozor aby maslo nehnedlo. Dusíme asi desať minút. Zeleninu zalejeme rybím vývarom, okoreníme štipkou papriky, dáme šafrán a namelieme čerstvé korenie. Do zovretej polievky vložíme mlieč a ikry, povaríme 5 minút. Pridáme obraté mäso z hláv a chvosta. Opatrne dosolíme, zjemníme olivovým olejom alebo maslom. Produkt má byť zlatožltej farby od masla a šafranu, paprika je len na jemné dofarbenie polievky. Chuťovo dominuje rybacia a zeleninová chuť jemne nasládla, taktiež má v nej voňať čerstvé korenie. Polievka nemá byť slaná.