Rybacia polievka

cokomilkaCokomilka, recept pridal: 14. januára 2010 17:51Ďalšie jeho recepty

Toto je overený recept, ktorému za obeť padli generácie kaprov. Polievku okrem kapustnice tiež pripravujeme na Štedrý deň. Viem, že sú tu už nejaké recepty na toto isté, tento môj sa líši nielen čo do postupu ale i detailností...

Suroviny

10
porcií
60
minút
príprava
30
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Z čerstvých kaprov oddelíme hlavy a chvostovú kostnatú časť. Z hláv vyjmeme bezo zvyšku oči a tmavočervené tkanivo spolu s chrupavkou zo žiabrov. Trojuholníkovú kosť, ktorá spája chrbticu s hlavou tiež vyjmeme a odhodíme. Tieto časti kapra totiž spôsobujú zhorknutie jedla. To isté platí pre chvostovú časť - odsekneme plutvu a odhodíme. Pri pečeni dávame pozor aby nepraskol žlčník keď ho oddeľujeme. Žlčníkový vačok tiež môže úplne znehodnotiť jedlo. Mlieč, ikry a pečeň odložíme bokom.l

2

Očistené časti rýb dáme variť, kým mäso neodpadáva, spolu s čiernym korením, soľou a bobkovým listom. Vývar precedíme tak, aby v ňom nezostala ani kostička. Hlavy a chvost oberieme dôkladne z mäsa tak, aby sa kostičky doň nedostali. Mäso odložíme bokom.

3

Postrúhame koreňovú zeleninu na jemno a opražíme na masle a cibuli. Dáme pozor aby maslo nehnedlo. Dusíme asi desať minút. Zeleninu zalejeme rybím vývarom, okoreníme štipkou papriky, dáme šafrán a namelieme čerstvé korenie. Do zovretej polievky vložíme mlieč a ikry, povaríme 5 minút. Pridáme obraté mäso z hláv a chvosta. Opatrne dosolíme, zjemníme olivovým olejom alebo maslom. Produkt má byť zlatožltej farby od masla a šafranu, paprika je len na jemné dofarbenie polievky. Chuťovo dominuje rybacia a zeleninová chuť jemne nasládla, taktiež má v nej voňať čerstvé korenie. Polievka nemá byť slaná.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • dankonator, 23. februára 2013 o 08:07
    Túto polievku som odskúšal vianoce 2012 a musím povedať, že som nikdy nejedol lepšiu. Ďakujem


  • cokomilka, 14. decembra 2013 o 20:56
    +Dakujem, dankonator.:)


  • janica1, 22. decembra 2013 o 08:53
    suseda vravela,ze takuto robieva,takze ju idem dnes robit podla tohto rp.


  • alena45, 22. decembra 2013 o 09:39
    dobrá sranda v prvom odstavci : Pri pečení dávame pozor, aby nepraskol žlčník.


  • viera1, 22. decembra 2013 o 09:54
    Veru,pri pečení už je neskoro.Oprav to.


  • frezia, 22. decembra 2013 o 10:32
    @alena45 , @viera1 , ona pise pri peceni(organ), nie pri peceni, neda sa mi dlhe i napisat. Na tu polievku pridala velmi dobry recept.


  • alena45, 22. decembra 2013 o 16:11
    @frezia , veru máš Ty pravdu ! To mám z toho vianočného pečenia - už ho všade vidím. Prepáč, @cokomilka , ale mne to naozaj dávalo iný význam a prišlo mi to smiešne.


  • cokomilka, 24. decembra 2013 o 00:29
    Tak dobrú chuť všetkým! A šťastné a veselé.


  • rea1, 27. mája 2014 o 14:47
    tento recept mám z jednej pomerne starej francúzskej kuchárskej knihy, robím ju už desaťročia a je skutočne vynikajúca. ja do nej pridávam k zelenine ešte aj 1 - 2 zemiaky roztlačené zemiakovým pučidlom na malé kúsky a kto chce, na tanieri si polievku vylepší trochou kyslej smotany. tak som to v knihe vyčítala, tak ju robím. :-)) a keď sa čistia vianočné kapre, mamine dve susedy, staré panie, vždy prinesú hlavu a vnútornosti s tým, že: helenka, prosím ťa, keď bude jana robiť tú rybaciu polievku, nemohla by spraviť trošku viac, aby sa aj mne ušlo aspoň za tanier? no kto by povedal nie? ja to teda nedokážem. a tak varím na Troch kráľov túto polievku v 6-litrovom hrnčisku. pre nás, pre mojich rodičov, pre mamine sestry a pre dve staré babky susedy. ja mám dobrý pocit aká som úžasná :-), všetci si pochutíme a sme spokojní a mama si klope na hlavu a hovorí, že som trúba. ale aj ona je spokojná. len počas rokov tých stravníkov už akosi ubúda. je to naozaj vynikajúca polievka. a spomienky sú fasa vec. :-)) jana


  • kimlo, 27. mája 2014 o 18:27
    @rea1 tak tu by som veru aj ja rad ochutnal, pamatam si ze som ju raz jedol, robil ju tuto i nas jeden vietnamec a bola veru vyborna...len kde zohnat tolko kaprich hlav, ja na Vianoce robievam max. jedneho, ale priznam sa ze doteraz som hlavy a plutvy vyhadzoval, dokonca stahujem aj celu kozu z kapra...nuz clovek sa uci... Skvely recept.


  • megdesign, 27. mája 2014 o 18:58
    Ja robim z hlav a plutiev takuto:

    » varecha.pravda.sk/recepty/vianocna-rybacia-polievka-fotor...


  • rea1, 28. mája 2014 o 08:06
    @kimlo , ono sa tých hláv vždy nazbieralo. rodičia od vianoc do Troch kráľov zlikvidovali 2-3 kapríkov, jedna suseda, druhá suseda, jedna teta, druhá teta, u mňa tiež, každý dal hlavu, vnútornosti a ja som do vývaru pridala ešte aj poriadny kus ryby, aby bol nielen dobrý rybací vývar ale aj dosť mäsa v polievke. kožu z kapra sťahujem a vyhadzujem aj s plutvami aj ja. u nás, v BA pri trhu na Miletičke je malý, vcelku luxusný obchod s rybami ("luxusný" tovarom, ináč je to malá, mierne ušmudlaná predajnička. ale kúpiš tam všetko rybacie a morské, čo si len vymyslíš). tam okolo vianoc predávajú aj samostatné hlavy, lebo ryby čistia a filetujú i porcujú, tak prečo by ich vyhadzovali. behom celého roka na polievku sa tam dajú kúpiť aj "lososové zvyšky", to, čo ostane z lososa, keď ho vyfiletujú. a veď vývar môžeš spraviť aj z celej ryby, nielen z hláv a zvyškov. niekedy zvyknem zeleninu podusiť nielen postrúhanú ale časť nakrájam na kocky a po uvarení to všetko potlačím tým zemiakovým pučidlom. mám rada, keď sú v polievke kúsky pod zub. sprav ju, neobanuješ. ja sa chystám teraz, syn doniesol pekného kapra a akosi sa nám ho nechce jesť, tak pôjde do polievky, chlapec. :-))



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Slovinská kuchyňa: Malá krajina s veľkými možnosťami
Krajina podobná tej našej – slovenskej, ešte i jej názov si s tou našou často pletú. Reč je Slovinsku, kde žije naša Varecháčka Marijanna.

Varné dosky: Elektrina verzus plyn
Ako vybrať energeticky úspornú varnú dosku a zároveň takú, aby sa nám na nej čo najlepšie varilo?

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist