Hovädzia roláda

Rolovaná hovädzia slabina v leče (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Hovädziu slabinu som dostala od susedkinej rodiny. Ešte som tento druh mäsa nepripravovala nikdy a tak bolo na čase si to vyskúšať. Môžem iba doporučiť, je to výborné mäso a dnes som ho rolovala a plnila.

8
porcií
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si musela slabinu odblaniť. Bola to dosť veľká fuška, nešlo mi to tak ľahko ako sa mi to zdalo, ale popasovala som sa s tým.
  2. Pripravenú slabinu som osolila okorenila.
  3. Bravčové stehno som pomlela na mlynčeku. Vytvorila som z neho tzv.prát, ktorý mi mal slúžiť k tomu, aby mi rolovaná slabina držala spolu. Mleté som drvila rukami, pokiaľ sa mi nevytvorila lepkavá hmota. Počas drvenia som pridala trošku vody. Dopomôže k lepkavosti.
  4. Na slabinu som natrela pripravený prát tak, aby bola rovnomerne po celej ploche. Pripravila som si potravinársky špagát. Rozložený plát som posypala rozmarínom.
  5. Slabinu som zrolovala a spojila špagátom.
  6. Na panvici s bravčovou masťou som ju opiekla zo všetkých strán. Taká bola dlhá, že sa mi nezmestila na panvicu, ale popasovala som sa aj s tým.
  7. Na veľkej hlbokej panvici som opiekla pokrájanú slaninu a cibuľu. Pridala som lečo. Do tohto základu som vložila opečenú roládu. Osolila, okorenila a pridala som štipku červenej mletej papriky. Pod pokrievkou som ju pomaly dusila za občasného podlievania horúcou vodou.
  8. Hotovú roládu som odkryla a nechala čiastočne odpariť tekutinu.
  9. Roládu som vyložila na dosku a nechala som ju 15 min odpočívať.
  10. Odstránila som špagáty.
  11. Roládu som nakrájala na kolieska. Potom som ju vložila do leča, aby sa prehriala. Pripravila som k nej zemiakovú kašu.
  12. Prajem vám dobrú chuť.