Rizoto
Rizoto z červenej ryže (fotorecept)
Autor receptu: macka78
Červená ryža je nutrične veľmi bohatá. Keďže nebola
zbavená šupiek, ani leštením
pripravená o povrchovú vrstvu, obsahuje veľké množstvo
minerálov, vitamínov a
ďalších cenných látok. Červená ryža je dobrým zdrojom
bielkovín, sacharidov i vlákniny.
Dokonca skrýva i väčší podiel nenasýtených mastných
kyselín. Taktiež je nabitá
množstvom dôležitých antioxidantov aj flavonoidov. Z
minerálnych látok vám táto
obilnina doplní hlavne železo, vápnik, zinok aj horčík.
Rovnako obsahuje vitamíny E a
D.
15 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- Ryžu si uvaríme v pomere 1:2 varíme cca 50 minút na miernom plameni pod pokrievkou ( pridala som ČL soli).
Nachystáme si suroviny, z ktorých ideme rizoto variť. Zeleninu si umyjeme, očistíme a nakrájame...
Kuracie prsia som krájala na väčšie kúsky, ktoré dáme do marinády (marináda: 1 vajíčko, 2 PL Solamylu, korenie, soľ a sójová omáčka)
- V podstate budeme potrebovať len jeden wok, v ktorom budeme všetko pripravovať, ale na viac krát.. S restovaním začneme až keď ryža bude pred koncom varenia cca 15 minút... Skúsime ryžu, keď už je pekne chrumkavá, tak si rozpálime wok, pridáme olivový olej a začneme restovať červenú cibuľu, porik, mladú cibuľku, postupne pridávame mrkvu ( ktorú som nastrúhala na tenké plátky ako aj červenú repu) a nakoniec hrášok, ochutíme soľou a korením. Červenú repu orestujeme samostatne, lebo by nám celú zmes zafarbila ... Všetko to zamiešame do ryže, ktorú som už odstavila, ale nechala prikrytú... Pokračujeme šapiňónmi.
- Umyté, očistené, osušené šampiňony nakrájame. Posypeme ich 2 lyžicami tapiokovej múky alebo Solamylom ( ak nemáte, možete vynechať) premiesime, aby sa obalili. Na rozpálenom woku ich restujeme a pridáme 1 lyžicu cca sójovej omáčky. Hotové ich primiešame do rizota...
Ako posledné osmahneme kuracie marinované prsia, ale tie už budeme servírovať priamo na rizoto... môžme servírovať...