Ružičkový kel
Ružičkový kel

Ružičkový kel s gorgonzolou a so slaninou

tiginko - fotkatiginko, 22. septembra 2017
Ružičkový kel s gorgonzolou a so slaninou
Foto: tiginko

Inšpirácia na jednoduchý obed alebo večeru. Ideálnou prílohou je batátovo-zemiakové pyré s cesnakom, jednotlivé chute sa výborne dopĺňajú.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
40 g
100 g
100 g prerastená




Postup

  1. 1

    Množstvo surovín je orientačné - ja robievam od oka, podľa toho, pre koľko ľudí jedlo pripravujem a koľko ružičiek sa mi zmestí do panvice.

  2. 2

    Ružičky kelu očistíme, olúpeme nepekné lístky a rozkrojíme na polovičky. Vo väčšej panvici poukladáme kel rozkrojenou časťou na rozhorúčené maslo, prikryjeme a necháme opekať 4 minúty. Potom ružičky obrátime na "chrbátik" a prikryté dopečieme ďalšie 4 minúty. Panvicu odkryjeme, zdroj tepla vypneme a do stredu vložíme rozdrobenú gorgonzolu. Necháme roztopiť a opatrne premiešame s opečenými ružičkami kelu.

    Ružičkový kel s gorgonzolou a so slaninou - obrázok 2
  3. 3

    Na inej panvici do chrumkava opražíme na drobno nakrájanú prerastenú slaninu, ktorou pri servírovaní posypeme kel. Ja som tentoraz využila nakrájanú jemne údenú slaninku z Lidla, je na toto použitie ideálna. Soliť podľa mňa nie je potrebné, syr aj slaninka sú slané dosť.

  4. 4

    Takto pripravené ružičky sú príjemné na skus, ani tvrdé, ani rozvarené. Na prílohu si v pomere 1:1 uvaríme v osolenej vode nakrájané zemiaky a batáty, po scedení hneď za horúca pridáme prelisovaný cesnak a čerstvo mleté korenie. Môžeme tiež pridať kúsok masla alebo za studena lisovaný olivový olej. Potom už stačí len popučiť resp. rozmixovať a podávať.

Diskusia k receptu

violetacamorova
Ja ružičkový kel, poznám ho len ako uvarený prílohu, nemám veľmi rada, ale toto vyzerá veľmi chutne, určite takto vyskúšam...
haji
Ružičkový kel mám ráda, ale musím na něj mít chuť. Tento receptík vypadá prudce jedle. Nejhezčí část receptu: "...ružičky obrátime na chrbátik!!" Já bych papala s čerstvým chlebíkem. Krásná fota, zvláště "chrbátikové" je nej!
marienka44
Čo tak ten kel len oblanžírovať v osolenej vode pár minút a potom ho rýchlo schladiť v studenej vode s kockami ľadu? Tak varí známy český kuchár Pohlreich. Videla som jeho video. Následne ho pridať do hotového jedla.
tiginko
môj vzťah k ružičkovému kelu bol doteraz pomerne rozpačitý, veľmi závisí od spôsobu prípravy, som na tom asi ako ty @violetacamorova
@Marienka44 (24.9.2017 13:53) ver mi, úplne odlišnú chuť má varený alebo blanšírovaný kel a kel takto opečený. Tu sa nepridáva do žiadneho hotového jedla, sám o sebe je jedlom
Ďakujem dievčence za pristavenie :-)
tiginko
ale však tá je strašne bledá chudera, nemohla by si ju vylepšiť nejakou zelenou? :-)