Rizoto so sušenými lesnými hubami

martinis - fotkamartinis, 8. marca 2014
Rizoto so sušenými lesnými hubami
Foto: martinis

Keď k dispozícii nie sú čerstvé huby, najlepšie poslúžia sušené zásoby. S trochou vína, masla, kvalitnej ryže a parmezánu sú takmer všetkým, čo k Zobraziť celý popisKeď k dispozícii nie sú čerstvé huby, najlepšie poslúžia sušené zásoby. S trochou vína, masla, kvalitnej ryže a parmezánu sú takmer všetkým, čo k hubovému rizotu treba :)

1
porcia
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

 pohárik
3 PL
 PL
 menšia (alebo šalotka)
1/4 pohárika
 na vmiešanie aj posypanie
 štipka
1,5 - 2 poháriky
30 g




Postup

  1. 1

    Huby pred varením namočíme na 30 minút do vody. Zatiaľ očistíme cibuľu a pokrájame ju najemno, do menšej panvice kvapneme olej a pridáme dve lyžice masla. Necháme rozohriať, pridáme cibuľu a krátko osmažíme, potom pridáme ryžu a ešte chvíľu osmážame.

  2. 2

    Podlejeme trochou vývaru. Pridáme scedené huby a víno a varíme, kým sa tekutina neodparí, potom pravidelne prilievame vývar, celý proces by mal trvať asi 15 minút. Vo finálnej fáze by malo byť rizoto krémové a polotekuté, aby sa rozlialo po tanieri.

  3. 3

    Do hotového rizota nastrúhame parmezán, pridáme lyžicu masla na zjemnenie a nasekanú petržlenovú vňať. Podľa potreby osolíme. Podávame na veľkom plytkom tanieri, posypané parmezánom a petržlenovou vňaťou :)

    Rizoto so sušenými lesnými hubami - obrázok 3

Diskusia k receptu

martinis
@kukulienka71 ďakujem veľmi pekne, to mám ozajstnú radosť ;)
@farbuska ide o 150 ml, ale zámerne som to neuviedol, lebo na tom až tak nezáleží ... dôležitý je pomer :) Ďakujem.
safran
fúha, takto varí 17ročný?
Bravooo
V 30tich bude šéfkuchár :-)
vzhľadom na ročné obdobie pripravím s krúpami.
1x soaoap
pusta
miý@martinis , tvoje rizoto nemá chybz, je jednoznačne bezkonkurenčné.
aj v iných receptoch prejavuješ svoju úžasnú kreativitu, spájaš ingrediencie tak, aby k sebe išli, používaš správne korenenie.... máš talent, dar priamo od pána Boha na kuchárske umenie, čo som ti už v minulosti písala :-)
dalej poctivo pracuj na sebe, uč sa pri každej možnej príležitosti, vyber si kuchárov, ktorých uznávaš, neboj sa ich priamo osloviť a chod sa zdokonaľovať k nim, a vybrusuj usilovne tento vzácny dar do detailov - odmení sa ti!
*****
pusta
@martinis milý, na tvojom mieste by som spokojne oslovila dokonca priamo Gordona Raempsy, budeš milo prekvapený, aký ústretový pán je tento svetoznámy šéfkuchár. okrem iného má svoju vlastnú web stránku na nete :-)
daguska
Sikovny si naozaj.Velmi pekne a urcite aj velmi chutne.Rada pouzivam susene huby.Skvely receptik.
martinis
@safran ďakujem za takýto grandiózny komentár :))

@eviana @sany11 @afataga @daguska @izabella 929 veľmi sa teším, že sa vám rizoto páči a vďaka za hviezdičky aj komentár, ste milé ;-)

@pusta ostal som z tvojho komentáru prekvapený, ale samozrejme v dobrom, že hodnotíš moje jedlá tak kladne :) Je to povzbudzujúce a motivujúce, ak vidím, že sa vám, varecháčom, moje jedlá páčia a hodnotíte mi ich tak kladne. Už som si našiel veľa vzorov aj tu a mnoho som sa už naučil - teraz sa snažím to šíriť ďalej : potešilo ma, že moji spolužiaci sa púšťajú do varenia a baví ich to. Mám z toho dobrý pocit a veľmi, veľmi rád by som sa venoval vareniu aj naďalej ... Gordon Ramsay je skvelý kuchár, ja mám ešte veľmi rád Jamieho Olivera alebo Marcela Ihnačáka - to by bola radosť, stretnúť sa s niekym z nich :-))

