Ruské rezy (z mojej kuchyne)

nefertiti16 - fotkanefertiti16, 9. februára 2013

Hoci som sa stretla už so zákuskami pod názvom "Ruské rezy" , tento môj receptík je úplne o niečom inom. Mám ho tiež od Zobraziť celý popisHoci som sa stretla už so zákuskami pod názvom "Ruské rezy" , tento môj receptík je úplne o niečom inom. Mám ho tiež od svojej mamky a ona ho má od svojej susedky a nepýtajte sa ma, prečo sa volajú ruské - snáď možno preto, že sa v nich použije čaj a ruský národ bol odjakživa známy tými svojimi "samovarmi" na čaje :-)Tento koláčik je lahodný a fajnovo šťavnatý, tak, že ho zvyknem robiť pomerne často, pretože moje deti ho zbožňujú. Nemám k nemu fotopostup, no príprava je celkom jednoduchá.

30 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

10 ks
10 PL
10 PL
ČAJOVÝ ROZVAR:
cca 3/4 l
2 sáčky (alebo iný čierny čaj)
podľa chuti
2 PL
podľa chuti (alebo iná liehovina)
PLNKA:
250 g
cca 400 g (alebo iný orieškový krém)
 kvalitný




Postup

  1. 1

    Najprv si dáme variť cca 3/4 l vody. Keď voda začne vrieť, namočíme do nej 2 sáčky pigi čaju, alebo nejakého iného čierneho čaju, pridáme 2 PL kakao a kryštálový cukor podľa chuti, za stáleho miešania povaríme spolu asi 3-4 minúty a odstavíme. Pridáme ešte do toho rum alebo inú liehovinu - ja som použila už aj koňak, či griotku, keď som nemala po ruke rum - a necháme rozvar vychladnúť.

  2. 2

    Potom si upečieme dva piškótové korpusy z 10 vajec. Klasika - no ja robievam takto: - na jeden korpus si z 5-tich vajec vyšľahám bielka s 5 PL kryšt. cukru, keď sú na penu pridám žĺtka a opäť miešam na penu. Potom pridám 5 PL polohrubej múky a oparne vareškou zamiešam. Vylejem na pomastený a múkou vysypaný plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 200°C upečieme do zlatohneda. Množstvo pridanej múky závisí od veľkosti vajec, ale to už gazdinky vedia ;-) - ak nie, tak na väčšie vajcia pridáme kopcovité lyžice múky.

  3. 3

    Upečené korpusy necháme vychladnúť a po vychladnutí natrieme celý,prvý korpus kvalitným džemom. Kto má rád tak môže na husto. Na to položíme druhý korpus a tento zasa celý popolievame tým vychladnutým čajovým rozvarom rovnomerne po celom korpuse. Koláčik má byť šťavnatý, tak že riadne, no ten rozvar nemusí niekedy tam ísť celý - to podľa uváženia, aby sme ho zasa príliš nepremočili. Necháme to celé chvíľku vsiaknuť a potom naň natrieme krém - dobre vyšľahanú Heru spojíme s nutelou, alebo iným orieškovým krémom - ja kupujem v Lidli ten v umelom tégliku. Vrch koláčika posypeme čokoládovou ryžou. Necháme to ešte celé takto dobre stuhnúť, potom pokrájame a maškrtíme. Tak dobrú chuť! :-)

Diskusia k receptu

marijanka712
Tvoj zákusok som jedla na stretku minulý rok v máji spolužiačka ho doniesla a viem že som bola prekvapená, že je tam čaj , ale chutil znamenite hned sa rozchytal medzi prvým pochutnali sme si všetky aj hovorila recept , ale mi to vyfrčalo až teraz si mi ho pripomenula som rada, že sa tu objavil a ukladám do kk - doporučujem je to fakt pán zákusok.....
3sandra3
Rada by som ochutnala,,, takže vyskúšam. Zákusok máš nádherný.
drobeceva
pekne sa Ti podaril...poznám to, ale mám ho uložený ako "čajový"
elysa
to mi padlo do rany,moja mama taky robila,ale bez kremu,polievala ho polevou,recept uz nemam,ale urobim tento:)
elysa
a teraz mi to doslo,medzi platy davala natenko zavarane broskyne,na noc ho zatazila a potom poliala...mnam...
babav
Paci sa mi tvoj zakusok ,vyzera vyborne .Vdaka za zaujimavy recept,jedine co zmenim ..... do plnky pridam maslo , nie margarin :-)
janka1011
u nás sú to Čajové rezy a sú dobré, len plnku robíme inú...
martamm
Nádhera, ale dosť kalorické, no ak do pekla, tak na peknom koni, nie? Recept je uložený, určite bude chutiť tým, čo nemajú problémy so štíhlou líniou :))))
torticka
Ale on bude chutiť aj tým, čo majú problém so štíhlou líniou, ako napr. ja.
Ha-ha-ha.
natali
vyzerá chutne ten tvoj koláčik, ďakujem za recept, vyskúšam :)
veronika353
Dneska jsem je pekla,jsou výborné,úplně se rozplývají na jazyku a ten nutelový krém nemá chybu:-)))
betka7392
koláčik upečený na zajtrajšiu oslavu, dám vedieť, ako chutil
viktoriya
Ahoite dneska som vyskusala ten recept a mala som z toho len dve placky,neide tam nahodovaj prasok do peciva.Dakujem.
nefertiti16
@viktoriya - no kľudne si môžte tam pridať aj trochu prášku do pečiva, ale pokiaľ tú múku opatrne, pomaly metličkou, nie mixérom, zamiešate k vyšľahaným vajíčkam, tak to bude pekné nadýchané.........ale nikde nie je písané, že to musí byť práve toto moje cesto na korpus - môžete si kľudne urobiť aj podľa seba ......v receptíku, ktorý som zdedila, je písané len, že potrebujeme dva piškótové korpusy.Alebo si vyhľadajte receptík na čajové rezy a odtiaľ vyskúšajte korpusy, lebo ako som sa dozvedela aj tu z komentov k tomuto receptíku, tak sa to volá aj "čajové rezy" :-) .............no človek sa celý život učí a stretáva sa niekedy s tými istými vecami mnohokrát ale pod iným názvom :-)