Ružičkový koláč
Autor receptu: medovnicek
Aj teraz som sa nechala inšpirovať šikovnou maďarskou blogerkou. Tá pani je neskutočne kreatívna, rada by som niekedy chcela vedieť tak piecť ako ona.
Postup
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny a dôkladne vypracujeme. Miesime ho tak dlho, pokiaľ sa neodliepa od steny misky. Cesto zakryjeme, dáme na teplé miesto a necháme 1 hodinu kysnúť. Počas tejto doby ho ešte cca 2 krát dobre premiesime, aby sa prevzdušnilo.
- Vy kysnuté cesto dáme na dosku, ešte raz premiesime a rozdelíme na 20 kúskov + ešte jeden troška väčší kúsok.
- Vždy dva a dva kúsky vyvaľkáme do kruhu
- Na jedno koliesko dáme lyžičku makovej plnky. Plnku som pripravila tak, že som nechala zovrieť mlieko, pridala zomletý mak, cukor a vanilkový cukor. Mlieko dávam zväčša od oka, radšej menej, aby plnka nebola riedka a potom ho pridávam podľa potreby.
- A zabalíme do buchtičky.
- Druhé koliesko na štyroch stranách nastrihneme - viď obrázok
- Do stredu na strihnutého kolieska dáme zabalenú buchtičku
- A postupne protiľahlé narezané strany obmotávame okolo buchtičky.
- A pokračujeme ďalšími protiľahlými stranami.
- A takto postupne vytvarujeme všetky ružičky, ktoré ukladáme do kruhu na plech vystlaný papierom na pečenie - viď obrázok.
- Zo zvyšného cesta ušúľame dva pruhy, ktoré spletieme a obtočíme okolo ružičky v strede a ak vám ešte kúsok zvýši, tak môžete vystrihnúť z cesta nožničkami vetvičky a ozdobiť nimi ružičky - viď obrázok vyššie
- Ozdobíme sušenými brusnicami, kandizovanými višňami, hrubozrnným cukrom a potrieme vajíčkom.
- Ozdobíme sušenými brusnicami, kandizovanými višňami, hrubozrnným cukrom a potrieme vjíčkom.
- A už len pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C.