Rožkový koláč s Lučinou a medvedím cesnakom fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 23. apríla 2013
Rožkový koláč s Lučinou a medvedím cesnakom (fotorecept)
Foto: mariamka

Zase ten cesnak :) Ale som rada, prišla som k nemu ako slepé kura k zrnu, darom a už bol takmer po záruke, takže Zobraziť celý popisZase ten cesnak :) Ale som rada, prišla som k nemu ako slepé kura k zrnu, darom a už bol takmer po záruke, takže bolo ho treba rýchlo spracovať. Našla som tento recept na stránke jedného nemenovaného časopisu, ale taktiež som sa nechala inšpirovať tuná šikovnými varecháčkami evusik, tiginko, babkamt, afataga, za čo im touto cestou ďakujem. Bola to vážne dobrota.

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 - 4 ks
cca 2 dl
1 ks
2 ks
3 PL
1 ks
3 hrste
2 balenia
 plátkový, mozarella, tvrdý
Dip:
300 ml
1 hrsť
3 - 4 ks
 alebo mleté




Postup

  1. 1

    Rožky pokrájame na kocky, dáme do misy, v mlieku rozmiešame vajce a polejeme rohlíky, pridáme postrúhané zemiaky, premiešame a necháme postáť.

    Rožkový koláč s Lučinou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvicu dáme roztopiť slaninku, pridáme trošku oleja, orestujeme na ňom cibuľu a pridáme nakrájaný medvedí cesnak. Necháme ho krátko spariť ...

    Rožkový koláč s Lučinou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a po miernom vychladnutí pridáme spolu s lučinou k rožkovej zmesi. Posolíme, okoreníme, všetko jemne premiešame do homogénnej hmoty. Podľa potreby zahustíme strúhankou alebo múkou, prípadne zriedime mliekom. Mne to vyšlo tak, že to bolo akurát.

    Rožkový koláč s Lučinou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zapekaciu misu vymastíme maslom, masťou alebo olejom, vylejeme do nej pripravenú hmotu, zarovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry.

    Rožkový koláč s Lučinou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme 30 minút, pred dopečením posypeme syrom, aký máme radi (plátkový, mozarella, tvrdý), ja som dala strúhaný údený oštiepok, chcela som pôvodne mozarellu, nemali, ale nakoniec toto bolo hádam ešte lepšie.. a necháme ešte zo 5 minút zapiecť.

    Rožkový koláč s Lučinou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krájame, až keď mierne vychladne, aby si udržal tvar. Podávala som s dipom z kyslej smotany a medvedieho cesnaku, keď už – tak už :)

    Rožkový koláč s Lučinou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dnes som varila iba pre mojich dvoch synov, preto bol koláčik pomerne nízky, keď potrebujete, znásobte počet surovín. Medzi nami, je to delikatesa! Prajem dobrú chuť :)

    Rožkový koláč s Lučinou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a ešte jeden pohľad po nájazde kobyliek :) kým som toto písala, zmizol takmer celý pekáč :)

    Rožkový koláč s Lučinou a medvedím cesnakom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

luss44
zaujímavý recept, namiesto Lučiny môže byť dobrá aj bryndza
mariamka
@luss44 Vy ste jasnovidec :) chcela som to dat ako alternativy k Lucine, idem to este zeditovat
radost
jednoduché..málo pracné--krem Lučiny-aj lacné...takto variť zvládnu aj tí-čo sa im moc nechce-teda-ja...poznačené...zajtra..nie-pozajtra bude urobené...asi s tvarohom.../ je v chladničke / :-)
ampara
Trošku mi to pripomína veľkonočnú plnku,ale vyzerá super! Určite vyskúšam,medvedí cesnak mám 10 minút pešo od domu. Pri Bratislavskej Inchebe v Pečnianskom lese máme okrem kolónie bezdomovcov koberce tejto jarnej pochúťky.
mariamka
presne tak @ampara aj mne to pripomina :), v povodnom recepte to boli knedlicky, a bolo to viac pracne.. ked uz na Velku noc nerastol tak mame plnku teraz :)
afataga
dobre si to vymyslela, miesto luciny sa da pouzit aj balkansky syr, kto nema rad bryndzu
mariamka
@afataga ty mi citas myslienky :) chcela som v tejto nasej miestnej "dokonalej" Jednote aj balkansky, aj fetu, nemali nic z toho, ani obycajnu mozarellu, no a potom var! :) ale ved my si poradime :)
janger
No tak ja ten medvedi cesnak normalne zavidim :-). Tu to nie je dostat...Ani bryndza :-(. Rada by som to niekedy ochutnala v takomto peknom recepte.
mariamka
@janger :) ja som prave poslednym kuskom vytrela ten dip, viac sa mi neuslo, take to bolo dobre :) ale rozmyslam dat tam fakt ten spenat, ako radi @evusik a oklamat to klasika cesnakom alebo pazitkou?? aj ta ma taku kvazi cesnakovu prichut.. dakujem za mily koment.. :)
mracik9
No super receptík,krásne napísaný,krásne foto,len tu chuť si neviem predstaviť,nikdy som nejedla medvedí cesnak,lebo sa neviem k nemu dostať,ale skúsim to z pažítkou,mám ju ešte v mrazáku,díky za recept :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia