Ružičkový koláč

Autor receptu: medovnicek

Aj teraz som sa nechala inšpirovať šikovnou maďarskou blogerkou. Tá pani je neskutočne kreatívna, rada by som niekedy chcela vedieť tak piecť ako ona.

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny a dôkladne vypracujeme. Miesime ho tak dlho, pokiaľ sa neodliepa od steny misky. Cesto zakryjeme, dáme na teplé miesto a necháme 1 hodinu kysnúť. Počas tejto doby ho ešte cca 2 krát dobre premiesime, aby sa prevzdušnilo.
  2. Vy kysnuté cesto dáme na dosku, ešte raz premiesime a rozdelíme na 20 kúskov + ešte jeden troška väčší kúsok.
  3. Vždy dva a dva kúsky vyvaľkáme do kruhu
  4. Na jedno koliesko dáme lyžičku makovej plnky. Plnku som pripravila tak, že som nechala zovrieť mlieko, pridala zomletý mak, cukor a vanilkový cukor. Mlieko dávam zväčša od oka, radšej menej, aby plnka nebola riedka a potom ho pridávam podľa potreby.
  5. A zabalíme do buchtičky.
  6. Druhé koliesko na štyroch stranách nastrihneme - viď obrázok
  7. Do stredu na strihnutého kolieska dáme zabalenú buchtičku
  8. A postupne protiľahlé narezané strany obmotávame okolo buchtičky.
  9. A pokračujeme ďalšími protiľahlými stranami.
  10. A takto postupne vytvarujeme všetky ružičky, ktoré ukladáme do kruhu na plech vystlaný papierom na pečenie - viď obrázok.
  11. Zo zvyšného cesta ušúľame dva pruhy, ktoré spletieme a obtočíme okolo ružičky v strede a ak vám ešte kúsok zvýši, tak môžete vystrihnúť z cesta nožničkami vetvičky a ozdobiť nimi ružičky - viď obrázok vyššie
  12. Ozdobíme sušenými brusnicami, kandizovanými višňami, hrubozrnným cukrom a potrieme vajíčkom.
  13. Ozdobíme sušenými brusnicami, kandizovanými višňami, hrubozrnným cukrom a potrieme vjíčkom.
  14. A už len pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C.