Rumunský zemiakový šalát fotorecept

nicopopa - fotkanicopopa, 21. decembra 2011
Rumunský zemiakový šalát (fotorecept)
Foto: nicopopa

Tento šalát patrí k vianočným rumunským špecialitám. Podáva sa ako predjedlo a nie ako príloha - to je hlavný rozdiel medzi slovenským a rumunským Zobraziť celý popisTento šalát patrí k vianočným rumunským špecialitám. Podáva sa ako predjedlo a nie ako príloha - to je hlavný rozdiel medzi slovenským a rumunským "zemiakovým" šalátom. Nazýva sa šalát de boeuf, pretože obsahuje hovädzie mäso.

10
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

1 kg
300 g
200 g alebo mrkva
100 g
200 g
300-400 g
200 g
Na majonézu:
2 ks
2 ks
1 PL
300 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny a dobrú náladu - ako máme my momentálne v domácnosti.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšieho hrnca si dáme variť do osolenej vody (moja žena mi povedala, že nemôžem napísať do slanej vody, lebo tá je v mori a túto musíme OSOLIŤ) mrkvu a zemiaky.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým sa nám zeleninka varí, nakrájame si uhorky a papriky na malé kúsky (moja žena ich krája na atómy) a necháme ich na sítku odkvapkať. V Rumunsku bývajú nakladané uhorky a papriky dosť kyselé a to vytvorí špecifickú chuť tohto šalátu.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keďže som na začiatku zabudla fotiť hovädzie mäso tak ho uvádzam až tu s tým, že som ho dala variť tak ako zeleninku, len do druhého hrnca s osolenou vodou.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ďalej si uvaríme vajcia natvrdo do majonézy a hrášok ak je z konzervy tvrdý, tak ho tiež chvíľu povaríme.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarené mrkvy, zemiačiky a mäsko tiež "zatomizujeme".

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Urobíme majonézu z dvoch surových a dvoch uvarených žĺtkov. Tie uvarené som najemno postrúhala aby sa lepšie zmiešali. Postupne do nich vmiešavame olej a pridáme aj citrónovú šťavu aby sa nám majonéza nezrazila. Ako som zistila na Slovensku je nakladaná zelenina častejšie v sladkokyslom náleve. Preto je lepšie urobiť majonézu viac na kyselo. Keď máme majonézu hotovú, primiešame ešte do nej lyžicu plnotučnej horčice.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Všetky suroviny spolu premiešame.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridáme majonézu a ďalej zľahka premiešavame. Zelenina musí byť dobre odkvapkaná, lebo inak bude šalát po čase vodový.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotový šalát si naložíme na misku, vytvarujeme a zvrchu ho polejeme majonézou a dekorujeme podľa fantázie.

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dáme ho dobre zachladiť a servírujeme až po niekoľkých hodinách aby sa chute dobre spojili. Chuť šalátu mäže byť dosť rozdielna v závislosti od gazdinky, resp. od rodiny - či majú radi viac kyselý, viac majonézový ... Dobrú chut!

    Rumunský zemiakový šalát (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

matata1
@nicopopa takýto šalátik by mi stačil aj ako hlavé jedlo, predjedlo aj príloha naraz. Musí byť sýty a vynikajúci. Smejem sa na komentároch manžela že: moja žena ich krája na atómy, ako keď madam Marie Curie-Skłodowska rozbíjala atóm. Možno aj ty dostaneš Nobelovu cenu, ale za úžasné recepty. Vďaka, že nás oboznamuješ s rumunskou kuchyňou, ktorá je pre mnohých z nás neznáma.
pivonka
@nicopopa , ty si raz súca baba a kuchárka. Ako vraví @matata1 , skúsim niekedy ako samostatné jedlo, lebo baby v mojej rodine mrkvu a aj šalát majú radi.
michsamant
Mna zaujala ta majoneza. Ak pouzijem aj uvarene aj surove zltko a citronovu stavu, nemusim miesat ako o zivot a bat sa, ze sa mi zrazi?
alena45
Nico, šalát je určite veľmi chutný, ale jeho úprava ! vídam to na ruských stránkach a veľmi to obdivujem. Tá Vaša dobrá nálada z receptu len tak srší. Veľmi milé.
fitneska
Ukladám a na Vianoce vyskúšam. Vďaka za pekný recept :)
nicopopa
Ahojte babi! Dakujem za vaše komentare. Moc ma potešili. Ako napisala @matata1 , ten šalat je jediny z rumunskeho jedla, čo si dám aj na ranajky, aj na obed aj na veceru, dokedy ho nezjem, nejem skoro nič ine.
@michsamant- majonezu som kupila raz v živote ked sme mali navštevu a som nemala čas si pripravit sama. Inač sa dáju aj varené žltky pretože po citronovej štave bude bledšia a riedšia. čo som nenapisala ale som myslela že každy vie je že mieša sa v takom istom pomere. Dá sa olej po lyžičkach (alebo od oka, ale nie pol kila na raz) a ked je absorbovany sa naleje dalši. Olej davame dokedy nevznikne majoneza. Všeobecne nedavam hned citronovu štavu, ale trošku neskor, ked už mám niečo zarobene. Ani si nepamätam, či sa mi niekedy zrazila. Neviem, skus, určite sa ti podari. A pravé miešame s drevenou varechou. Ale aj to asi vieš. Piš mi prosím ta, som zvedava ak sa podari.
Krasne a pekne sviatky kazdemu prajem! Nico
michsamant
@nico taku majonezu zo zltka a oleja aj ja robievam (zatial sa mi tiez nezrazila), ale mna zaujalo to uvarene zltko, taku som este nerobila...cize to uvarene zltko davas az do majonezy ktoru si vymiesala zo suroveho zltka a oleja? potom pridavas uvarene a to ostatne? niekedy by som taku majnezu vyskusala, tak nech nepokazim radsej sa 4x opytam :) teraz na stedry den zatial nebudem zavadzat novinky, keby sa mi nahodou nevydarila, ale ukladam si recept....cely salat vyzera perfektne
nicopopa
@michsamant skúsime sa dohodnúť he-he. Ach tá slovenčina. Do jednej misky ako je to na obrázku dám surové žľtky a k tým dostrúham aj varené žĺtky. Potom klasicky miešam - nie ako o život, iba o trošku slabšie - a postupne pridávam olej a citrónovú šťavu. P.S. dúfam, že som to môjmu chlapovi nadiktovala dobre. Ale v prípade, že nie, navrhujem v budúcom roku asi stretnutie pri výrobe majonézy - a nový originálny produkt bude na svete. Zastavím sa v Indii
sladkacokolada
aj mna zaujala majonéza, aj vasa diskusia, asi vyskúšam na vianočný šalat, keby sa nepodarila, mam v zalohe kupovanú.
nicopopa
@enerrgizer - ochutnať? už je davno preč, ale na Silvestra bude zase. Takže možete prisť. Pozdravujeme manželku. Nico a Tibor
frezia68
Zasa som sa niečo nové naučila a určite vyskúšam s tou hovädzinou,ale ako hlavné jedlo a majonézu na Tvoj spôsob tiež,tá diskusia s @michsamant nemá chybu :-))) a máš peknú úpravu šalátu.
sonulienka
@nicopopa tak tento šalát nemá chybu nemienila som šalát robiť ale tento určite spravím . Ďakujem za recept. Prajem krásne sviatky.
janger
Mas ho aj krasne upraveny! Ja salat supnem na misu a hotovo ;-). Musim si zobrat priklad :-). A iste je aj vyborny, vyzera tak.
jody
nádhera! skúsim na silvestra, ale s kuracím mäsom. Možno by som to mäso mohla aj upiecť :-) Dám potom vedieť
jerica
@nicopopa pekné aj s fotopostupom , suroviny okrem mäsa dávam , majonézu robievam so surového vajca, ale čo nie je môže byť že spravím podľa Tvojho receptu , ešte ma nesklamali Tvoje recepty, skúsim , bude aj mäsovo slepačia polievka , pekné sviatky pohody,lásky & zdravia do roku 2012 @jerica
nicopopa
Ďakujem všetkým za vaše názory a priania. Rada by som vám tiež zaželala pekné Vianočné sviatky a nový rok plný splnených prianí. S vami je život krajší. Aj preto sa už teším na budúci rok.
sneica
urcite vyborny salat a je zaujimavy tym ze obsahuje maso...ulozim a rada vyskusam...:)
evanaaa
Dosatala som sa k tomuto receptu dosť neskoro, asi som vtedy tu nebola prítomná, lebo väčšinu si vždy pozriem. A mňa ten šalát zaujal, anjmä s tým mäsom, aspoň sa dá jesť samostatne, ako napr. lahôdkový. A ešte, @nicopopa , nemohla by si niekedy dať postup na tú majonézu sem zvlášť, aby sa dala uložiť, aj keď si ju tu vysvetlila? Podobnú, len z varených žľtkov som tiež niekde mala, aj tá bola dobrá. Ďakujem.
alexola
tento rumunský šalát je výborný, mala som príležitosť ho ochutnať priamo od Rumunov na jednom európskom projekte :) ( my Slováci sme potom pripravovali šúľance z 5kg zemiakov :) ) veru by som si ešte tento šalátik dala, preto ho ukladám a ďakujem za pripomenutie!
hubata
Ja navrhujem to isté čo @evanaaa - nemohla by si dať majonézu na tento atómový šalát do receptov? A potom tá hovädzinka sa pokrája na kocky a pomieša do toho šalátu - dobre som to pochopila?
Pssst ...... a A čo ste k tomu šalátu pili ...... boli ste veľmi veselí a fotky sú troška nakrivo.
andys
Nico, zas ďalší skvelý recept, už je uložený v KK. Vyskúšam pri nejakej slávnostnej príležitosti, tento rok ich bude dosť ;)
jerica
pozri recept kde si chcela pridať foto, skúsila som to , vyšlo to:-)
gyula
Do podobného šalátu dávam ešte varenú cviklu (krásna farba), jablko a namiesto hovädzieho, na kocky nakrájanú šunku. Do majonézy (tatárskej omáčky), pokrájané olivy, kapary a celkom nadrobno cibuľu (v majonéze sa "upokojí").
modrykamen
Perfektný recept. Nemusí byť do šalátu len šunka. saláma, či iná údenina.Ale ja to budem robiť s kuracími prsami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia