Ružičková polievka (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Drobné guľôčky ružičkového kelu majú v sebe množstvo látok, ktoré naše telo potrebuje na zdravé fungovanie. Obsahuje draslík, ktorý podporuje vylučovanie nadmerného množstva vody z tela, pomáha detoxikácii organizmu a vylučovaniu odpadových látok. Odvodňuje a pomáha pri chudnutí. Vysoký obsah vlákniny v ružičkovom keli prospieva tráveniu. Ružičkový kel je na trhu od jesene do jari, pestovateľom dokonca vydrží na záhradke v mraze, a to až do -15 °C. Ak prejde mrazom, má dokonca jemnejšiu chuť.

6
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. mrkvu, petržlen a zemiaky očistíme a nakrájame, ružičkový kel očistíme od vrchných lístkov a odrežeme končeky
  2. do vriacej solenej vody pridáme najprv tvrdú zeleninu (mrkvu, petržlen, zemiaky) a rascu, necháme povariť 15 minút, potom pridáme ružičkový kel a varíme 5 minút. Na zachovanie vitamínov ružičkový kel nevaríme veľmi dlho, stačí pár minút.
  3. pred dovarením pridáme umyté ovsené vločky, tým polievku zahustíme, odstavíme
  4. ochutíme sekanou petržlenovou vňaťou a vegetou