Rolka z bravčového boku (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento recept je trochu zložitejší, ale potom výsledok stojí za to. Ako jedna príbuzná, keď prišla ku mne a zbadala, ako som vytiahol mäso z rúry zvolala , ó môj bože a hneď to chcela jesť také horúce. Verte, že pri pečení tohto bôčiku vonia celá kuchyňa.

8-10
porcií
60 minút
príprava
120 minút
na 150/180/200 °C

Suroviny

Postup

  1. Toto robím v veľkého bravčového boku, ako lopata na sneh. Využijem z neho všetko, len nie na jeden krát. Rebrá vyrežem aj s mäsom. Kožu vyrežem tiež. A to čo mi ostalo vyrežem dlhým nožom plát asi 6 - 7 mm hrubý. Robíme to dvaja sam si s tým neporadím. Ten plat okorením štyrmi druhmi korenia čerstvo drvené a bylinkami. Teraz plát naklepem dreveným tĺčikom na mäso jemne, aby som nepretrhol plat. Ešte ho osolím a zrolujem a dám do chladu na pár dní. To aby sa korenie natiahlo do mäsa. No a potom sa bude aj ľahšie rolovať pred pečením. Ešte pol kila z boku pomeliem, posypem zmesou byliniek a dám tiež do chladu. Po tejto dobe plát mäsa a mleté mäso nechám vytiahnuté nech naberú kuchynskú teplotu. Plát rozviniem.
  2. Na to poukladám postupne plátky syra a šunkovej salámy.
  3. K mletému mäsu pridám strúhaný sýr, vajcia a osolím a okorením štyrmi druhmi korenia. Všetko zmiešam.
  4. Teraz mleté mäso dám na pripravený plat mäsa, ako plnku.
  5. Kraje mäsa preložím s troch strán na plnku. Začnem rolovať mäso a dobré zatiahnem, aby mi potom plnka nevytiekla.
  6. Takto vyzerá zrolované. Tým že som si to pripravil predom tak to ide teraz ľahko. Dobré to zviažem nech je to zatiahnuté.
  7. Na veľkú panvicu dám masť a opečiem rolku zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo na bielo.
  8. Z výpeku si odložím do misky dve lyžice na poter. Zbytok výpeku dám do nádoby, v ktorej to budem piecť. Podlejem asi dvoma deci horúcej vody, prikryjem a dám do rúry piecť pri 150 °C na hodinu.
  9. V miske s výpekom si zmiešam suroviny na potretie mäsa. Nechám to postať a použijem až pol hodinu pred dopečením.
  10. Po hodine pečenia teplotu dám na 180 °C a pečiem ďalšiu pol hodinu. Potom odokryjem nádobu a natriem pripravenou zmesou ešte dám zapiecť odokryté ešte na pol hodinu pri teplote 200 °C. Nechám zapiecť do červená. Teplotu a čas si prispôsobte vlastnej rúre. Krásne sa nám to upieklo až tak srdce jasá. No nie je to nádhera?
  11. Nechám to asi pol hodinu vychladnúť, až potom krájam.
  12. Ja som si k tomu uvaril zemiakovú kašu. Naložíme na tanier a mám hotovo. Želám dobrú chuť. Robil som to na oslavu narodenín.