Ropa vieja z Gran Canarie

Autor receptu: miskamm

Ropa vieja (čítaj vijecha) alebo "staré prádlo" sú niečo podobné ako guláš alebo prívarok/Eintopf s vareným, duseným a natrhaným mäsom. Ja som použila tentoraz kuracie mäso, ale môžete dať aj hovädzie či bravčové. Pôvodne to bolo jedlo, kde sa zvyšky mäsa a zemiakov/ alebo uvarenej zeleniny z predošlého dňa spolu zmiešali. Pridáva sa i chilli, cícer, zemiaky, paprika, cibuľa a paradajky. Každý dá, čo má v zásobe, dakto dáva viac cesnaku, dakto menej zeleniny alebo mäsa… podľa chute  )

4-6
porcie
30-40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cícer si cez noc namočíme. (Ak budete používať varený cícer z konzervy, tento len necháme odkvapkať. Nemusí sa variť s mäsom, pretože už je predvarený. Cícer pridáme k paradajkovo-paprikovému vývaru.)
  2. Namočený a odkvapkaný cícer spolu s opláchnutým mäsom (mäso má byť v kuse, nekrájať) dáme od osolenej vody a varíme v slanej vode do mäkka (ja som mäso varila skoro hodinu). Keď je mäso uvarené, vývar zlejeme (trochu si necháme do varenia) a mäso natrháme alebo nakrájame na malé kúsky.
  3. Cibuľu nakrájame najemno, paradajky a papriky na malé kúsky a cesnak v mažiari s 3 bobuľkami korenia, mletou paprikou a trochou soli rozdrvíme a orestujeme na oleji, kým nie je cibuľa sklovitá.
  4. Podlejeme bielym vínom, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou, tymiánom, celými bobkovými listami (poprípade pridáme šafrán, chilli). Krátko orestujeme a pridáme uvarený cícer a natrhané mäso, podlejeme trochou vody z vývaru (pozri bod 1) a necháme prejsť varom.
  5. Zemiaky (ak sú nové, nemusíme ich ošúpať, stačí ich poriadne umyť) pokrájame na kocky a surové opečieme na oleji alebo usmažíme vo fritéze a pridáme ich do "starého prádla" pred podávaním.