Rozprávkové medové rezy fotorecept

gacy - fotkagacy, 31. marca 2013
Rozprávkové medové rezy (fotorecept)
Foto: gacy

Nikdy som nejedela nič lepšie !!! :) Vážne odporúčam je to vinikajúci recept. Hlavne NIKDY nevynechajte z receptu rum :)

45 minút
príprava
5 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
200 g
2 ks
2 PL
2 čl
100 g
2 PL
Plnka:
1/2 l
6 PL
5 PL
250 g
2 PL
Ďalej plníme:
350 g
Poleva:
120 g
1/4 ks
1 čl
Plechy:
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Do väčšej misky si dáme múku.

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca si dáme pr.cukor,celé vajcia,rum,sódu BB,palmarín a med. Postavíme na šporák a roztopíme. Vznikne taká penová zálievka :)

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Túto "penovú zálievku" pridáme do misky s múkou.

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej rukami vypracujeme cesto, ktoré dáme min. na pol hodinu do chladničky.

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ si pripravme plnku. Do hrnca si dáme mlieko, krupicu a cukor. Stále miešame asi 15-20 min kým nevznikne riadne hustá kaša. Dáme vychladnúť.

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutú plnku dáme do mixéra, pridáme maslo a poriadne vymixujeme. Nakoniec dáme ešte aj rum a znova premiešame. Dáme do chladu.

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    CESTO SI ROZDELÍME NA 4 ČASTI. :) Zoberieme jednu štvrtinku a vytvarujeme kocku. (lepšie sa vaľká na obdĺžnik)

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto poriadne vyvyľkáme. (je tenké ako vlas občas sa trhá ale to nevadí, to zamaskujeme :D )

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Obrátime si plech na ruby a vymastíme ho maslom. Na taký plech dáme cesto. (Vymastila som ešte jeden plech aby som to mala rýchlejšie). Pretrčajúce cesto zrežeme a nalepíme tam kde nám chýba. To že to vyzerá hnusne fakt nevadí :D

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dôkladne cesto poďobeme vidličkou. (nevadí že sa trhá)

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takéto cesto dáme do vopred vyhriatej rúry a pečieme tak 5 min (je to ozaj rýchlo) na 180°C z oboch strán.

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hneď po vybratí cesto zdola zrežeme nožíkom a našuchneme do hlbokého plechu. (postup zopakujeme ešte 3-krát a máme 4 cestá)

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Z hlbokého plechu dáme vychladnuté cestá preč. Jedno cesto otočíme a dáme znova späť do plechu. Natrieme ho polkou plnky.

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Položíme dalšie 2.cesto (to už neobraciame) a natrieme ho poriadnou vrstvou džemu. Dala som celý malý zaváraninový pohár.

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Dáme 3-tie cesto a to potrieme zvyšnou polkou krému. Prikryjeme posledným cestom a pripravíme si čokoládovú polevu. (Čokoládu s cerou a olejom rozpustíme vo vodnom kúpeli a hneď vylejeme na koláč). Najprv som ju rozotrela lízatkom a ostatok prstom. HOTOVO. Necháme aspoň 3 hodinky odpočívať v chlade. Cesto bude mäkkučké, vláčne a nenormálne super !!! :)

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Takto vyzera v reze :) Itadakimasu

    Rozprávkové medové rezy (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

marlenka
strašne zložitý recept,ale može byt naozaj rozpravkový...
monika456
klobúk dole, to musí byť paráda..... odkladám a najbližšie určite vyskúšam :) šikulka :)
slavka2012
Je to velmi dobry kolacok, i ked to cesto a valkanie nie je najlahsie. My ho robime na Vianoce uz niekolko generacii a volame ho este podla prababicky Mézes. Mas ho velmi pekny.
gacy
Dakujem :) ano s cestom to je celkom tazsie ale inak zaozaj nie je tazky :) len je dobre ked vam niekto pomoze ja som ho robila s maminou a so sestrou :)
cuckasiska
@gacy mnam, mas ho kraasny ! ja to tiez nas oblubeny vianocny, robim presne ako ty len dzem davam domaci marhulovy....@marlenka a pre nas co pri 25-tich druhoch a viac nestihame staci naplnit kupene medove platy:-))
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Takto vyzera v reze :) Itadakimasu
To čo znamená?
gacy
@cuckasiska Jasne ja davam tiez domaci len marhulovy mi pride sladky tak radsej nieco kyslejsie :D
@esi Itadakimasu je po japonsky. Nieco ako Fobru chut alebo Podme jest :)
ailuj82
Medové rezy sú asi naj zákusok :) Pekne sa ti vydarili, len skús do krému na budúce pridať miesto palmarínu maslo a potom ešte len budú rozprávkové :)
ivkagal
Medove rezy sú moje najoblubenejsie,skusala som viac receptov,ale tento sa mi najviac pači aj chuti.A s cestom to ide ovela lepšie,ako u ostatnych receptov.čiže ho robím tak isto ako ty,len s tym rozdielom,že spracované cesto nedavam do chladničky,ale hned rozvalkam,ešte skoro teple,vyborne sa valka ani sa netrha.Tiež som si ich upiekla teraz na sviatky.A tvoje sa ti tiež vydarili maš ich pekné.
anka246
šikuľka.. mám rada medíkové rezy, tebe sa vydarili
serena
poznám tento recept a môžem odporúčať!!!
evanaaa
Ja som ich síce nerobila, ale mama ich robievala často, podobne, na opaku plechu, len ho nemazala ničím, ani nepichala, neviem, ako robila cesto, ale boli výborné, len s krémom, lekvár sme nechceli naň. Ale ty si ozaj šikovná, že si sa na toto dala a vyšlo ti pekne.
gacy
Ďakujem vám veľmi pekne :) My často dávame palmarín alebo tak ale áno dáva sa aj maslo...určite to je tak lepšie tomu teda verím :)
oravka
Ja to gúľam na pečiacej folii, aj to na nej pečiem.Môžte použiť aj papier na pečenie.Ešte z teplého,upečeného plátu stiahnem.Je to jednoduchšie,netreba to prenášať pomocou valčeka a netrhá sa to.A jeden plát natieram obyčajným kupovaným slivkovým lekvárom.Bomba,pečiem aj pre známych.
ribana
Ja to robim tak isto ,len nedavam ceru ,vzdy maslo a aj na polevu a je krasna . Medove rezy su nas velmi oblubeny zakusok. Musim povedat ze tvoje Medove rezy sa ti velmi vydarili ;) . Nech sa ti dari aj nadalej.
tanja79
@gacy , vyborny receptik, dakujem :-) len som ho trosku upravila podla vlastnych chutovych poharikov a oblizuju sa vsetci az za usami :-) cesto som valkala este teple, neodlezane, ako tu uz niekto spominal, ovela lepsie sa s nim pracuje. plnku som robila z asi 850 ml mlieka, kedze dzem som nedavala, ale medzi vsetky platy sla len plnka. samozrejme, ze som upravila gramaz aj ostatnych surovin a plnku som robila s maslom a nie margarinom. rovnako vrchny plat som nepoliala cokoladou, ale natrela tenkou vrstvou plnky a posypala pomletymi orechami. ako hovori moj muz - nebicko v papulke :-) pripomina mi to marlenku, odporucam :-)
surincicka
výborné naozaj rozprávkové - už pečiem len podľa tohto receptu*****
roxacik
prosiim Pomoooooc, ja byvam v Holandsku a tu nemaju krupicu,ani polohrubu muku ani hrubu len hladku a kukuricnu....ako mam urobit krem?podari sa to aj s hladkou mukou????
julica
roxacik, hrubu muku maju aj v holandsku, len zajdi do tureckeho alebo marockeho obchodu. hladaj semolinu
daguska
Ja bezne pouzivam hladku muku na vsetko,tiez tu inu nemaju.Semolinu ano,dostat,ale mne sa zda,ze to bude trochu tvrde.Skus si ju namiesat 1:1.Ale myslim,ze aj s hladkou nic nepokazis.
saphiria
Výborný recept,ja ho robím so slivkovym lekvárom, ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia