Hubové rizoto
Rizoto lesných vôní (fotorecept)
Autor receptu: stripter
Krémové rizoto z niekoľkých
druhov húb, arborio
ryže, previazané parmezánom a
oživené iskrou z tymianu... dobrú
chuť priatelia.
4 porcie |
40 minút príprava |
25 minút na 100 °C |
Postup
- Najemno si nakrájame šalotku a sušené huby si zalejeme vriacou vodou, necháme 30 min lúhovať, potom scedíme a nakrájame, pozor výluh zo sušených húb odložiť!
- V hrnci na oleji si popražíme šalotku, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a ryžu a chvíľu popražíme.
- Podlejeme vínom, ktoré vyredukujeme.
- Ak je víno vyredukované, tak ryžu osolíme (opatrne, lebo bujón či vývar je slaný a parmezán tiež) a za častého miešania podlievame vývarom a výluhom zo sušených húb.. Systémom: podlejem deci-dvoma a miešam, až kým ryža vývar nevypije, potom podlejem zas a takto opakujem, až kým nemám ryžu urobenú al dente.
- Medzitým si na druhej panvičke roztopíme cca 100 g masla a pridáme na hrubšie kusy nakrájane šampiňóny čerstvé resp. mrazené huby a sušené huby. Pridáme korenie a tymian.. to bude vôňa:)
- Ak máme ryžu a aj hríby hotové, tak ich spolu zmiešame.
- Ešte chvíľku podusíme, podľa potreby ešte zriedime vývarom, aby sme dosiahli požadovanú krémovú konzistenciu a nakoniec pridáme nastrúhaný parmezán a zvyšok masla, zamiešame, odstavíme a zakryté necháme zopár minútiek postáť.. Servírujeme, ozdobíme a žneme chválu.. Ešte raz dobrú chuť vážení.