Rizoto z hovädzieho srdca, šampiňónov a z mascarpone
Autor receptu: amelie
Mám šťastie na dobrých susedov:-) Či už na Slovensku, vo Francúzsku alebo v Maďarsku, kde máme záhradu. A práve tam farmár, príbuzný jedného zo susedov, musí znížiť stavy dobytka kvôli neúrode a nedostatku krmiva. Asi to sem nepatrí, ale pripadá mi to smutné... A tak nám tento milý sused priniesol kusisko hovädzieho srdca. Je to môj prvý pokus s týmto mäsom, rozdelila som ho na polovicu, jednu časť som urobila na smotane a toto rizoto je z druhej polovice.
6-8 porcií |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Časť hovädzieho srdca od suseda vážila 1800 gramov.
- Odblanila som ho zvonku aj zvnútra. Dostala som krásny kus svaloviny,
- ktorý som vložila do hrnca so studenou vodou, 4-5 guľôčkami čierneho, s rovnakým množstvom nového korenia a borievok. Bez soli!
- Po štyroch hodinách varenia som srdce pokrájala na plátky naprieč vlákien.
- Na troške oleja som vo veľkej panvici spenila nadrobno pokrájaný pór, pridala som mrkvu a a po chvíli restovania som na zeleninu nasypala asi 3x3 cm veľké kúsky srdca.
- Kým mrkva zmäkla, pripravila som si ryžu, víno, vývar zo srdca, huby, syr a mascarpone. Ryžu neumývajte, stratila by svoju krémovú konzistenciu.
- Nasypala som ryžu do panvice, premiešala so zeleninou a podliala vínom. Dala som Modrý portugal, ale môžete dať iné podľa vlastnej chuti.
- Stíšila som plameň pod panvicou a varila rizoto, miešala som ho, aby sa ryža nepripálila a zakaždým, keď vsiakla tekutinu, som ju podliala vývarom zo srdca. Pár minút pred dovarením som rizoto obohatila šampiňónmi, keďže lepšie huby som nemala. Varenie bez prípravných prác trvalo asi pol hodiny.
- Na tanieri som na rizoto škrabkou nastrúhala pásiky syra, pridala som mascarpone a petržlenovú vňať na ozdobu.