Rožky s masťou II. fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 5. marca 2017
Rožky s masťou II. (fotorecept)
Foto: babkamt

Zaujal ma recept na rožky od pani Milky Ragánovej. Vyskúšala som ho. Ja som vymenila 50 ml oleja za 2 PL masti. O Zobraziť celý popisZaujal ma recept na rožky od pani Milky Ragánovej. Vyskúšala som ho. Ja som vymenila 50 ml oleja za 2 PL masti. O recept sa s vami podelím.

14 minút
na 190 °C

Suroviny

500 g
150 ml
200 ml vlažná
2 PL domáca
1 ČL
21 g
1,5 ČL




Postup

  1. 1

    Múku s 1,5 ČL soli som osiala. Zo 150 ml vlažného mlieka, 1 ČL cukru a polovičky kocky droždia som nechala vykysnúť kvások. Vykysnutý kvások som pridala k múke spolu s 2 PL kopcom domácej bravčovej masti. Pridala som 200 ml vlažnej vody.

    Rožky s masťou II. (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Masu som dobre premiešala, 10 minút som ju nechala na kuchynskej linke odpočinúť.

    Rožky s masťou II. (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som dobre vypracovala cesto. Na misku som natiahla novú igelitovú tašku.

    Rožky s masťou II. (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Počkala som, kým cesto zdvojnásobilo svoj objem.

    Rožky s masťou II. (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    O tom, že cesto bolo dobre vypracované svedčia tzv. pľuzgiere.

    Rožky s masťou II. (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som rozdelila na osem častí. Sformovala som rožky .Ešte som ich na podložke trochu vyšúľala do dĺžky.

    Rožky s masťou II. (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rožky som ukladala na plech vystlaný papierom. Nechala som ich 20 minút podkysnúť.

    Rožky s masťou II. (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ku koncu kysnutia na plechu som vyhriala rúru na 190 stupňov. Piekla som ich asi 14 minút. Pred vložením do rúry som ich natrela vodou.

    Rožky s masťou II. (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečené rožky som trochu natrela vodou. Upečené som preložila na mriežku, aby vychladli. Najhoršie na pečení rožkov je čakanie, kým vychladnú, aby sa dali ochutnať.

    Rožky s masťou II. (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Cesto bolo ako páperko. Doporučujem vyskúšať.

    Rožky s masťou II. (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

terinka55
Šup sem s ním, hneď z plechu by som Ti uchmatla :-) Vyzerajú prudko jedlé, chválim.
evanaaa
Ako by sa mi teraz hodil aspoň jeden ten rožok, iste sú chrumkavé, voňavé......že by som sa konečne odhodlala? Nie je lepivé, ono to tak trochu vypadá, alebo sa len zdá, že je lesklé? Aj by som skúsila ale primiešať ešte nejakú inú múku, len či by to bolo potom ono, masť mám svoju......
radost
..a ktoréže sú chutnejšie..??prvé a či druhé..??ktoré upečieš opakovane..šikuľka..??
babkamt
@Ancicka (5.3.2017 18:00)

Súhlasím so všetkým, čo si napísala. @Evanaaa Cesto nie je lepivé. Určite sa dajú múky kombinovať. Tie prvé rožky sú trochu tuhšie. Hoci nie sú zlé, predsa len o chlp vedú tieto rožky. V predchádzajúcej vete som odpovedala aj @Radost .
babkamt
@Zdenka1009 (5.3.2017 19:17)

Chuťovo sú výborné. Všimni si, že moje rožky sú dáke kostrbaté. Ale na chuti im to neuberá. @Marianne ďakujem za nahliadnutie a komentár.
havino
aj ja som za recept len s masťou, roky som ich všeliak piekla, skúšala, ale s masťou sú s masťou, ja už iné, ako tieto moje nepečiem tiež, u Teba sa mi zdá cesto viac hydratované, preto sa Ti aj kostrbato pracovalo s ním, ale zas hydratácia, rovná sa nadýchanosť, chválim, máš ich pekné, hlavne domáce a chutné

 varecha.pravda.sk/recepty/obycajne-rozky-fotorecept/62064...

ivka268
óóóóóó....toto musím niekedy vyskúšať, ja si bez pečiva neviem predstaviť svoj deň a tieto vyzerajú prudko jedlé. Dúfam že sa aj mne také podaria :))
gordonko
tak tieto skúsim .... robil som rožky podla Ládi Hrušky ale tie sa mi zdali tuhé ..... tuto iba soľ a rasca chýba ( čert ber zákaz )
babkamt
@Havino (5.3.2017 21:27)

Máš pravdu. Tuhšie cesto lepšie drží tvar. Ale po nakysnutí a upečení sa rožky pekne zaoblili. Vidíš, dobre, že si pripomenula tvoje rožky. Vyskúšam ich.
babkamt
@Ivka268 ak ich zrealizuješ, ozvi sa. Nie je dôvod, prečo by sa ti nemali podariť .@Monty469 ďakujem za nahliadnutie. @Grodonko ako som ti už písala, kľudne si vymeň aspoň časť múky za inú, pre teba vhodnú. A samozrejme na vrch soľ a kmín. Viem, že ty si muž činu, vieš sa zvŕtať v kuchyni.
garanco
Vyskúšané, sú výborné ( ale mali tú istú chybu ako Tvoje, museli sme čakať dosť dlho, kým vychladnú) ! Ja som do cesta pridala semienka - sézam, slnečnicu, mám to rada v pečive. Ten recept s masťou sa mi páči, určite budem tie rožky piecť častejšie!
babkamt
@Garanco (7.3.2017 08:04)

Takže aj ty máš rovnaký problém ako ja:-) Doba, ktorú musíme vydržať, kým pečivo vychladne:-) Cesto si vylepšila semienkami - chválim. Ďakujem za vyskúšanie. Odozva ma potešila. Teší ma, že ich budeš piecť aj v budúcnosti. To je znakom, že ti chutili.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia