Rumunský zemiakový šalát (fotorecept)
Autor receptu: nicopopa
Tento šalát patrí k vianočným rumunským špecialitám. Podáva sa ako predjedlo a nie ako príloha - to je hlavný rozdiel medzi slovenským a rumunským "zemiakovým" šalátom. Nazýva sa šalát de boeuf, pretože obsahuje hovädzie mäso.
10 porcií |
120 minút príprava |
30 minút na 100 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny a dobrú náladu - ako máme my momentálne v domácnosti.
- Do väčšieho hrnca si dáme variť do osolenej vody (moja žena mi povedala, že nemôžem napísať do slanej vody, lebo tá je v mori a túto musíme OSOLIŤ) mrkvu a zemiaky.
- Kým sa nám zeleninka varí, nakrájame si uhorky a papriky na malé kúsky (moja žena ich krája na atómy) a necháme ich na sítku odkvapkať. V Rumunsku bývajú nakladané uhorky a papriky dosť kyselé a to vytvorí špecifickú chuť tohto šalátu.
- Keďže som na začiatku zabudla fotiť hovädzie mäso tak ho uvádzam až tu s tým, že som ho dala variť tak ako zeleninku, len do druhého hrnca s osolenou vodou.
- Ďalej si uvaríme vajcia natvrdo do majonézy a hrášok ak je z konzervy tvrdý, tak ho tiež chvíľu povaríme.
- Uvarené mrkvy, zemiačiky a mäsko tiež "zatomizujeme".
- Urobíme majonézu z dvoch surových a dvoch uvarených žĺtkov. Tie uvarené som najemno postrúhala aby sa lepšie zmiešali. Postupne do nich vmiešavame olej a pridáme aj citrónovú šťavu aby sa nám majonéza nezrazila. Ako som zistila na Slovensku je nakladaná zelenina častejšie v sladkokyslom náleve. Preto je lepšie urobiť majonézu viac na kyselo. Keď máme majonézu hotovú, primiešame ešte do nej lyžicu plnotučnej horčice.
- Všetky suroviny spolu premiešame.
- Pridáme majonézu a ďalej zľahka premiešavame. Zelenina musí byť dobre odkvapkaná, lebo inak bude šalát po čase vodový.
- Hotový šalát si naložíme na misku, vytvarujeme a zvrchu ho polejeme majonézou a dekorujeme podľa fantázie.
- Dáme ho dobre zachladiť a servírujeme až po niekoľkých hodinách aby sa chute dobre spojili. Chuť šalátu mäže byť dosť rozdielna v závislosti od gazdinky, resp. od rodiny - či majú radi viac kyselý, viac majonézový ... Dobrú chut!