Ruský boršč - originál

mirokocisko - bez fotkymirokocisko, 17. januára 2014

Je to zaručene pravý ruský boršč od mojej priateľky, ktorá už dhšie žije na Slovensku. Varím ho namiesto kotlíkového guľášu pri väčších akciách,spoločné stretnutie priateľov....

10 - 12
porcií
15 minút
príprava
180-210 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 kg (hruď)
4 ks
4 strúčiky
1 ks
1 ks
0,6 kg
0,6 kg
1 kg
2 kg
0,5 kg
0,3 kg
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Suroviny na vývar I : 1 kg bravčové rebrá , 1 kg hovädzie mäso , celé čierne korenie, štyri farby kore- nia, 2cibule, 1 zeler, 1 kaleráb, 0,3 kg mrkva, 0,3 kg petržlen Postup I : • môžeme dať variť cviklu - zvlášť Všetky suroviny dáme v celku variť do studenej vody cca 2-3 hodiny ( cibuľu celú aj zo šupkou, mäso musí odchádzať od kostí ). Aby bol vývar dobrý, všetkého musí byť veľa. Ak je vývar hotový, vyberieme všetky suroviny. Do vývaru dáme variť zemiaky a kyslú kapustu (kapustu aj so šťavou, nerežeme)

  2. 2

    Suroviny na panvicu II : 0,15 kg slaniny, cvikla pokrájaná na tenké hranolčeky Postup II : Na panvicu dáme slaninu, cviklu a opekáme, pokiaľ cvikla nepustí šťavu a celé to pridáme do vývaru.

  3. 3

    Suroviny na panvicu III : 0,3 kg mrkva, 0,3 kg petržlen, 0,15 kg slanina, cibuľa, paradajkový pretlak Postup III : Popražíme slaninu, pridáme mrkvu a petržlen nastrúhané na hrubo, cibuľu a paradajko - vy pretlak. Celé to dáme do vývaru a necháme prevrieť. Nakoniec dáme do vývaru mäso, pokrájané na pekné kocky. Keď začne vývar vrieť, pridáme ešte bobkový list a cesnak

  4. 4

    Hotový BORŠČ dáme na tanier, do stredu pridáme lyžicu kyslej smotany. V žiadnom prípade nemiešame, z kyslej smotany iba ujedáme. - DOBRÚ CHUŤ -

Diskusia k receptu

mijaita
On je zarucene pravy boršč asi stejne tak, jako v kazde rodine svickova :-) Borščů je tolik, ze je nespocitas! Ale krasny recept to je to ano.
bozulka
Mirokocisko, prepáč,ale tvoja kamarátka už žije na Slovensku dlhšie lebo svoj boršč si veľmi prispôsobila našim podmienkam.Nehnevaj sa na mňa,ale do boršču určite patrí hlávková kapusta a tiež niektoré suroviny tam nepatria...Nevadí,recept nemusí byť zlý,ale ako hovorí @mijaita , polievka je krajová tak ako naša kapustnica.
Ja som varievala veľa druhov boršču podľa originálnej Ruskej kuchárky...
Moskovský...Ukrajinský...hríbový...so zemiakmi...bez zemiakov...s mäsom...bez mäsa...ale vždy je základ červená repa.V staroruských receptoch nebývali ani paradajky,lebo ich nepoznali.Tak vidíš ako to je s "pravým ruským borščom".Prosím,neber to ako kritiku,ale ako rozšírenie poznatkov.
bozulka
Dúfam,že sa nenecháš odradiť a budeš prispievať ďalej...
jozka2
Borscik je borscik ale toto urcite nie je original,tam ide hl kapusta a do borscu okrem mrkvy sa nepridava ani zeler ani petrzlen ,ani kalerab tie patra do inych polievok a ani slaninka sa nedava,to je urcite borsc jednej gazdinky,kazdy ma ten svoj a kazdy je original pre danu osobu.
jozka2
no ano ,skor kotlikovy gulas,len neviem ci do gulasu ide vsetka spomenuta zelenina.
lydia
kyslá kapusta a paradajkový pretlak do boršču???
bojar
Tak toto chcem okoštovať toto je moja rozšírená receptúra boršču. 100 bodov!
peterkuchar
Slanina ? Zemiaky? Karelab? Pretlak ? Ta znama co to navrhla je asi renomovana kucharka! :-)
peterkuchar
Som kuchar v nemenovanom hotely kde nam chodia aj rusi ale toto nema z borscom nic spolocne! Original rusky borsc sa na slovensku da samozrejme uvarit ale chce to poznat strych majstrov gastronomie,hlavne ruskych! Ale aj tak oni si svoje tajomstva a triky tohto genialneho jedla strazia! Pritom je to dnes jedlo vysoko uznavane ale kedisy jedlo chudoby,sedliakov a rolnikov...to GRO tvori vyvar(velmi silny) hovädzy ktory sa vari aj 3-4 hodiny!idu tam kosti aj hov.mäso. Bobkovy list,cier.kor cele,sol,klinceky,cibula,cesnak-a tam sa dava aj zelenina-mrkva,zeler,petrzlen.Pozor ale len do vyvaru zelenina,nie do borcu ! Tymto vyvarom zalievame zaklad borscu! Ten sa sklada zo Surovej kapusty ! ! ! Cervenej repy a mäsa... Pridava sa aj cukor a ocot. ZIADNY rajcinovy PRETLAK tam Nepatri ! Ani zemiaky alebo dake mrkvy,karelaby,slaninka! A vrchol je KYSLA KAPUSTA :-)
peterkuchar
TYMTO JEDLOM SOM TAK TROSKU POSADNUTY :-) TAK DAM ESTE DACO-Z Ruska sa borsc posuval postupne aj knam vznikol tak UKRAINSKY BORSC-tiez vyborny. ZAKARPATSKY BORSC-Ten je zaujmavy a vyborny,ale malokto ho pozna! Na potulkach po Zakarpatskej ukraine(rusy) som jedol a spoznal neuveritelne recepty na toto jedlo. SLOVENSKY BORSC-TAM SI DAVA UZ DNES KAZDY CO CHCE :-) Stary rusi nepoznali napr. Paradajky nie totak pretlak...Nehovorim ze mu to uzkodi tomu jedlu do zakarpatskeho borscu sa dava aj pretlak. Zaujmave je ze borsc ani neni RUSKE JEDLO stare dokumenty uvadzaju ze rusko tento recept ukradlo Talianom.
2010
@peterkuchar , s tym navratom do starych dob, opatrne je to podobne ako s madarskym gulasom ked dakdo spomina hunov a Attilu a len tak mimochodom hlavna surovina paprika prisla do europy az o 1000 rokov neskor. Asi spravny recept na ten stary borsc je bez cvikle, lebo sa v rusku nepestovala .... zmrzla im ( to je z ruskej stranky ).Takze ci zemiaky, paradajky je to jedno, borsc ako ho pozname je pomerne nove jedlo a kazdy si ho robi po svojom podla toho v akom kraji je, podobne ako spravna-prava kapustnica na slovensku neexistuje :-)
 www.gastronom.ru/article_recipe.aspx?id=1000400...

daguska
Presn tak,pravy rusky,u nas uvari len ten,kto pozna recepturu,a ze si ho prisposobime podla miestnych zvyklosti,ci surovin,ktore nam viac vyhovuju,snad nebude dakyv hriechm.Hlavne,ze doma chuti.Ale jednoznacne treba zachovat gro receptu-hlavkova kapusta,maso by malo byt hovadzie,kosti na silny vyvar,cvikla a s laskou vykuzlime jedlo vynikajucj chuti a aj oku lahodiace.Borsc je ozaj vynikajuca vec.
daguska
Tak sa mi to super doplietlo.Chcela som povedat:dakym hriechom.