Ruské čajové pečivo fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. decembra 2013

Chcela som toho roku upiecť niečo nové na Vianoce,až som našla starodávny receptík ešte z knižočky starej mamy(originál v madarčine).Možno ho niekto nepozná a Zobraziť celý popisChcela som toho roku upiecť niečo nové na Vianoce,až som našla starodávny receptík ešte z knižočky starej mamy(originál v madarčine).Možno ho niekto nepozná a obohatím jeho zbierku.Koláčiky sa vydarili,sú krehké a veľmi chutné.Pôvodné sú s mandľami,ja som použila orechy.

64
porcií
90 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
12 dkg
2 ks
12 dkg
25 dkg
0,5 ks
Plnka:
15 dkg
15 dkg
0,5 dcl
0,5 ks
4 dkg
5 dkg
0,5 čl




Postup

  1. 1

    Cesto si pripravíme vymiesením cukru,celých vajec,masla a múky,v ktorej rozmiešame prášok do pečiva.Maslo nemá byť príliš mäkké,lebo sa cesto bude moc lepiť.Dáme do chladu.

    Ruské čajové pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnku zmiešame z mletých orechov,práš.cukru,vanilk.cukru,mlieka,umytých hrozienok,škorice a masla,ktoré tu má byť mäkké,aby sa mohlo dobre spojiť s ostatnými prísadami.Tiež uložíme do chladu,aby sa s ňou dalo potom lepšie pracovať.

    Ruské čajové pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesta máme cca 60dkg,20dkg(teda 1/3)oddelíme a dáme späť do chladu,budú z neho šúľance.Ostatok cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske dobre na tenko a vykrajujeme z neho spodky koláčika okrúhlym vykrajovátkom asi 4 cm(mne takto vyšlo 64 ks)

    Ruské čajové pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na každé koliesko cesta dáme kôpku plnky,ak sme šikovní,pnka sa pekne minie.

    Ruské čajové pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz si budeme šúľať pásiky na vrch koláčika.Musia byť čo najtenšie,aby sa ušlo na každý koláčik,ony aj tak narastú počas pečenia.Ak máme deti-pomocníčky,máme vyhraté,táto fáza mi totiž trvala najdlhšie:-),moja dcérka ešte nevie dobre šúľať. Rúru si vyhrejeme na 180°C,koláčiky preložíme na papierom vystlaný plech (mne vyšli 2 plechy)a pečieme 10 minút,pekne do ružova. V recepte sa píše,že sa potom ešte môžu pocukrovať,ale pre mňa sú aj bez toho dosť sladké,nabudúce asi dám 20dkg orechov+10dkg cukru.Jediné,čo som zmenila v pôvodnom recepte,sú mandle do plnky,tie my neľúbime,máme radi orechy.

    Ruské čajové pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu je babkina knižočka,z ktorej som už piekla aj iné koláčiky,tiež jednoduché a tradičnej chuti.Obrázky sú tam kreslené,ešte vtedy asi neboli fotky v receptároch:-)

    Ruské čajové pečivo (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

pivonka
@Kukulienka71 , Ďalší skvelý nový recept na čajové pečivo, vďaka zaňho. Určite niekedy spravím, orechové ľúbim. Myslím, že vymeniť mandle za orechy je dobrá voľba. Jednak orechy majú výraznejšiu chuť a potom - niekomu narastú aj na dvore. Najviac ale oceňujem Tvoj kritický postoj k originálnemu receptu, určite Tvoje korekcie uplatním, tiež nemám rada presladené zákusky.
Čo sa týka toho šúľania pásikov, možno po prvý raz použijem taliansky strojček na rezance. Teda, používam ho často, ale iba na tenké rezančeky do nedeľnej polievky. Je tam však aj možnosť širokých rezancov a tú som doteraz nepoužila. Vyskúšam, či konečne aj táto časť prístroja nájde uplatnenie. :-))
ebaka
@Kukulienka 71,veľmi si ma potešila Tvojím receptíkom.Orechov máme dosť,napečené mám orechové rohlíčky,orechové hviezdičky,griláž čaká na nakrájanie a bude aj štedrák,kde idú tiež orechy.Tvoj rcp je nezvyčajný a preto ho aj upečiem.Aby som nezabudla,pekne,zrozumiteľne popísané...predstavovala som si pri čítaní rcp,ako to sama robím,takže KK
alena45
pekné sú, ale už mám v KK toľko vianočných receptov, že byVianoce museli byť každý mesiac, aby som všetky recepty vyskúšala. A ešte stále sa mi chce piecť, no po rukách by som si dala ! Veď mám už 4 krabice na balkóne a aj tak všetko rozdám.
sovka62
Alenka, detto, už rozmýšľam, že nebudem ukladať do KK, lebo všetky recepty vyzerajú úžasne, najradšej by som ich všetky aj vyskúšala, ale to sa určite nedá. Aj tento je už tam.
kukulienka71
Ďakujem vám všetkým za milé komentáre,aj za pochvalu.Pivonka,ebaka,veľmi ste ma potešili,že som vám vedela ponúknuť niečo nové,dúfam,že ten strojček ti pomôže:-)orechy sú moc zdravé a fakt ich tu máme "pod nosom",tak to treba využiť.Teraz som piekla 4.druh na Vianoce,ale u nás každý koštuje,balím mužovi aj dcére na privát,tak pekne ubúdajú...ale kto by ich vládal pojesť za tých pár vianočných dní?!ja zato ani neschovávam,pochutíme si priebežne:-D Ked píšem rcpt,vždy myslím aj na začiatočníkov,preto sa ho snažím podať čo najjednoduchšie,dakujem za uznanie,ebaka.
kukulienka71
alenka45,šikovná si a to je iste veľmi krásny pocit,ked môžeš darovať vlastnoručne pečené "cukroví".Že by si si po rukách dala?!Vybozkávať by ti ich mali!aj ked si to myslela iste s humorom:-)Ďakujem aj sovke62 za uloženie a margaretke28 za komentík
martamm
Kukulienka, tento recept veru stojí za vyskúšanie, čo myslíš, môžem použiť aj makovú plnku? Vystala mi z rožtekov.
kukulienka71
martamm,určite môžeš,budú fajnové:-),ja som hútala,že nabudúce dám do orechov aj lekvár na pečenie namiesto masla,tá plnka kvôli maslu "uteká"z kolieska počas pečenia.Prosím,napíš,ako je to s makom po upečení.Ďakujem.
elysa
krásne pečivo, najradšej by som všetko vyskúšala....
pazros
toto spravím na silvestra ,ale slanú variaciu
kukulienka71
elysa,ďakujem Ti.pazros,výborný nápad,so slanou plnkou by som tiež ochutnala...bozenka,tá orechová plnka s hrozienkami je po upečení úžasne chrumkavá!
kukulienka71
martamm,si podarená,ja sa volám kukulienka(ak to malo byť pre mňa),ale môj nebohý ocko ma volal vždy katulienka:-))
vegetariankapp
Super receptík, ale asi ako už predo mnou bolo napísané keby boli vianoce každý mesiac. Už mám sedem druhov napečených. No myslím že tých koláčikov nikdy nie je dosť ked je dosť jedákov a ochutnávačov ako u mna. Už je v kk a na Silvestra skúsim aj s tou slanou verziou. Vdaka za další skvelý receptík a krásne sviatky prajem
medovnicek
veľmi sa mi páčia a páči sa mi aj tá knižôčka, podľa ktorej si piekla:)
hannah22
velmi pekný a originálny druh, ktorý sa dá urobit aj bez formičiek, dobrý tip na orechy s lekvárom bez masla ako plnka, ukladám a vyskúšam... tá knižočka je poklad.... :))
kukulienka71
@medovnicek ,@hannah 22 ,ďakujem za pochvalu.Knižočka po babke je veru veľký poklad,škoda,že chýba obal,neviem rok vydania,ale musí byť min.60ročná.Niekde si to vygooglim:-)sú tam perfektné,jednoduché recepty.Dnes som si tam vyhliadla fazuľovú tortu s orieškami bez múky:-)to je bezlepkové,nie?@hannah ,orechy s lekvárom by boli super,myslím,že tam cukor vôbec netreba dávať.
dublinka
Ahoj,kukulienka71, ak je ten zákuskový recepisový zošitok "Váncza-sutôpor", tak je určite ešte starší, než 60 rokov. Naša babka ho mala tiež, ešte z medzivojnového obdobia... je mi ľúto, že sa behom čias zapatrosil, boli tam výborné recepty.. V osemdesiatych rokoch ho vydali aj v reprint-vydaní...
kukulienka71
@dublinka ,je to presne ten zošitok,v každom recepte sa totiž pridáva ten Váncza prášok do pečiva.Potešila si ma veľmi:-)Takže je ešte starší...Až mi slzy vyhŕkli,čo som si spomenula na moju dobrú babku:-(som rada,že ho nezapatrošila,takéto veci odkladala našťastie:-)Musím pozrieť to reprint vydanie,lebo v originále mi sem-tam chýbajú kúsky stránok a niekoré už ohlodal zub času.Ďakujem ti veľmi.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia