Roláda z hovädzej slabiny fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 26. novembra 2014

Dalsi recept z mojej zbierky dusenej hovadziny. Mozno posluzi aj druhym ako navod ze aj z menej kvalitneho masa sa da urobit chutny obed.

6-8
porcií
35 minút
príprava
150 minút
na 160 °C

Suroviny

1,5 kg
2 ks
4 strúčiky
1 ks
2 ks
1 PL
100 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Hovadzia slabina. Neviem aka sa da kupit v obchodoch na Slovensku. Ja som zacala s takymto kuskom slabiny.

    Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z masa som obrezala a vyrezala slachy a mastne kusky.

    Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnku som si spravila klasicku s rozkom, mliekom, pecienkou, posekanou petrzlenovou vnatkou, cerstvym majoranom, vajickom, solou a korenim. Chcela som aby prevladala cesnakova chut, tak som pridala styri struciky cesnaku.

    Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plat masa som posolila a okorenila. Na plat masa som potom rozotrela pripravenu plnku.

    Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Maso som zrolovala a zviazala spagatom.

    Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Roladu som opiekla zo vsetkych stran na rozohriatej masti.

    Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opecenu roladu som odlozila na tanier. Vo vypeku som poprazila cibulu. Ked bola cibula makka poliala som ju worcesterskou omackou. Pouzila som dve mensie cibule pokrajane na vacsie mesiaciky.

    Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Opecenu roladu som vlozila naspat do hrnca. Poliala som ju cervenym vinom a pridala som polievkovu lyzicu husteho paradajkoveho pretlaku. Pretlak som rozmiesala s vinom a doliala som este 100ml vody.

    Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hrniec som prikryla pokrievkou a maso som dala dusit do vyhriatej rury 160C na 2,5 hodiny. Ked bolo maso makke vybrala som ho a omacku som rozmixovala ponornym mixerom. Omacku som este dochutila solou, korenim a pridala som posekanu petrzlenovu vnatku.

    Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Roladu som podavala s ryzou, ale urcite bude chutna aj so zemiakovou kasou alebo s cestovinami.

    Roláda z hovädzej slabiny (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

pusta1
krásny recept, perfektne spracovaný postup s úžasným foto, ako som u teba zvyknutá. :-)))))
veľmi chválim!!!
*****
môžem len potvrdiť, že ide o veľmi chutné mäsíčko, ktoré si na SVK väčšinou ponechávajú mäsiari len pre seba, lebo je to neskutočná delikatessa a patrí medzi lacnejšie časti hovädzieho mäska.
neviem ako je to u vás, ale asi nie je problém sa k takému mäsíčku dostať.
mám tu tiež rolásu z hovädzej slabinky:

 varecha.pravda.sk/recepty/rolada-z-hovadzieho-pupku-na-du...
zdenka1009
Krásna roláda, musela byť chutná, voňavá, mäkučká...musím sa ešte veľa učiť...sviatočné jedlo @palokuchki :-) :-)
ancicka
je to perfektné mäsko.ja mám rada aj bravčové.kk
marika9
slinky sa mi zbiehajú a mozog pracuje na príprave a nákupnom zozname
katkat
krasne upravene na tanieri, ako z restauracie :) urcite je to velmi dobre
jarunka
Velmi pekne foto, krasne spracovany recept, moj obdiv, to musi byt dobreeee
marikahr
Další super recept na hovädzie mäso, vďaka za inšpiráciu ;-)
honestka
Danka, roznorodost tvojich receptov je tu osviezenim ale to najdolezitejsie je, ze si ich mnohi doma mozu aj urobit.
Tvoja vsestrannost popri casto umornej farmarskej praci je obdivuhodna v preciznosti ako recepty podavas. pozdravujem ta.
radost
precízna kucháročka..nech ťa vždy úspech počká..:-)
babav
Vyborny5* recept , krasne prezentovany.
palokuchki
@kukulienka71 , @valeri , @pusta1 , @zuzanka1367 , @zdenka1009 , @ancicka , @marika9 , @afataga , @radox1 , @terinka55 , @katkat , @babkamt , @alexdidi , @jarunka , @marikahr , @honestka , @radost , dakujem vam vsetkym za vase mile komentare. Velmi ma potesili. Maso bolo naozaj jemne a stavnate. Som rada, ze som tymto receptom niekoho inspirovala. @pusta1 , zabudla som do receptu napisat, ze maso som nekupovala. Bol to kusok z nasho bycka co sme nedavno zabili. Ja si maso naporcujem podla vlastnej potreby tak ako ho neskor pouzijem v kuchyni. Odkedy sme na farme, co uz je 18 rokov som maso nekupovala a priznam sa, ze ani si velmi nevsimam ake porcovane kusky masa sa predavaju.
manya
presne takýto kúsok som dostala a nevedala, čo s ním, tak som ho rozdelila na viac častí a šup do mrazničky, škoda, mohla som pripraviť podľa tvojho receptu;
jerica
@palokuchki , či sa vytešujem v robote, mám prievan v žalúdku a tu recept od teba Danielka, to muselo byť na jazyku mäkulinké, kk, a hviezdne fb :-)
tinca
@palokuchki krásna práca za 5*, musela sa rozplývať na jazyku,proste nebíčko v papuľke. Ja kupujem na pečenie bravčovú slabinku,je chutnejšia ako bôčik, nie je taká mastná.Foto nemá chybu:)
mesiar50
Dobry vyber masa na roladu.Ja som toto maso pripravoval aj ako stefansku hovadziu pecienku.Spravila si velmi chutne vyzerajuce jedlo.
frezia68
Pridávam ***** ,lebo z hovädziny nezvyknem robiť.Pridávaš kvalitné recepty, (bežných je tu dosť) a želám pekný deň :-)
zolik
Ahoj @palokuchki , si ma velmo moc inspirovala. Slabinu sice nemam, ale mam pekne dva velke hovädzie rezne, ktore rozklepem a urobim roladky s Tvojou plnkou, len namiesto pecienok (manzel ich nemusi) dam podusene hriby. Dakujem a prajem pekny weekend k protinozcom.
marikahr
@zolik potom daj vedieť aký bol výsledok, trosku by som mala obavy že z hovädzich rezňov (stehno?) to môže byt suché .....
Slabina je myslím na toto jedlo ideálna, ale sama nemám skúsenosť (zatiaľ). Pamätám si Ano šefe, keď bol Z. Polreich U Stepana a rozplýval sa nad jedlom z pupka a myslím že to bolo niečo podobne - teda ja si to tak predstavujem ;-)
palokuchki
@manya ak to uz mas nakrajane na kusky rolada sa samozrejme z toho uz neda urobit. Mozes ale skusit udusit tie kusky masa podla tohto receptu. @jerica , @izabella929 , @methi , @tinca , @ernest , @mesiar50 , @frezia68 , dakujem vam vsetkym za vase komentare. Potesili ma. @zolik ja myslim, ze to bude tak ako pise @marikahr. Predpokladam, ze mas maso z hovadzieho stehna. Struktura tej casti masa je uplne ina ako masa zo slabiny. Ak chces mozes urobit roladu z toho co mas, ale nebude to take iste ako je to v tomto recepte. Dakujem ti za prianie a tiez posielam srdecny, letny pozdrav z Australie.
evanaaa
Danka, @palokuchki , ja, ako vždy posledná :-) mne sa páči roládka, ani som nevedela, že sa slabina dá okrem do polievky alebo guľáša aj takto použiť, ja ju často kupujem, ale naposledy ma nahnevala mladá baba -predavačka, keď som si pýtala slabinu, dávala mi mäso, asi hov. predné s kosťou, taká vyššia kocka výška asi 6-7 cm, 15x10 cm, aj menej, vrstva mäsa, vrstva loja, kosť...asi vieš, čo mám na mysli, hodí sa len na polievky, dívala som sa a hovorím jej, toto nie je slabina, nekupujem ju prvý raz...a odišla som. Len teraz ale neviem, či som mala pravdu ja, môže byť aj to slabina? Podľa mňa nie.
jerica
Pripomínam tento vynikajuci recept, hlavne keď vás kulinárska múza ničím nenapadá čo ukuchtiť :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia