Rolka z bravčového boku (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Tento recept je trochu zložitejší, ale potom výsledok stojí za to. Ako jedna príbuzná, keď
prišla ku mne a zbadala,
ako som vytiahol mäso z rúry zvolala , ó môj bože a hneď to chcela jesť také
horúce. Verte, že pri pečení tohto
bôčiku vonia celá kuchyňa.
8-10 porcií |
60 minút príprava |
120 minút na 150/180/200 °C |
Postup
- Toto robím v veľkého bravčového boku, ako lopata na sneh. Využijem z neho všetko, len nie na jeden krát. Rebrá vyrežem aj s mäsom. Kožu vyrežem tiež. A to čo mi ostalo vyrežem dlhým nožom plát asi 6 - 7 mm hrubý. Robíme to dvaja sam si s tým neporadím. Ten plat okorením štyrmi druhmi korenia čerstvo drvené a bylinkami. Teraz plát naklepem dreveným tĺčikom na mäso jemne, aby som nepretrhol plat. Ešte ho osolím a zrolujem a dám do chladu na pár dní. To aby sa korenie natiahlo do mäsa. No a potom sa bude aj ľahšie rolovať pred pečením. Ešte pol kila z boku pomeliem, posypem zmesou byliniek a dám tiež do chladu. Po tejto dobe plát mäsa a mleté mäso nechám vytiahnuté nech naberú kuchynskú teplotu. Plát rozviniem.
- Na to poukladám postupne plátky syra a šunkovej salámy.
- K mletému mäsu pridám strúhaný sýr, vajcia a osolím a okorením štyrmi druhmi korenia. Všetko zmiešam.
- Teraz mleté mäso dám na pripravený plat mäsa, ako plnku.
- Kraje mäsa preložím s troch strán na plnku. Začnem rolovať mäso a dobré zatiahnem, aby mi potom plnka nevytiekla.
- Takto vyzerá zrolované. Tým že som si to pripravil predom tak to ide teraz ľahko. Dobré to zviažem nech je to zatiahnuté.
- Na veľkú panvicu dám masť a opečiem rolku zo všetkých strán, aby sa mäso zatiahlo na bielo.
- Z výpeku si odložím do misky dve lyžice na poter. Zbytok výpeku dám do nádoby, v ktorej to budem piecť. Podlejem asi dvoma deci horúcej vody, prikryjem a dám do rúry piecť pri 150 °C na hodinu.
- V miske s výpekom si zmiešam suroviny na potretie mäsa. Nechám to postať a použijem až pol hodinu pred dopečením.
- Po hodine pečenia teplotu dám na 180 °C a pečiem ďalšiu pol hodinu. Potom odokryjem nádobu a natriem pripravenou zmesou ešte dám zapiecť odokryté ešte na pol hodinu pri teplote 200 °C. Nechám zapiecť do červená. Teplotu a čas si prispôsobte vlastnej rúre. Krásne sa nám to upieklo až tak srdce jasá. No nie je to nádhera?
- Nechám to asi pol hodinu vychladnúť, až potom krájam.
- Ja som si k tomu uvaril zemiakovú kašu. Naložíme na tanier a mám hotovo. Želám dobrú chuť. Robil som to na oslavu narodenín.