Rybacia polievka

cokomilka - fotkacokomilka, 14. januára 2010

Toto je overený recept, ktorému za obeť padli generácie kaprov. Polievku okrem kapustnice tiež pripravujeme na Štedrý deň. Viem, že sú Zobraziť celý popisToto je overený recept, ktorému za obeť padli generácie kaprov. Polievku okrem kapustnice tiež pripravujeme na Štedrý deň. Viem, že sú tu už nejaké recepty na toto isté, tento môj sa líši nielen čo do postupu ale i detailností...

10
porcií
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
2 ks
2 ks
1/2 ks
1 ks
1 lyžička
1 štipka
5 Dg




Postup

  1. 1

    Z čerstvých kaprov oddelíme hlavy a chvostovú kostnatú časť. Z hláv vyjmeme bezo zvyšku oči a tmavočervené tkanivo spolu s chrupavkou zo žiabrov. Trojuholníkovú kosť, ktorá spája chrbticu s hlavou tiež vyjmeme a odhodíme. Tieto časti kapra totiž spôsobujú zhorknutie jedla. To isté platí pre chvostovú časť - odsekneme plutvu a odhodíme. Pri pečeni dávame pozor aby nepraskol žlčník keď ho oddeľujeme. Žlčníkový vačok tiež môže úplne znehodnotiť jedlo. Mlieč, ikry a pečeň odložíme bokom.l

  2. 2

    Očistené časti rýb dáme variť, kým mäso neodpadáva, spolu s čiernym korením, soľou a bobkovým listom. Vývar precedíme tak, aby v ňom nezostala ani kostička. Hlavy a chvost oberieme dôkladne z mäsa tak, aby sa kostičky doň nedostali. Mäso odložíme bokom.

  3. 3

    Postrúhame koreňovú zeleninu na jemno a opražíme na masle a cibuli. Dáme pozor aby maslo nehnedlo. Dusíme asi desať minút. Zeleninu zalejeme rybím vývarom, okoreníme štipkou papriky, dáme šafrán a namelieme čerstvé korenie. Do zovretej polievky vložíme mlieč a ikry, povaríme 5 minút. Pridáme obraté mäso z hláv a chvosta. Opatrne dosolíme, zjemníme olivovým olejom alebo maslom. Produkt má byť zlatožltej farby od masla a šafranu, paprika je len na jemné dofarbenie polievky. Chuťovo dominuje rybacia a zeleninová chuť jemne nasládla, taktiež má v nej voňať čerstvé korenie. Polievka nemá byť slaná.

Diskusia k receptu

dankonator
Túto polievku som odskúšal vianoce 2012 a musím povedať, že som nikdy nejedol lepšiu. Ďakujem
janica1
suseda vravela,ze takuto robieva,takze ju idem dnes robit podla tohto rp.
alena45
dobrá sranda v prvom odstavci : Pri pečení dávame pozor, aby nepraskol žlčník.
viera1
Veru,pri pečení už je neskoro.Oprav to.
frezia
@alena45 , @viera1 , ona pise pri peceni(organ), nie pri peceni, neda sa mi dlhe i napisat. Na tu polievku pridala velmi dobry recept.
alena45
@frezia , veru máš Ty pravdu ! To mám z toho vianočného pečenia - už ho všade vidím. Prepáč, @cokomilka , ale mne to naozaj dávalo iný význam a prišlo mi to smiešne.
rea1
tento recept mám z jednej pomerne starej francúzskej kuchárskej knihy, robím ju už desaťročia a je skutočne vynikajúca. ja do nej pridávam k zelenine ešte aj 1 - 2 zemiaky roztlačené zemiakovým pučidlom na malé kúsky a kto chce, na tanieri si polievku vylepší trochou kyslej smotany. tak som to v knihe vyčítala, tak ju robím. :-)) a keď sa čistia vianočné kapre, mamine dve susedy, staré panie, vždy prinesú hlavu a vnútornosti s tým, že: helenka, prosím ťa, keď bude jana robiť tú rybaciu polievku, nemohla by spraviť trošku viac, aby sa aj mne ušlo aspoň za tanier? no kto by povedal nie? ja to teda nedokážem. a tak varím na Troch kráľov túto polievku v 6-litrovom hrnčisku. pre nás, pre mojich rodičov, pre mamine sestry a pre dve staré babky susedy. ja mám dobrý pocit aká som úžasná :-), všetci si pochutíme a sme spokojní a mama si klope na hlavu a hovorí, že som trúba. ale aj ona je spokojná. len počas rokov tých stravníkov už akosi ubúda. je to naozaj vynikajúca polievka. a spomienky sú fasa vec. :-)) jana
kimlo
@rea1 tak tu by som veru aj ja rad ochutnal, pamatam si ze som ju raz jedol, robil ju tuto i nas jeden vietnamec a bola veru vyborna...len kde zohnat tolko kaprich hlav, ja na Vianoce robievam max. jedneho, ale priznam sa ze doteraz som hlavy a plutvy vyhadzoval, dokonca stahujem aj celu kozu z kapra...nuz clovek sa uci... Skvely recept.
rea1
@kimlo , ono sa tých hláv vždy nazbieralo. rodičia od vianoc do Troch kráľov zlikvidovali 2-3 kapríkov, jedna suseda, druhá suseda, jedna teta, druhá teta, u mňa tiež, každý dal hlavu, vnútornosti a ja som do vývaru pridala ešte aj poriadny kus ryby, aby bol nielen dobrý rybací vývar ale aj dosť mäsa v polievke. kožu z kapra sťahujem a vyhadzujem aj s plutvami aj ja. u nás, v BA pri trhu na Miletičke je malý, vcelku luxusný obchod s rybami ("luxusný" tovarom, ináč je to malá, mierne ušmudlaná predajnička. ale kúpiš tam všetko rybacie a morské, čo si len vymyslíš). tam okolo vianoc predávajú aj samostatné hlavy, lebo ryby čistia a filetujú i porcujú, tak prečo by ich vyhadzovali. behom celého roka na polievku sa tam dajú kúpiť aj "lososové zvyšky", to, čo ostane z lososa, keď ho vyfiletujú. a veď vývar môžeš spraviť aj z celej ryby, nielen z hláv a zvyškov. niekedy zvyknem zeleninu podusiť nielen postrúhanú ale časť nakrájam na kocky a po uvarení to všetko potlačím tým zemiakovým pučidlom. mám rada, keď sú v polievke kúsky pod zub. sprav ju, neobanuješ. ja sa chystám teraz, syn doniesol pekného kapra a akosi sa nám ho nechce jesť, tak pôjde do polievky, chlapec. :-))
marianne
Uz sa vari, ostala hlava aj kostnaty chvost z kapra . Bude slabsi vyvar, ale nevadi
marianne
Moja prva rybacia polievka je na svete a je vyborna. Uz tolko som sa ju chystala varit a vzdy som zabudla a vyhodila, vsetko pri pitvani kapra na Vianoce. A nikdy k nej nedoslo, u nas sa nikdy nevarila. Dakujem, je super, netvrdim, ze inu uz varit nebudem, na to som moc zvedava, ale ako moja prvotina, maximalna spokojnost. Dala som vacsi kusok kapra z konca chvosta a to tomu vyvaru pomohlo.
marianne
a petrzlenova vnatka zo zahradky jej dala smrc, som zabudla:-)
používateľ nemá avatar
5o
5o
Tak pre toto som sa zaregistroval normalne :)
Tuto polievku robime v rodine odkedy si pamatam vzdy na vianoce a nepoznal som nikoho, kto by ju robil :) (akurat zeleninu klasicky na koliecka a ako vyvar). Mam ju z celych vianoc najradsej a az tak, ze si robime po kde tu "vianoce" aj v lete :)))

Cokomilku chvalim za podrobny popis ocistenia kapra (ja osobne davam oci ktore sa vacsine bridia no pre mna delikatesa a v podstate z vnutornosti okrem vzduchovych vankusov, criev, zlcniku (pre istotu odporucam kusok naokolo) tiez davam vsetko, co polievku este vylepsuje)

Tu este vrelo odporucam odskusat "pagac" na cca 1cm kocecky nahadzat do polievky - mam to asi najradsej na nej :) (vajicko-zltko s prezlami a mukou vzdy co ostane po vyprazani kapra naschval veeela vela :) - osmahnut na ostatkovom oleji ako rybu).