Bodaj by na Vareche všade bola taká príjemná atmosféra, ako je tu, naozaj ma mrzia tie neustále hádky ... možno ak by sme sa venovali gastrovzdelávaniu namiesto osobných invektív, Maggi či Vitana by už skrachovali, čo poviete ? :-)) Peknú nedeľu všetkým, priatelia ;)
1x soaoap
pusta
@martinis , poznám osobne šéfkuchára, ktorý Gordona Raempsy oslovil asi v tvojom veku, prijal ho, predpovedal mu, že ním bude a stalo sa :-)
sú podnes deň osobnými priateľmi a v kontakte.
aj Jamie Oliver sa jeden čas učil u neho.
som rada, že máš svoje veľké vzory a inšpiruješ aj iných.
mijaita
@martinis pro me vic nez prijatelna kombinace hub a vina. S ryzi vyborne. Pouze trochu zmenim postup, nemam rada tohle italske rizoto . Mám ráda suchou, sypkou ryzi a tak na ni dam houby na vine se syrem. Chut zustane, jen konzistence bude jina :-)
manya
do rizota som ešte sušené hríby nedávala ale podobne ako rizoto si robím z pohánky a chuť umocním práškom z rozmixovaných sušených hríbov;
iva63
výborný recept, rada skúšam postupne všetky čo pridávaš...si šikovný! kk aj 5*
martinis
@pusta inšpirovala si ma, možno sa aj ja odhodlám napísať :-)) Ešte raz vďaka.
@methi @paploska @elysa ďakujem, cením si to :)
@mijaita ja mám takúto taliansku verziu rád, ale určite to bude chutné i v tvojej modifikácii - prečo nie. Teším sa na fotku :-)
@manya prášok si robíš sama z vlastných húb ? Ak áno, musí to byť vynikajúce, tiež by som si ho vyskúšal pripraviť ...
@iva63 to sa teším, že skúšaš a chutí Ti - ďakujem za pochvalu aj hviezdičky, si milá ;)
havino
@martin , rizoto mojej chuti, mne viac chutí všetko zo sušených húb, ako z čerstvých, robievam ho takmer totožne, len bez bieleho vína, nasušených hub sme mali cez 6kg, tak varím a používam ich kde sa len dá, ale takéto rizotko s chuťou vždy
martinis
@havino sušené huby majú omnoho výraznejšiu chuť, sú aromatickejšie. Vyskúšaj aj s vínom, je to ešte o trochu chutnejšie, k hubám sa skvele hodí. Tie huby ti v dobrom závidím, minulý rok sme húb u nás veľa nenazberali, takže verím, že to tento rok bude lepšie ... v obchode pýtajú za 50 g aj 3-4 eurá, čo je riadna divočina :))
lusinkab
Pekne a jednoducho spracovany recept :-) tiez zvyknem robit so susenych pre ich vyraznejsiu chut :-)
jana66
jednoduchy a vynikajuci recept, tesim sa na dalsie, 5*
martinis
@lusinkab a @jana66 ďakujem vám, som rád, že sa vám páči :))

@kukulienka71 vyzerá to veľmi dobre - najprv som skúmal, čo za mäsko si to k nemu servírovala a až teraz vidím Tvoj recept : vyzerá to veľmi dobre, pekne si to nakombinovala a dala mi aj zaujímavý tip, s čím možno rizoto podávať ... :))
manya
@martinis , keď je úrodný rok, tak mäkkšie hríby dobre vysušíme v sušičke na ovocie a rozmelieme na el. kávovom mlynčeku, odkladám v dobre uzatvárateľných pohárikoch, podľa možnosti malých; muž si namelie aj s čili papričkami;
zuzanka1367
Recept dnes odskúšaný, aj keď nie s lesnými hubami, na chuti a kvalite to výslednému efektu neubralo. Pridal si veľmi dobrý a chutný recept, teším sa na ďalšie tvoje príspevky. Za recept ďakujem.


novec
akurat idem vyskusat :) ale: nie je 30g susenych hub na taky 150ml pohar suchej ryze vela?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia